op deze pagina

wat is reiskostenvergoeding?

De kosten die je werkgever vergoedt om naar je werk te reizen noem je reiskostenvergoeding. Dit kunnen de kosten zijn die je hebt gemaakt om naar je werk te komen met de auto, bus of trein. Een werkgever vergoedt ook vaak de kosten je maakt om naar een klant te reizen. Deze kosten hoef je dus niet zelf te betalen. 
Veel werkgevers kiezen ervoor om een vast bedrag aan reiskostenvergoeding per maand uit te keren aan de werknemer. In dat geval wordt je reiskostenvergoeding vooraf berekend door het aantal geschatte dagen dat je naar kantoor reist.

heb ik recht op reiskostenvergoeding?

Je werkgever is niet verplicht om je reiskosten te vergoeden. Als het in de cao of in je arbeidsovereenkomst staat, is de werkgever wel verplicht om dit aan jou te betalen. Wil je weten of je afspraken hebt gemaakt met je werkgever over reiskostenvergoeding? Dit vind je terug in je arbeidsovereenkomst.

wat is een kilometervergoeding?

Een kilometervergoeding is een vergoeding die je krijgt voor elke kilometer die je reist. Je werkgever mag maximaal 0,19 cent per kilometer vergoeden. Hierover hoef je geen belasting te betalen. Het maakt niet uit met welk vervoer je reist. Je kunt dus ook kilometerheffing ontvangen voor de trein of fiets. Dit beslist je werkgever. 

Is de vergoeding hoger dan 0,19 cent? Dan telt dit als loon. Hierover betaal je loonheffing.

reiskostenvergoeding en thuiswerken

Sinds corona werk je waarschijnlijk vaker thuis dan voorheen. Of misschien wel volledig. Vóór 12 maart 2020 bij je werkgever begonnen met werken? Dan heeft dit tot ten minste oktober 2021 geen gevolgen voor de hoogte van je reiskostenvergoeding. Ben je na 12 maart 2020 bij je werkgever gestart? Dan gelden er andere afspraken die je samen met je werkgever kan overleggen. Meer weten hierover? Bekijk de site van de Belastingdienst over de verlenging van onbelast vergoeden van de vaste reiskosten.

veelgestelde vragen over reiskostenvergoeding

 • wat is reiskostenvergoeding?

  De kosten die je werkgever vergoedt om naar je werk te reizen noem je reiskostenvergoeding. Dit zijn dus kosten die je zelf niet hoeft te betalen. Een werkgever vergoedt ook vaak de kosten die je maakt om naar een klant te reizen.

 • wat is de reiskostenvergoeding voor 2021?

  Je werkgever mag maximaal 0,19 cent per kilometer vergoeden. Hierover betaal je geen belasting. Je werkgever is dit niet verplicht om te betalen tenzij hier afspraken over staan in de  cao of je arbeidsovereenkomst. Veel werkgevers kiezen ervoor om een vast bedrag aan reiskostenvergoeding per maand uit te keren aan de werknemer. Hier maken jullie samen afspraken over.

 • heb ik recht op reiskostenvergoeding?

  Je werkgever is niet verplicht om je reiskosten te vergoeden tenzij hier afspraken over zijn gemaakt in de cao of arbeidsovereenkomst.

 • reiskostenvergoeding tijdens corona?

  Keert je werkgever een vast bedrag per maand aan reiskostenvergoeding uit? En werk je door corona vaker thuis dan voorheen? Dan heeft dat tot oktober 2021 geen gevolgen voor jou. Ben je pas na 12 maart 2020 begonnen bij je baan? Dan gelden er andere afspraken.