Met het modaal inkomen wordt het meest voorkomende inkomen bedoeld. Het inkomen wat het vaakst voorkomt in Nederland. Vaak wordt het modaal inkomen gebruikt door het CPB (Centraal Planbureau) om bijvoorbeeld maatschappelijke effecten van politieke beslissingen te laten zien.

Het modale inkomen of salaris wordt bruto uitgedrukt en vakantiegeld wordt meegerekend. We zien over de jaren dat het modaal inkomen steeds meer toeneemt. Zo was het modaal inkomen in 2000 24.958 euro, in 2010 32.500 euro en in 2020 36.500. Het CPB verwacht een verdere stijging in het bruto modale inkomen komende jaren. 

modaal inkomen 2024

Volgens het Centraal Planbureau is de verwachting dat iemand met een modaal inkomen in 2024 €44.000 bruto per jaar zal verdienen. 

Jan Modaal is een fictief persoon. Een fictieve inwoner van Nederland met het meest voorkomende inkomen. Oftewel, het modaal inkomen. Waarom noemen we het dan niet gewoon het modaal inkomen? Goede vraag. Er zijn tal van definities te vinden online. En er gaan ook veel verschillende bedragen rond. Inclusief en exclusief vakantiegeld. Soms wordt het modaal inkomen uitgelegd als ‘de modus’. Je weet wel, die uit de wiskundeles. Maar, hoe zit het volgens het CPB (Centraal Planbureau)?

Het CPB berekent jan modaal, ofwel het modaal inkomen, als 79% van het gemiddelde inkomen per arbeidsjaar. Het CPB verwacht dat het modaal inkomen in 2024 €44.000 euro bruto zal zijn. Dit bedrag is inclusief vakantiegeld.

Fijn, het modaal inkomen en Jan Modaal is ons nu bekend. Maar wat is dan het gemiddelde inkomen? 

Het gemiddeld inkomen is het totale inkomen van een land gedeeld door het aantal mensen wat een inkomen heeft. Je kunt het gemiddeld salaris op verschillende manieren uitrekenen, namelijk netto, bruto, per inwoner, per land, per provincie, per functie, per vakgebied en noem maar op. 

gemiddeld inkomen nederland

Het gemiddelde inkomen of salaris in Nederland is te vinden bij het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). We zien daar de voorlopige inkomenscijfers uit 2022. Dit zijn de meest actuele bedragen. Het gestandaardiseerd inkomen lag toen gemiddeld op €35.400. Dit is dan weer een netto bedrag, berekend per huishouden.

Salaris is voor iedereen belangrijk. En hoe weet je dan of je tevreden kunt zijn met wat je verdient of dat je wellicht meer 'verdient'? Je bent ongetwijfeld al aan het vergelijken met je eigen salaris. Goedzo, dat doen we allemaal. Het is voor iedereen weer anders. En ook in je werkende leven is er telkens weer een nieuwe situatie. Als je jong bent en nog niet veel werkervaring hebt, dan verdien je waarschijnlijk (ver) beneden modaal. Misschien zelfs minimumuurloon. Heb je jezelf jarenlang gespecialiseerd in een vak? En werk je in een veelgevraagde functie op de arbeidsmarkt? Dan verdien je misschien veel meer dan modaal.

Wat betekent een gemiddelde voor jou? Fijn om hier eens over na te denken! Vind je het interessant om te ontdekken wat mensen verdienen die hetzelfde werk doen als jij? Doe dan de salarischeck. Het is altijd goed om te kijken waar je staat met je salaris. 
Weten wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt gaan verdienen en wil je berekenen welk bruto salaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

3 veelgestelde vragen over het modaal inkomen

 • 1. wat is een modaal inkomen?

  Het modaal inkomen is het meest voorkomende inkomen. Het CPB berekent dit inkomen als 79% van het gemiddelde inkomen per arbeidsjaar.

   

 • 2. wat is het modaal inkomen in 2024?

  Het modaal inkomen in 2024 ligt op €44.000 euro bruto per jaar (CPB, Augustusraming 2023). Dit bedrag is inclusief vakantiegeld. 

 • 3. wat was het modaal inkomen in 2023?

  Het modaal inkomen in 2023 was een bedrag van €41.500 euro bruto per jaar (CPB, Augustusraming 2023). Dit bedrag is inclusief vakantiegeld. 

   

 • 4. wat is het gemiddelde inkomen in Nederland?

  Het gemiddelde inkomen lag in 2022 op €35.400 euro per jaar, per huishouden. Dit is het meest actuele bedrag dat bij het CBS bekend is. Het gaat om een gestandaardiseerd inkomen: het besteedbaar inkomen gecorrigeerd voor grootte en samenstelling van het huishouden (bron: CBS).

   

 • 5. wat is een middeninkomen?

  Middeninkomen is geen officiële definitie. Wat het betekent hangt dan ook af van hoe mensen het interpreteren. Veelal wordt er gedoeld op 'het inkomen van de middenklasse'. Echter, vaak wordt het ook verward met het gemiddelde inkomen of het modaal inkomen.