op deze pagina:

wat is omscholen?

Omscholen betekent een opleiding voor een beroep of vak volgen waarvoor je niet eerder bent opgeleid. Dit kan een hele opleiding zijn, maar een carrièreswitch kan je soms ook bereiken met het volgen van trainingen, cursussen of andere activiteiten waarbij je nieuwe vaardigheden of kennis aanleert om een ander beroep uit te oefenen. 

wanneer omscholen?

Het maken van een carrièreswitch kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld:

 • het werk dat je nu doet vind je niet leuk meer:
  het kost je meer energie dan dat het je energie geeft. En dat is niet de bedoeling natuurlijk, leuk werk geeft plezier! 
 • het werk dat je nu doet vind je nog wel interessant, maar de baan past niet meer in de rest van je leven:
  Bijvoorbeeld omdat je kinderen hebt gekregen, mantelzorger bent geworden of verhuisd bent en de reistijd nu te groot is geworden.
 • het werk dat je doet heeft helaas geen toekomstperspectief meer:
  Dit komt bijvoorbeeld doordat je weet dat er een grote ontslagronde aankomt bij je bedrijf of je functie wordt opgeheven. Of: het is moeilijk om met je huidige opleiding aan een baan te komen.  
 • je bent werkloos en hard op zoek naar een nieuwe baan:
  In een andere sector is de baangarantie veel hoger, maar je mist nog de juiste opleiding voor dat vakgebied.
 • je droomt stiekem altijd al van een andere baan, maar hebt de stap ernaartoe nog niet eerder durven zetten. 

Wist je trouwens dat óók volwassenen van 50 jaar of ouder er nog heel goed aan doen zichzelf om te scholen? Stel je even voor, als je 50 jaar bent moet je volgens de huidige regelingen nog 17 (!) jaar werken in Nederland. Tijd zat dus! Je bent nooit te oud om (verder) te leren, toch?

voordelen van een carrièreswitch

Wanneer je kiest voor een carrièreswitch, geeft het je een hoop voordelen. Een aantal voordelen van omscholen op een rijtje:  

 • je gaat werk doen waar je heel blij van wordt, het allerbelangrijkste!
 • je grijpt de kans aan om je jezelf verder te ontwikkelen en je (zelf)kennis te vergroten
 • je nieuwe baan past waarschijnlijk beter bij je persoonlijkheid, je behoeften en je interesses.

gebruik je transitievergoeding bij omscholing

Als je contract wordt beëindigd, of niet wordt verlengd terwijl je al langer dan 2 jaar in dienst bent bij het bedrijf, dan heb je in principe recht op een transitievergoeding. Dat is een ontslagvergoeding. 

Ontslag is natuurlijk helemaal niet fijn, maar er is gelukkig ook goed nieuws. De transitievergoeding is bedoeld om te besteden aan bijscholing of omscholing naar nieuw werk. Dus: ben je onlangs ontslagen en heb je recht op een transitievergoeding? Pak je kans en gebruik het geld voor omscholing naar een nieuwe baan! 

omscholen: zo pak je dat aan

Er zijn veel opties om je te laten omscholen, van de zorg tot ICT. Hoe pak je dat nu aan?

1. bepaal wat je leuk vindt

De eerste stap is natuurlijk erachter komen naar welk beroep je je precies wilt laten omscholen. Bekijk verschillende vacaturesites, speur je LinkedIn-netwerk af en praat eens met vrienden en familieleden om je heen. Zo kom je er wellicht achter wat je leuk vindt en welk werk goed bij je past.   

Snel weten wat voor een soort functie je ligt en in welk team je het beste past? Bekijk eens een van onze gratis testen: beroepskeuzetest, persoonlijkheidstest, capaciteitentest

2. onderzoek welke opleiding je nodig hebt 

Nu je weet wat je leuk vindt, is het goed om te onderzoeken welke opleiding je voor je droombaan nodig hebt. Vraag jezelf eens af bij vacatures die je interessant vindt: om welke opleiding(en), diploma en/of certificaten word(en) er gevraagd? Dit antwoord bepaalt je omscholingstraject. 

3. meld je aan

Nu je alles op een rijtje hebt, is het slim om een opleiding te kiezen en je aan te melden. Zeker als je je gaat omscholen, hoef je vaak niet weer fulltime terug in de schoolbanken. Er bestaan een heleboel opleidingen waarbij je werkt, leert én geld verdient tegelijk! Klinkt dat je als muziek in de oren? Bekijk hieronder dan eens al onze opleidingsmogelijkheden waarbij je het leren lekker combineert met het werken. 

werken en leren via randstad boost

We helpen je graag verder met omscholen via Randstad Boost. Daarom bieden we de volgende opleidingsmogelijkheden aan: