Je vindt een vacature. Online waarschijnlijk. Je scant ‘m snel door. Van de eerste paar regels word je al erg enthousiast. Op zoek naar een fulltime functie voor langere tijd? JA! Ben je nauwkeurig en zelfstandig? Oh ja, zeker! Snel doorlezen dus. Je herkent jezelf volledig in de functieomschrijving en je hart gaat steeds sneller kloppen. Dit is precies wat je leuk vindt om te doen. Een gezellige sfeer op de werkvloer, lekkere betaalbare broodjes en verse soep in de kantine. En het is ook nog eens bij je in de buurt! En dan nu eens kijken wat het verdient…

het salaris is marktconform

Je bent nog steeds enthousiast, maar wel een beetje in de war. Wat bedoelen ze met dat marktconform salaris? Waarom staat er niet gewoon een bedrag in de vacature? Moet je nu gaan bellen om het salaris te vragen? En valt er nog iets te onderhandelen? Je hebt ineens allerlei vragen! Dat snappen we helemaal. Salaris is belangrijk. Of je nu leeft om te werken of werkt om te leven: een lekker salaris willen we allemaal. Laten we daarom eerst eens samen kijken naar de betekenis van de term marktconform salaris.

wat is een marktconforms salaris?

Een marktconform salaris is eigenlijk niets anders dan een salaris dat lijkt op andere salarissen in de markt. We vergelijken graag appels met appels en peren met peren. Jij ook, toch? Dus als je een marktconform salaris krijgt, dan krijg je een inkomen dat lijkt op wat mensen in dezelfde functie en/of in dezelfde branche verdienen. 

Wil je berekenen wat een marktconform salaris is? Daar heb je vaak wat hulp bij nodig. Omdat een marktconform salaris afhankelijk is van veel zaken, zoals de functie, het vakgebied, ervaring en de markt. Gelukkig bestaat er tegenwoordig heel wat tooling om te kijken wat andere mensen in jouw functie in hetzelfde vakgebied verdienen.. Bij Randstad hebben we de salarischecker ontwikkeld. Deze tool doet voor jou een salarischeck! 

in de vacature staat 'een marktconform salaris', wat nu? 

We weten het, vaak zetten werkgevers in hun vacature bij het salaris 'een marktconform salaris'. Wij snappen dat dat iemand die wellicht wilt solliciteren weinig zegt. Waar kan je op rekenen? Hoe krijg je meer duidelijkheid? Met de volgende drie tips kan je meer informatie krijgen over 'een marktconform salaris'. 

 1. ga op zonderzoek uit
 2. bel de recruiter
 3. gewoon solliciteren

1. op onderzoek uitgaan

Ga er gewoon even een kwartiertje voor zitten. Een snel en simpel onderzoek, kan namelijk zeker al wat inzicht geven! De volgende stappen zijn goed om te doen:

 • doe een salarischeck. Vul je gewenste functie in en zie wat andere mensen in deze (of een vergelijkbare) functie gemiddeld verdienen! Zo’n salarischeck geeft echt een goed beeld van wat je kán gaan verdienen.

 • bekijk eens of er een cao geldt voor de organisatie waar je wilt gaan werken. Soms staat dat erbij vermeld in de vacature. Of misschien is het wel meteen duidelijk om welke cao het gaat. Omdat de cao algemeen verbindend verklaard is voor de hele branche bijvoorbeeld. Lees meer over cao's en hoe je daarin salarissen vindt.

 • zoek eens naar vergelijkbare vacatures. Staan daar wel specifieke salarissen of salarisindicaties vermeld? Die geven je ook een goed idee wat je toekomstige loon kan zijn. Sowieso goed om te kijken wat er nog meer te halen valt in de markt! 

2. bel de recruiter

De beller is sneller. Het staat je natuurlijk vrij om te bellen en te vragen naar het salaris. Het is dan wel slim om goed voorbereid te zijn. En zelf ook al een salarisindicatie in gedachten te hebben! Wie weet heb je direct de recruiter, hr medewerker of zelfs leidinggevende aan de lijn. En neemt hij of zij meteen de tijd om een kort gesprekje met je aan te gaan. Heel fijn natuurlijk! Goed om dan beslagen ten ijs te komen. En dus ook te weten wat je zelf wilt gaan verdienen. Lees hoe je zelf je salarisindicatie bepaalt

3. gewoon solliciteren

Als je echt heel enthousiast bent over een functie, dan is het natuurlijk goed om gewoon te solliciteren. Ook al weet je na optie 1 en/of 2 hierboven nog niet precies wat het salaris is. Als het goed is heb je inmiddels wél al een salarisindicatie in gedachten. Het is straks natuurlijk van beide kanten goed om te kijken of er echt een match is. En wie weet is er nog ruimte voor onderhandeling! Bekijk dus ook zeker onze tips voor een salarisonderhandeling

veelgestelde vragen marktconform salaris

 • wat is een marktconform salaris?

  Een marktconform salaris is het gemiddelde salaris wat mensen krijgen met dezelfde functie in hetzelfde vakgebied. Een globale afspiegeling van wat je in een bepaalde functie in een bepaald vakgebied ongeveer zou moeten kunnen verdienen. Met onze salarischecker kunnen wij, op basis van onze banen bij onze klanten, een inschatting geven van dit salaris. Ga naar onze salarischecker, vul de functie en het aantal werkuren in en bekijk het marktconforme salaris!

 • hoe bereken je een marktconform salaris?

  Met behulp van onze salarischecker! Om een marktconform salarius te kunnen berekenen, heb je veel marktinformatie nodig. Wat verdienen nog heel veel andere mensen in eenzelfde functie in hetzelfde vakgebied. Wanneer je al deze salarissen met elkaar vergelijkt, kom je uit op een marktconform salaris. Goed nieuws, dit doet onze salarischecker voor jou

 • wat is een goed salaris?

  Dat is een hele goede vraag. Tegelijkgertijd hangt het van heel veel af. Wat versta je onder goed? Wat vind je zelf belangrijk? Wat in ieder geval fijn is, is dat je salaris marktconform is. Dat betekent dat je salaris in ieder geval even hoog is als wat andere mensen verdienen met dezelfde functie in hetzelfde vakgebied. Maar wat een goed salaris wellicht ook beinvloed zijn secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk bijvoorbeeld aan bonussesn of andere fijne vergoedingen. Uiteindelijk is het allemaal onderdeel van je salaris!

 • hoeveel salaris kan ik vragen?

  Zit je in salarisonderhandelingen? Dan is het handig om je in te lezen wat een marktconform salaris is voor die functie in dat vakgebied. Dat kan met behulp van onze salarischecker. Let wel op, dit is een inschatting. Wij raden altijd aan nog wat meer onderzoek te doen. Kijk eens bij soortgelijke vacatures en wat voor salaris daar wordt aangeboden (in relatie tot de gevraagde ervaring uiteraard). Bekijk nog meer tips om een goede inschatting te kunnen maken

 • wat betekent conform?

  Conform betekent 'in overeenstemming zijn'. Iets kan conform zijn aan of met zaken. Dan betekent het dat het 'passend', 'in orde', 'zoals afgesproken' is. Wanneer iemand zich gedraagd conform de regels, dan gedraagt hij zich in overseenstemming met de afgesproken regels. Verdien je conform aan de markt? Dan verdien je in overeenstemming met andere mensen in jouw situatie (functie, vakgebied).