De wereld van werk verandert. Uit onderzoek van Randstad blijkt dat vraag en aanbod op de arbeidsmarkt slecht op elkaar aansluiten, waardoor er vaker sprake is van een mismatch. Hoe voorkom je als werkgever een mismatch?

op deze pagina:

kwalitatieve mismatch
mismatch voorkomen
werken aan oplossing
hulp nodig

Door toenemende automatisering en digitalisering verdwijnen in sommige branches veel banen, onder meer in de landbouw, industrie en financiële dienstverlening. In andere bedrijfstakken is juist sprake van een tekort aan specifieke groepen medewerkers, met name binnen techniek, ICT en commercie.

kwalitatieve mismatch

De match tussen werknemers en banen is niet altijd perfect. Dit leidt soms tot een kwalitatieve mismatch: medewerkers zijn onder- of overgekwalificeerd, of hebben een achtergrond, opleiding en/of ervaring die niet bij het werk past. Of vacatures blijven langdurig open staan. Naarmate de eisen die het werk stelt verder uiteenlopen met wat kandidaten op de arbeidsmarkt te bieden hebben, neemt ook de kwalitatieve mismatch toe. Een mismatch kost u veel geld, tijd en energie. Hoe langer de werving voor een moeilijk vervulbare functie duurt, hoe meer u aan productiviteit verliest en hoe duurder het wordt.

mismatch voorkomen

Als werkgever wilt u een mismatch voorkomen. Het is daarom belangrijk om aan de slag te gaan met strategische personeelsplanning: wat is uw personeelsbehoefte in de toekomst? Welke vaardigheden en talenten in de toekomst nodig zijn, hangt zeker niet alleen af van het soort werk en organisatie. Het Amerikaanse ‘Institute for the Future’ formuleerde 10 onmisbare vaardigheden voor het jaar 2020.

werken aan oplossing

Voor het voorkomen van een mismatch is het slim om bij de selectie van nieuwe medewerkers niet alleen op harde criteria te focussen. Houd ook rekening met de persoonlijkheid en het potentieel van een kandidaat. Hoe stelt u vast of iemand die (nog) niet helemaal past bij de functie wel het potentieel heeft om dat op afzienbare termijn te ontwikkelen? Een aantal suggesties voor een praktische aanpak:

hulp nodig

Randstad werft en selecteert medewerkers met specifieke ervaring en kennis binnen hun vakgebied. Of het nu gaat om interim opdrachten of de werving en selectie voor vaste vacatures, wij helpen u uw behoefte aan personeel in te vullen. Onze gespecialiseerde consultants werven en selecteren kandidaten die passen de functie en uw bedrijf. Om een mismatch te voorkomen, kijken we verder dan het cv: we testen ook uitgebreid op competenties en een match in cultuuraspecten. Zo bent u verzekerd van de beste medewerker op de juiste plek.