op deze pagina

wat is een persoonlijke swot-analyse?

Met een persoonlijke SWOT-analyse breng je je sterktes, zwaktes, kansen en valkuilen in kaart voor jezelf. Je kijkt dus naar: waar liggen de kansen in mijn loopbaan en hoe pak ik die met beide handen aan?

Een SWOT-analyse wordt ook veel gebruikt door marketingbedrijven. Zo zie je wat een product bijzonder maakt en op welke manier het vervolgens op de markt moet worden gebracht. 

waarvoor maak je een persoonlijke swot-analyse?

Een persoonlijke SWOT-analyse maak je natuurlijk voor jezelf. De naam zegt het al. Maar de uitkomst, die kun je mooi voor je werk inzetten. Een SWOT-analyse is bijvoorbeeld vaak onderdeel van een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP), je voorbereiding op solliciteren of een stuk bij het opmaken van je doelen.  

de matrix van een swot-analyse

Nou, hoe ziet zo’n SWOT-analyse er precies uit? Daarvoor kijken we eerst even naar de betekenis van het woord. SWOT staat voor de Engelse woorden: Strengths (sterktes), Weaknesses (zwaktes), Opportunities (kansen) en Threats (bedreigingen). Dat zijn ook precies de vier onderdelen die je gaat onderzoeken bij zo’n analyse. Lekker makkelijk te onthouden dus. 

Zo vul je de 4 onderdelen van een SWOT-analyse in:

 1. sterktes: waar ben je goed in op je werk en waarmee onderscheid je je écht van anderen? Denk hierbij vooral vanuit het standpunt van je werkgever: waarmee spring je eruit in zijn/haar ogen?
 2. zwaktes: waar ben je minder goed in en zou je liever verbeteren? En als je ‘zwaktes’ te hard vind klinken, kun je hier ook ‘verbeterpunten’ voor gebruiken!
 3. kansen: er zijn altijd kansen. Welke zijn interessant voor jouw loopbaanontwikkeling? Denk hierbij aan vragen als: zijn er nieuwe soorten banen in je vakgebied, ontwikkelt je beroep zich in een bepaalde regio meer dan ergens anders, naar welk onderdeel van je beroep is veel vraag, hoe kan je vernieuwend blijven in je huidige rol, hoe kan je nieuwe technologieën toepassen in je werk en zijn er maatschappelijke veranderingen waar je op kunt inspelen?
 4. bedreigingen: wat staat er (mogelijk) in de weg en welke belemmeringen zijn er waardoor je je niet verder kan ontwikkelen? Dit zijn bedreigingen waar je invloed op hebt, zoals concurrerende collega’s, of bedreigingen die onverwachts kunnen komen. Bij dit laatste moet je denken aan zaken als: veroudering van je kennis, toenemende concurrentie van andere bedrijven of een economische recessie.

bonustip

voordat je begint aan een SWOT-analyse, zorg je dat je een duidelijke vraag voor jezelf hebt. Wat wil je bereiken met de analyse? Dit geeft je meer richting bij het invullen van de matrix.

voorbeeld van een persoonlijke swot-analyse

‘Ik ben een 34-jarige zorgverlener en ik wil erachter komen welk vakgebied (beter) bij mij past’
 

sterktes

 • mijn sterke academische achtergrond 
 • ik kan goed omgaan met conflicten 
 • communicatie is mijn sterkste punt

zwaktes

 • ik ben niet kunstzinnig of creatief aangelegd
 • weinig tot geen ervaring in andere vakgebieden
 • technische vaardigheden kunnen beter

kansen

 • online testen uitvoeren
 • zoeken naar banen of vakgebieden waar ze altijd extra mensen zoeken

bedreigingen

 • ik begin in een nieuw vakgebied helemaal onderaan de ladder
 • er zijn veel jonge, goedkope sollicitanten als concurrentie