Je bent uitgenodigd voor het sollicitatiegesprek; die heb je alvast in the pocket! Grote kans dat de uitnodiging is gebaseerd op jouw sollicitatiebrief en de vaardigheden op je cv, die passen bij het functieprofiel. Tijd om nu je beste beentje voor te zetten, je wilt tenslotte die baan. Een goed begin is de uitnodiging bevestigen. Verplicht? Zeker niet! Staat het netjes? Absoluut! Met een reactie op de uitnodiging van het sollicitatiegesprek laat je zien dat je actief bezig bent met het proces en je straalt professionaliteit uit. Het spreekwoord luidt niet voor niks: je krijgt maar één kans voor een eerste indruk.

wat hoort er op een cv?

Inspiratie nodig voor je eigen cv? Bekijk hier handige cv voorbeelden.

1. je persoonlijke informatie

Je begint natuurlijk met wat gegevens over jezelf. Het is namelijk wel zo handig dat de lezer weet wie je bent. Hierin staat: je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum (en -plaats) en eventueel linkjes naar je eigen website of LinkedIn-pagina. Wil je opvallen met persoonlijke informatie? Voeg dan ook een profielschets toe waarmee je jezelf introduceert.

2. een foto

Een foto zegt meer dan duizend woorden, daarom mag deze niet ontbreken op jouw cv. Kies een professionele foto waar je duidelijk op te zien bent, zonder andere mensen om je heen. Dus liever geen vakantiekiekje met zonnebril op.

>Lees meer over de do’s en dont’s van een cv-foto.

3. opleidingen en stages

Profiel geschreven en een goede foto gevonden? Dan is het nu tijd om je opleidingen op te schrijven: van middelbare school tot hogere opleidingen. En vergeet vooral stage(s) niet, want daarmee laat je zien dat je extra werkervaring hebt. 

Dit rijtje opleidingen zet je trouwens niet in chronologische volgorde, maar omgekeerd: wat je het meest recent hebt afgerond zet je bovenaan. 

>Bekijk alle opleidingen en trainingen die Randstad aanbiedt.

4. je werkervaring

Naar werkervaring wordt vaak gevraagd in een vacature. Zet hier dus alle werkervaring neer waarvan je denkt dat het relevant is voor de baan waarop je solliciteert. Als je stage hebt gelopen en dit niet bij je opleiding hebt vermeld, voeg deze werkervaring dan hier toe. Ook bij dit onderdeel start je met je meest recente ervaring.

Vergeet hierbij niet het volgende te vermelden: de titel van je functie bij het bedrijf, hoe lang je er hebt gewerkt en een korte omschrijving van je werkzaamheden. Dat geeft de lezer meteen een indruk van wat je daar hebt uitgevoerd en waarom je geschikt bent voor de nieuwe baan.

► Lees hier hoe je weinig of juist veel werkervaring op je cv vermeldt.

5. je vaardigheden

Je leest in vacatures ook vaak dat je specifieke kennis moet hebben, bepaalde vaardigheden moet bezitten of ervaring met een computerprogramma van pas komt. Daarom krijgen vaardigheden een apart plekje op je cv. Zet hier dus je hard skills (zoals computerkennis) en soft skills neer (zoals klantgericht of flexibel) die van pas komen, of zelfs vereist zijn, voor de nieuwe baan.

6. diploma’s en certificaten

Heb je een heftruckcertificaat, heb je een training Excel gedaan of heb je een (vrachtwagen)rijbewijs? Je voelt ‘m al aankomen: geef dit ook een plekje op je cv. Zeker als het noodzakelijk is voor de functie waar je op solliciteert, is het slim om te noemen. Heb je in je studententijd nevenactiviteiten gedaan? Benoem ook deze op je cv, want die kunnen zomaar eens in je voordeel werken.

7. overige: vrijwilligerswerk, talen, hobby’s

Kom je verder nog onderdelen in de vacature tegen waar je aan moet voldoen? Bijvoorbeeld het kunnen lezen en schrijven in een bepaalde taal of het uitvoeren van vrijwilligerswerk? Dan kun je op je cv ook nog een paar (relevante) hobby’s noemen waarmee je de werkgever of recruiter een beter beeld geeft van jou als persoon. Denk bijvoorbeeld aan: tennissen, gitaarspelen, sleutelen aan auto’s of fotograferen. 

8. referenties

Wie zou er voor jou een goed woordje kunnen doen? Ga je oud-werkgevers langs om te vragen of je hen als referentie op je cv mag zetten. Met hun aanbeveling ben je een stapje dichterbij het binnenslepen van die nieuwe baan! 

► Check hier hoe je zelf een aanbevelingsbrief schrijft of lees meer over referenties op je cv.

meest gestelde vragen over een cv maken

  • wat moet er op een goed cv?

    Een goed cv bevat een aantal onderdelen, waaronder persoonlijke informatie, opleidingen en stages, werkervaring, certificaten en vaardigheden. Daarnaast zet je op je cv een foto en voeg je eventueel referenties toe.

  • hoe maak je een gratis cv?

    Met de gratis cv voorbeelden van Randstad maak je snel en eenvoudig je eigen, professionele cv. Kies uit verschillende cv voorbeelden.