het belang van doorgroeien

Niet iedereen heeft de ambitie om door te groeien, laten we dat niet vergeten. Maar als je dat wel van plan bent, dan haal je er vaak de volgende voordelen uit:

 • nieuwe verantwoordelijkheden
 • een groter netwerk
 • een hoger salaris
 • je doet nieuwe kennis op
 • je ontwikkelt je ook als persoon

doorgroeimogelijkheden

Gun jezelf die nieuwe kans en groei door in je werk. Bekijk de video om erachter te komen hoe je elke doorgroeimogelijkheid pakt en hierdoor sterker in je werk komt te staan.

sterk in je werk met doorgroeimogelijkheden

doorgroeimogelijkheden benutten met deze 6 tips

 1. vind een collega met een voorbeeldfunctie
 2. volg een training/opleiding/cursus
 3. gebruik je netwerk
 4. speel in op nieuwe ontwikkelingen
 5. blijf altijd goed werk leveren
 6. neem even afstand als je er niet uit komt

1. vind een collega met een voorbeeldfunctie

Een goede manier om aan je werkgever en je collega’s te laten zien dat je jezelf wilt ontwikkelen, is door je aan iemand te spiegelen. Tegen wie kijk je op of wiens functie zou je ook graag willen hebben? Vraag aan deze ‘mentor’ om feedback en advies hoe je kunt ontwikkelen. Dat laat meteen je enthousiasme en leergierigheid zien!

voorbeelden van doorgroeimogelijkheden

huidige functie voorbeeldfunctie
logistiek medewerker logistiek teamleider
doktersassistente praktijkondersteuner (POH)
designer animatie-specialist
junior accountant medior accountant
tweedegraads lesbevoegdheid eerstegraads lesbevoegdheid
medewerker HR manager HR

2. volg een training/opleiding/cursus

Je bent nooit uitgeleerd. Op je werk zelf leer je natuurlijk al een hoop nieuwe vaardigheden, maar soms is dat niet genoeg. Een online training, opleiding of cursus geeft je dat extra zetje om door te groeien. En naast een blije werkgever krijg je na er een training zelf ook een hoop voor terug.

3. gebruik je netwerk

Een van de beste manieren om je doorgroeimogelijkheden te benutten, is door te netwerken. Dit houdt in dat je nieuwe contacten legt en deze onderhoudt, omdat ze waardevol zijn voor je loopbaan. Je vergroot je netwerk bijvoorbeeld met een stage, baan, conferentie, training, bedrijfsborrel of door actief te zijn op LinkedIn. Misschien zijn zij de sleutel tot je volgende project of baan.

4. speel in op nieuwe ontwikkelingen

Ben je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in je vakgebied? Als je precies weet welke trends er zijn en hoe je je functie kunt uitbreiden, kun je daar ook meteen op inspelen! Zo creëer je meer kansen om door te groeien voor jezelf.

Stel je werkt in een callcenter en je ziet dat de concurrent met nieuwe technologieën aan het werk is, bijvoorbeeld Whatsapp voor bedrijven. Duik in het onderwerp om te zien wat deze tech allemaal inhoudt en laat zien aan je leidinggevende hoe jouw bedrijf dit kan inzetten om mensen snel en makkelijk te woord te staan. 

5. blijf altijd goed werk leveren

Zelfs als er even geen mogelijkheid is om door te groeien, kun je het beste goed blijven presteren op je werk. Dit laat aan je collega’s en baas zien dat je altijd levert en dat je klaar bent voor nieuwe kansen. 

6. neem even afstand als je er niet uit komt

Kom je er niet uit? Voel je niet bezwaard om even een stapje terug te nemen en goed na te denken over je doorgroeimogelijkheden. Wat wil je precies en wat zijn je opties? Praat eventueel eens met een loopbaanadviseur. Misschien vind je wel die ene ontwikkelkans waarvan je niet eens wist dat het bestond!

geen doorgroeimogelijkheden? geen probleem

Heb je jouw top binnen je bedrijf al bereikt of biedt je werkgever geen ontwikkelmogelijkheden aan? Ga dan op zoek naar een nieuwe baan. Bij een nieuwe baan leer je weer nieuwe vaardigheden en heb je waarschijnlijk meer ontwikkelmogelijkheden. 

3 veelgestelde vragen over doorgroeimogelijkheden

 • 1. wat zijn doorgroeimogelijkheden?

  Doorgroeimogelijkheden zijn kansen die gepakt kunnen worden om door te groeien naar een hogere functie of specialisatie.

 • 2. hoe kan je doorgroeien binnen een bedrijf?

  Binnen een bedrijf zijn er verschillende manieren waarop je kunt doorgroeien. Je kunt een collega zoeken die jij als voorbeeldfunctie ziet en je hieraan spiegelen. Je kunt een opleiding, cursus of training volgen. Of je kunt inspelen op nieuwe ontwikkeling.  

 • 3. wat kun je doen als er geen doorgroeimogelijkheden zijn?

  Als er op dit moment geen kansen zijn voor jou om door te groeien, zijn er twee dingen die je kunt doen: of je wacht tot zich een nieuwe mogelijkheid voordoet of je gaat op zoek naar een andere baan en uitdaging