op deze pagina:

werken en leren? dit zijn de mogelijkheden

Met werken en leren kun je allerlei kanten op. Dit zijn je mogelijkheden om een opleiding/training te combineren met werk:

 • stage: een stage volg je naast je mbo-, hbo- of wo-opleiding. Hierbij ga je (meestal) fulltime aan het werk bij een stagebedrijf. Je voert werk uit bij dit bedrijf en doet daarnaast ook onderzoek binnen het bedrijf voor je stage-opdracht
 • traineeship: met een traineeship word je opgeleid door het bedrijf waar je het traineeship volgt. Ze leren je in sneltreinvaart alle kneepjes van het vak en doe je je werk goed, dan krijg je vaak een contract aangeboden
 • bbl-opleiding: een bbl is een Beroepsbegeleidende Leerweg. Hierbij ben je aan het werk bij een erkend leerbedrijf, verdien je alvast loon en ga je af en toe naar school om je kennis bij te spijkeren
 • leren door te werken: er is niemand die aan een nieuwe baan begint en al meteen weet hoe ‘ie álle werkzaamheden moet doen. Zelfs als je gaat werken zonder diploma, zal het bedrijf je opleiden binnen je nieuwe functie door te doen en met aanvullende cursussen en trainingen.

bbl-opleiding: werken en leren via randstad boost

Wist je dat wij ook opleidingen aanbieden waarbij je kunt werken en leren tegelijkertijd? Dat kan met Randstad Boost! Kies uit onze opleidingen en ga direct aan de slag bij een van de leerbedrijven uit ons grote netwerk. 

ga direct naar randstad boost >

bbl-vakgebieden van randstad

Zie je werken en leren wel zitten? Volg dan een van onze bbl-opleidingen. We bieden opleidingen aan op de volgende vakgebieden:

de voordelen van werken en leren

Waarom wij zo enthousiast zijn over werken en leren? Nou, omdat we weten wat je er allemaal voor terugkrijgt. Dit zijn alle voordelen op een rij:

 • werkervaring opdoen: in vacatures wordt er vaak gevraagd naar werkervaring. En er is geen betere plek om ervaring op te doen, dan op een werkplek waar je gelijk ook van alles leert.
 • leer specifieke vaardigheden: met werken en leren word je opgeleid om een bepaalde functie uit te voeren. Oftewel, alle nieuwe vaardigheden die je leert, kun je direct toepassen op je werk!
 • ontvang salaris: bij de meeste bbl-opleidingen en traineeships ontvang je loon op basis van je gewerkte uren. Fijn, he! Bij een stage krijg je vaak een vast bedrag per maand, een stagevergoeding.
 • vergroot je netwerk: tijdens het werken leer je allemaal nieuwe mensen kennen. Die contacten zijn ontzettend handig als je ooit een nieuwe baan zoekt en maakt dat je meer opvalt binnen je bedrijf. Wie weet krijg je wel die nieuwe klus die eraan komt!
 • krijg begeleiding: voordat je gaat werken en leren, word je vaak gekoppeld aan een begeleider. Deze helpt je met je opleiding én werk, zodat alles soepeltjes verloopt.

3 veelgestelde vragen over werken en te leren

 • 1. welke mogelijkheden zijn er om betaald te werken en te leren?

  Als je betaald wilt werken en leren tegelijkertijd heb je een aantal mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld een stage lopen, een traineeship doen, een bbl-opleiding volgen of toch gewoon beginnen met werken. Door meer werkervaring op te doen, kun je veel leren. Niemand weet namelijk hoe alle werkzaamheden uitgevoerd moeten worden als die net in een nieuwe baan begint. Door het gewoon te doen, kun je heel veel leren. 

 • 2. wat is een bbl-opleiding?

  Een bbl-opleiding is een opleiding waarbij je leert en werkt tegelijkertijd. Bbl is de afkorting van Beroepsbegeleidende Leerweg. Als je een bbl-opleiding volgt ga je aan de slag bij een erkend leerbedrijf, verdien je alvast loon en ga je af en toe naar school om je kennis bij te spijkeren. 

 • 3. welke bbl-opleidingen biedt randstad aan?