op deze pagina:

wat is persoonlijke ontwikkeling?

Persoonlijke ontwikkeling is de manier waarop je aan je eigen vaardigheden werkt. Door je bewust te worden van alles wat je in je mars hebt en aan de slag te gaan om dit te verbeteren, blijf je leren en ontwikkelen. 

Zo bereik je je gestelde doelen en werk je aan je zelfvertrouwen. Dit kunnen vaardigheden of eigenschappen zijn voor thuis of voor op de werkvloer. 

uit welke onderdelen bestaat persoonlijke ontwikkeling?

Persoonlijke ontwikkeling is een breed woord. Dat is alleen maar mooi, want zo heb je een grote keuze uit vlakken waarop je je kunt ontwikkelen. Hier zijn een paar onderdelen van persoonlijke ontwikkeling met voorbeelden:

 • zelfbewustzijn:
  Wat doe je en wat niet: zeg je bijvoorbeeld vaak nee tegen uitjes of zeg je juist te vaak ja tegen vrienden en collega’s? Door je bewust te worden van iedere keer dat je ja of nee zegt, kun je vaker het tegenovergestelde antwoord geven
 • talenten ontwikkelen:
  Ben je in je vriendengroep altijd degene die een planning maakt en alles organiseert? Lekker bezig! Probeer dit dan ook eens op je werk. Pak die taak op en kijk wat er gebeurt
 • sociale vaardigheden:
  Je emoties en mening uiten is soms lastig. Maar door dit stapje voor stapje meer te doen, zul je zien dat mensen om je heen ook beter met je gaan communiceren. Fijn, he?
 • fysieke gezondheid:
  Sporten of gezond eten (en vooral het volhouden daarvan) is pittig. Met een plan dat bij je past en niet te hoog gegrepen is, haal je binnen de kortste keren je doelen
 • mentale gezondheid:
  Ook je brein en geest hebben liefde nodig. Negatieve gedachten uiten zich niet alleen in je eigen leven, maar zeker ook op de werkvloer. Met kleine stappen kun je iets negatiefs in iets positiefs omtoveren!
 • financiële situatie:
  Is je salaris na een paar dagen alweer op? Zet al je uitgaven eens op een rijtje en schrappen maar: wat zijn noodzakelijke uitgaven en wat niet?
 • discipline vergroten:
  Taken uitstellen en alleen kunnen werken wanneer iets haast heeft? Wat extra discipline doet daarbij wonderen!

sterk in je werk met persoonlijke ontwikkeling

Door jezelf persoonlijk te ontwikkelen sta je sterker in je werk. Benieuwd hoe je dit aanpakt? We leggen het je stap voor stap uit in deze video.

sterk in je werk met persoonlijke ontwikkeling

hoe werk je aan persoonlijke ontwikkeling?

Zoals je ziet, zijn er nogal wat vlakken waarop je aan je persoonlijke ontwikkeling kan werken. Waar begin je? Nou, daarvoor hebben wij het voor je opgesplitst in 4 stappen:

 1. zelfbewustwording
 2. hoe kan ik doorgroeien?
 3. doelen stellen
 4. persoonlijk ontwikkelplan maken

stap 1: zelfbewustwording

Om te weten wat je wilt veranderen, moet je eerst weten wat je nu al kan. Begin dus met een onderzoekje naar jezelf. Wat zijn je karaktereigenschappen, vaardigheden en competenties? Wat vind je leuk om te doen en wat niet? Hoe zouden anderen je omschrijven? Welke onderdelen vormen je zogeheten kernkwadranten? Wat heb je allemaal al gepresteerd op je werk of in je privéleven? En ga zo maar door. 

Als je je meer wilt focussen op je loopbaan, probeer dan eens de persoonlijke SWOT-analyse.

Kom je er niet helemaal uit? Dat is helemaal niet erg. Vraag eens bij je vrienden, familie of collega’s rond wat voor een ideeën zij voor je hebben of doe online een gratis persoonlijkheidstest

Ben je eruit? Mooi, kies dan één onderdeel waarop je je wilt focussen en dan gaan we door met doelen stellen. 

stap 2: hoe kan ik doorgroeien?

Wil je hogerop komen, meer verantwoordelijkheid, een zijstap nemen, een compleet nieuwe baan of een extra opleiding volgen? Het kan allemaal! Door te groeien op je werk creëer je nieuwe kansen voor jezelf. Maar de vraag is eerst: waar vind je deze doorgroeimogelijkheden

We helpen je bij het vinden van deze mogelijkheden. Ben je eruit? Mooi, kies dan een richting van doorgroeien waar je je op wilt focussen en dan gaan we door met doelen stellen. 

stap 3. doelen stellen

Een doel stellen zorgt ervoor dat je veel gemotiveerder aan de slag gaat. En hoe concreter dit doel, hoe beter. Zo weet je precies waar je naartoe werkt en wanneer je het hebt gehaald. 

Een goede manier om doelen te stellen is met de SMART-methode. Dit houdt in dat je je doel specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden maakt. Deze 5 eisen zorgen dat je doel geen vage wens blijft, maar juist écht wordt. Zo kun je meteen aan de slag en streep je je doel lekker snel van je lijstje af! 

Een paar voorbeelden van concrete doelen zijn:

 • ik wil voor het eind van het jaar de cursus time management afgerond hebben
 • ik ga de komende week op minstens 3 vacatures solliciteren
 • ik wil morgen met mijn salarisonderhandeling ten minste 5% omhoog in loon

stap 4: een persoonlijk ontwikkelplan

Je weet waarin je jezelf wilt ontwikkelen en je hebt doelen gesteld, dan is het tijd voor de laatste stap: het persoonlijk ontwikkelplan (POP). Hierin staat alles wat je nodig hebt om je doel te halen. 

Je geeft hiermee jezelf houvast en een duidelijke planning. Dit kan een klein plan zijn, van bijvoorbeeld een week. Maar dit kan ook lekker uitgebreid voor 3 jaar zijn. En dan kan het afstrepen van je behaalde stappen beginnen! En vergeet jezelf niet te belonen zodra je je doel behaald hebt, hè. Je hebt het verdiend! 

zo helpt randstad je met persoonlijke ontwikkeling

Heb je alle stappen doorgelezen en denk je: Ik wil aan de slag, maar ik weet niet hoe? Dan zijn we er voor je! Je staat er namelijk niet alleen voor. Een heel team vol met specialisten staat voor je klaar om je op weg te helpen met je persoonlijke ontwikkeling. 

We helpen je vragen te beantwoorden waar je zelf niet uitkomt en denken met je mee naar je plannen voor de toekomst. Geef ons een belletje of stuur een mailtje en dan kijken we samen hoe we je verder kunnen helpen.

neem contact met ons op >

3 veelgestelde vragen over persoonlijke ontwikkeling

 • 1. wat is persoonlijke ontwikkeling?

  Persoonlijke ontwikkeling is het ontwikkelen van je eigen vaardigheden. Als je weet wat je allemaal kunt, kan je jouw vaardigheden gaan ontwikkelen door te blijven verbeteren en te blijven leren. 

 • 2. op welke onderdelen kan ik persoonlijk doorontwikkelen?

  Als je jezelf wilt doorontwikkelen, kan dit op veel verschillende onderdelen. Je kunt jezelf persoonlijk doorontwikkelen door je zelfbewustzijn te vergroten, talenten te ontwikkelen, sociale vaardigheden op te doen, je fysieke en mentale gezondheid te verbeteren, jouw financiële situatie versterken of je discipline vergroten. 

 • 3. hoe werk ik aan mijn persoonlijke ontwikkeling?

  Aan persoonlijke ontwikkeling werk je door vier verschillende vlakken te ontwikkelen. Je kunt je persoonlijk ontwikkelen door je zelfbewustwording te vergroten, door te groeien, doelen te stellen of een persoonlijk ontwikkelplan maken.