wat is loonheffingskorting?

Loonheffingskorting is een korting op de belasting die je krijgt als je werkt of gewerkt hebt. Hierdoor hoef je dus minder belasting te betalen over je salaris. Er zijn meerdere heffingskortingen, waar loonheffingskorting er één van is. De loonheffingskorting bestaat uit de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Het voordeel van al deze kortingen? Je krijgt meer geld op je rekening!

hoeveel loonheffingskorting krijg ik?

Je loonheffingskorting wordt berekend op basis van je inkomen. De maximale arbeidskorting is in 2024 €5.532 per jaar. Bij een inkomen vanaf € 39.393 wordt de arbeidskorting steeds lager. Hoeveel loonheffingskorting er bij jou wordt toegepast is dus afhankelijk van je salaris. Op de website van de Belastingdienst zie je hoe je de arbeidskorting berekent.

loonheffingskorting toepassen: dat doe je zo

Werk je in loondienst? Dan vraag je de loonheffingskorting aan met het formulier van de Belastingdienst. Vaak krijg je dit fomulier gewoon van je (toekomstige) werkgever, die er dan voor zorgt dat de loonheffingskorting wordt toegepast. Je vraagt de loonheffingskorting namelijk meestal aan als je begint met een nieuwe baan, maar het kan ook later.

►Let op: als je meerdere werkgevers hebt, mag je de loonheffingskorting maar bij één werkgever toepassen.

wanneer laat je loonheffingskorting toepassen?

Je laat loonheffingskorting toepassen wanneer je werkt. Je betaalt dan minder belasting en houdt netto meer salaris over. Heb je meerdere werkgevers? Dan vraag je maar voor één baan loonheffingskorting aan, anders krijg je te veel arbeidskorting. Tip: zet de arbeidskorting in bij het werk waarbij je het meest verdient, dan krijg je ook het meeste geld terug.

loonheffingskorting wijzigen: zo doe je dat

Wil je de loonheffingskorting aanpassen, bijvoorbeeld omdat je een nieuwe baan hebt? Vul dan het loonheffingsformulier van de Belastingdienst in. Je krijgt dit meestal van je werkgever, maar je kunt het ook zelf downloaden op de website van de Belastingdienst.

veelgestelde vragen over loonheffingskorting

  • hoe pas ik loonheffingskorting toe?

    Om loonheffingskorting toe te passen vul je het formulier van de Belastingdienst in. Meestal krijg je dit van je werkgever, die alles dan verder voor je regelt. Wil je je loonheffingskorting wijzigen? Ook dan gebruik je dit formulier.

  • wanneer pas je loonheffingskorting toe?

    Je past loonheffingskorting toe wanneer je werkt, om zo korting op je belasting te krijgen. Heb je meer dan één werkgever? Vraag dan loonheffingskorting aan bij de werkgever bij wie je het meeste verdient.

  • waar vind je de loonheffingskorting op je loonstrook?

    Op je loonstrook staan de loonheffing en de loonheffingskorting als ‘LH/LHkorting’ aangegeven. Je ziet dus op iedere loonstrook of de loonheffingskorting door je werkgever wordt toegepast.