de invloed van de WAB op de kosten van payroll

Sinds de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans zijn payrollbedrijven verplicht de CAO te volgen van de opdrachtgever, waardoor deze medewerkers dezelfde beloning krijgen als de eigen medewerkers. Dit betekent dat de kosten van payroll afhankelijk zijn van de arbeidsvoorwaarden.

hoe bereken je de kosten van payroll?

De kosten van payroll bestaan uit het bruto uurloon van de medewerker plus een opslag. Deze opslag wordt uitgedrukt in een omrekenfactor. De hoogte van de omrekenfactor is afhankelijk van de risico's die je wilt verzekeren. Het berekenen van de kosten van payroll werkt zo: om de kosten per uur uit te rekenen, vermenigvuldig je het bruto uurloon van de medewerker met de omrekenfactor. 

Een rekensom:
Bruto uurloon x omrekenfactor = kosten per uur exclusief btw.

Voorbeeld berekening reguliere krachten:
- medewerker krijgt een bruto uurloon: €11
- de omrekenfactor is: 1.7437
- kosten die je betaalt voor de medewerker zijn 11 x 1.7437 = €19,18 per gewerkt uur, exclusief btw.

Voorbeeld berekening AOW'ers:
- medewerker krijgt een bruto uurloon: €11
- de omrekenfactor is: 1.3019
- kosten die je betaalt voor de medewerker zijn 11 x 1.3019 = €14.32 per gewerkt uur, exclusief btw.

neem contact op met één van onze adviseurs voor persoonlijk en vrijblijvend advies >

waaruit zijn de kosten van payroll opgebouwd?

Het uurtarief voor een payrollkracht is bij ons altijd inclusief: 

 • uurloon medewerker 

 • vakantiegeld

 • sociale premies, verzekeringen en werkgeverslasten

 • pensioen

Daar bovenop kun je kiezen voor:

 • ziekte (risico)
 • verlof, feestdagen en vakantiedagen

Dit houdt in dat de medewerker in deze gevallen wordt doorbetaald, zonder dat dit aan jou gefactureerd wordt. Bij een hogere risicodekking gaat ook de omrekenfactor omhoog. Je kiest zelf hoeveel risico je wilt dekken. Afhankelijk van je wensen gaat de factor omhoog of omlaag. 

zijn de kosten van payroll hoger dan zelf personeel in dienst nemen?

Wanneer je een medewerker zelf in dienst neemt dan ben je bovenop het bruto uurloon ook kosten kwijt aan werkgeversverplichtingen, verschillende premies, afdrachten en bijvoorbeeld verzuimbegeleiding. Je bent dan waarschijnlijk goedkoper uit dan bij payrollen, maar je bent dan ook veel tijd kwijt aan administratieve werkzaamheden, het verzuimbeleid en je loopt meer risico.

De overweging tussen kosten, tijd en risicodekking leidt uiteindelijk tot een inhuurvorm die het beste paste bij jouw situatie. Om deze afwegingen te maken kun je hier meer lezen over de voordelen van payroll.

bereken jouw payroll kosten

Payrolling kan bij Randstad al vanaf een omrekenfactor van 1,77. Wil je weten wat payroll in jouw specifieke situatie kost? Vul dan dit formulier in en ontvang binnen één werkdag een vrijblijvend prijsvoorstel. Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op. Onze collega's helpen je graag.

veelgestelde vragen payroll tarieven

 • is payroll duur?

  De omrekenfactor voor payroll is opgebouwd op basis van verschillende vaste componenten uit de arbeidsvoorwaarden van de opdrachtgever. Samen met de sociale premies die je als werkgever dient af te staan en de te dekken kosten van de payroll organisatie, bepalen deze componenten de omrekenfactor.

 • wat kost payroll per uur?

  De prijs per uur wordt opgebouwd op basis van meerdere factoren. Het bruto uurloon van de medewerker vermenigvuldig je met de omrekenfactor passend bij jouw productvorm. Ben je benieuwd welke omrekenfactor past bij jouw vraagstuk? Neem dan contact met ons op.

 • wat kost payroll zzp?

  Voor payroll ZZP hanteren wij een vaste toeslag per gewerkt uur. Dit is niet afhankelijk van het salaris, aangezien wij geen sociale afdrachten hoeven te doen voor ZZP’ers. Deze toeslag is gebaseerd op het product dat je wenst af te nemen. Heb je vragen over deze productvormen? Neem dan contact met ons op.

 • wat is een payroll omrekenfactor?

  De omrekenfactor is de factor die wordt vermenigvuldigd met het bruto uurloon van de payrollmedewerker om tot het bedrijfstarief te komen. Bedrijfstarief is het bedrag dat per elk te factureren uur terug te zien zal zijn op het factuur voor de opdrachtgever. De omrekenfactor wordt opgebouwd op basis van meerdere factoren. Denk hierbij om de productvorm, arbeidsvoorwaarden en te betalen sociale premies. Wij kijk graag met je naar jouw vraagstuk om tot een passende omrekenfactor te komen.

 • hoe zijn de payrolling tarieven in vergelijking met uitzenden en detacheren?

  De kosten voor payroll en uitzenden zijn sinds de invoering van de WAB niet meer 1-op-1 met elkaar te vergelijken. Zo is er bij payroll bijvoorbeeld sprake van een ketenregeling en stopt de opdracht niet bij ziekte. Ook worden alle arbeidsvoorwaarden gevolgd van de opdrachtgever ten op zicht van een deel bij uitzenden. De payroll prijs wordt gebaseerd op de voorwaarden uit de cao. Randstad heeft ruime ervaring met het analyseren van cao’s en adviseert je graag over jou specifieke situatie.

 • hoe komt de prijs van payroll tot stand?

  Voor een passende omrekenfactor voor jouw vraagstuk is voor ons de volume, duur en contractvorm van belang. Daarnaast hebben de geldende arbeidsvoorwaarden ook invloed op de manier hoe de prijs tot stand komt.

 • wat zijn de kosten voor het payrollen van aow-ers, stagiaires en kennismigranten?

  De kosten voor het payrollen van AOW-ers en stagiaires ligt lager dan de gemiddelde reguliere payrollmedewerker. Dit komt omdat AOW-ers en stagiaires minder sociale premies afdragen. 

  De kosten van kennismigranten zijn gelijk aan de kosten voor een reguliere payrollmedewerker bij een vergelijkbaar vraagstuk. Echter komen bij kennismigranten wel overige extra kosten kijken, zoals de aanvraag bij de IND, die 1 op 1 zullen worden gefactureerd zonder omrekenfactor.