op deze pagina:

de invloed van de WAB op de kosten van payroll

Sinds de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans zijn payrollbedrijven verplicht de CAO te volgen van de opdrachtgever, waardoor deze medewerkers dezelfde beloning krijgen als de eigen medewerkers. Dit betekent dat de kosten van payroll afhankelijk zijn van de arbeidsvoorwaarden.

hoe bereken je de kosten van payroll?

De kosten van payroll bestaan uit het bruto uurloon van de medewerker plus een opslag. Deze opslag wordt uitgedrukt in een omrekenfactor. De hoogte van de omrekenfactor is afhankelijk van de risico's die je wilt verzekeren. Het berekenen van de kosten van payroll werkt zo: om de kosten per uur uit te rekenen, vermenigvuldig je het bruto uurloon van de medewerker met de omrekenfactor. 

Een rekensom: 
Bruto uurloon x omrekenfactor = kosten per uur exclusief btw.

Een rekenvoorbeeld:
Payrollkracht krijgt een bruto uurloon: €10
De omrekenfactor is: 1,62
Kosten die je betaalt voor de payrollkracht is €10 x 1,62 = € 16,20 per uur, exclusief btw.

waaruit zijn de kosten van payroll opgebouwd?

Het uurtarief voor een payrollkracht is bij ons altijd inclusief: 

  • uurloon medewerker 

  • feestdagen, vakantiedagen en vakantiegeld

  • sociale premies, verzekeringen en werkgeverslasten

  • pensioen

Daar bovenop kun je kiezen voor:

  • ziekte (risico)
  • verlof

Dit houdt in dat de medewerker in deze gevallen wordt doorbetaald, zonder dat dit aan jou gefactureerd wordt. Bij een hogere risicodekking gaat ook de omrekenfactor omhoog. Je kiest zelf hoeveel risico je wilt dekken. Afhankelijk van je wensen gaat de factor omhoog of omlaag. 

zijn de kosten van payroll hoger dan zelf personeel in dienst nemen?

Wanneer je een medewerker zelf in dienst neemt dan ben je bovenop het bruto uurloon ook kosten kwijt aan werkgeversverplichtingen, verschillende premies, afdrachten en bijvoorbeeld verzuimbegeleiding. Je bent dan waarschijnlijk goedkoper uit dan bij payrollen, maar je bent dan ook veel tijd kwijt aan administratieve werkzaamheden, het verzuimbeleid en je loopt meer risico.

De overweging tussen kosten, tijd en risicodekking leidt uiteindelijk tot een inhuurvorm die het beste paste bij jouw situatie. Om deze afwegingen te maken kun je hier meer lezen over de voordelen van payroll.

bereken jouw payroll kosten

Payrolling kan bij Randstad al vanaf een omrekenfactor van 1,62. Wil je weten wat payroll in jouw specifieke situatie kost? Vul dan dit formulier in en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvend prijsvoorstel. Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.