een beroepskeuze maken

Het vinden van een leuke baan begint met het maken van een beroepskeuze. De beste keuze voor jou hangt af van verschillende dingen, zoals wat leuk vindt om te doen en wat je goed kunt. Maar ook heb je voor veel banen een bepaalde opleiding nodig. Bij het kiezen van een beroep of een carrièreswitch is het belangrijk dat je zorgvuldig uitzoekt waar nu echt je interesses en ambities liggen. Een beroepskeuzetest helpt je hierbij en geeft je een idee in welke hoek je je nieuwe functie het beste kunt zoeken.

beroepentest: dit kun je verwachten

Met onze beroepskeuzetest krijg je de volgende resultaten:

 • kenmerken van het vakgebied dat het beste bij je past
 • voorbeelden van opleidingen in dat vakgebied

maak hier de beroepskeuzetest >

een nieuwe beroepskeuze maken

De keuze voor een beroep is er niet één die je zomaar even maakt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je al een heel leuk beroep hebt, maar dat je bijvoorbeeld door ontslag, het krijgen van kinderen of een burn-out toch een ander beroep moet kiezen. Gelukkig zijn er heel veel beroepen om uit te kiezen en is het tegenwoordig heel normaal om te switchen van baan.

een goede beroepskeuze maken: hoe pak je dit aan?

 1. Praat met de mensen om je heen over je beroepskeuze. Dit kunnen bijvoorbeeld je ouders of vrienden zijn. Vraag hen eens welk beroep zij doen. Wat houden deze beroepen precies in? Wat vinden ze er leuk aan en zou het misschien iets voor jou zijn? De ervaringen van anderen kunnen je helpen bij het maken van je beroepskeuze.
 2. Een volgende stap is om te kijken naar waar je interesses liggen. Wat vind je leuk en wat kan je goed? Maar ook: wat past helemaal niet bij jou?
 3. Doe onze gratis beroepskeuzetest. Met deze beroepentest krijg je een nog beter idee van mogelijke beroepen die bij jou passen.

start nu de beroepskeuzetest

veelgestelde vragen

 • Waarom doe je een beroekskeuzetest?

  Een beroepskeuzetest doe je wanneer je hulp nodig hebt bij het kiezen van een nieuwe baan, opleiding of studierichting. Bijvoorbeeld wanneer je op zoek bent naar nieuw werk, wanneer je wilt reïntegreren of niet weet wat voor werk je zou willen doen.

 • Wat heb ik aan een beroepskeuzetest?

  Aan de hand van een aantal vragen laten wij je zien welk vakgebied het beste bij jou passen en welke vaardigheden je daarvoor in huis hebt. Daarnaast staat er in de uitslag ook welke opleidingen je kunt volgen bij ons om te kunnen werken in dat vakgebied.

 • Ik heb de test ingevuld, en nu?

  Spreekt het beroep of vakgebied je aan? Mooi! Check dan de vacatures in dit vakgebied. Heb je nog niet de juiste diploma's voor dit beroep of vakgebied? Geen probleem! We hebben de passende opleiding voor je via Randstad Boost. Deze BBL-opleidingen volg je deels in de schoolbanken en deels op de werkvloer. Zo pas je meteen de theorie toe in de praktijk. Bij Randstad Boost heb je keuze uit meer dan 20 opleidingen.

 • Wat verdient een .....?

  Weten welk salaris bij het beroep van je keuze hoort? Dat snappen we! Laten we daarom samen eens kijken in de salarischecker.

verder groeien? start bij randstad

Je hebt de uitslag van de test, en dan? We helpen je graag verder bij de volgende stappen in je loopbaan. Onze site is gevuld met handige info, dus er zit vast ook iets tussen voor je! Of kijk meteen welke vacatures er beschikbaar zijn in je nieuwe beroepsrichting.

Naast de beroepskeuzetest hebben we nog meer testen: de persoonlijkheidstest bijvoorbeeld. Hiermee krijg je snel inzicht in wie je bent. Een mooie eerste stap om je verder te ontwikkelen. Fijn, toch?

Wil je je persoonlijk ontwikkelen? Doorgroeien op je werk? Of solliciteren voor een nieuwe baan? Dit is allemaal onderdeel van je loopbaanontwikkeling. Hiervoor staan we voor je klaar om te helpen met handige informatie. Neem hiervoor contact op met jouw contactpersoon bij Randstad.

Bij de uitslag van de beroepsinteressetest krijg je een opleidingsuggestie bij elke beroepsrichting. Zie je zo’n opleiding wel zitten? Scroll dan naar beneden en bekijk onze vakopleidingen van Randstad Boost