wat is een sollicitatiebrief?

Evenbij het begin beginnen: een sollicitatiebrief is een stuk tekst die je meestuurt zodra je op een vacature solliciteert. Hierin leg je uit waarom de functie goed bij je past, waarom je bij dit bedrijf wilt werken en wat voor een persoon je bent. De sollicitatiebrief moet (samen met je cv) de lezer nieuwsgierig naar je maken en ervoor zorgen dat je wordt uitgenodigd op sollicitatiegesprek.

waarom is een goede sollicitatiebrief belangrijk?

Een sollicitatiebrief is de eerste stap in het sollicitatieproces. Het is een manier om te reageren op een vacature en te vertellen waarom jij de geschikte kandidaat bent voor een functie. Een sollicitatiebrief is als een eerste indruk - je krijgt er maar één keer de kans voor. Schrijf je een goede brief? Dan is de kans groot dat de lezer nieuwsgierig is naar jou en je uitnodigt op sollicitatiegesprek.

de onderdelen van een sollicitatiebrief: van inleiding tot afsluiting

Een sollicitatiebrief bestaat eigenlijk altijd uit drie delen: een inleiding, een kern en een afsluiting. Deze driedelige opbouw kun je altijd aanhouden, ongeacht de functie waar je op solliciteert. Dat helpt je om te bepalen welke informatie je in de afzonderlijke onderdelen verwerkt. Bovendien maakt het je brief overzichtelijk en kan de lezer snel de juiste informatie vinden.

►Lees hier meer over de volledige opbouw van een sollicitatiebrief.

met deze 9 tips schrijf jij een goede motivatiebrief

 1. bereid je voor: inlezen in het bedrijf
 2. begin met een sterke openingszin
 3. laat je motivatie aansluiten op de vacature
 4. noem ervaringen die relevant zijn voor de baan
 5. laat jezelf zien
 6. doe alsof je de baan al hebt
 7. maak de brief niet te lang
 8. geen spelfouten
 9. sluit af met een samenvattende zin

1. bereid je voor: inlezen in het bedrijf

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bekijk eens de website en social media van dit bedrijf: hoe komt de bedrijfscultuur over, wat voor een soort mensen werken er en hoe formeel/informeel zijn ze en wat is de voertaal? Hiermee bepaal je namelijk of je je sollicitatiebrief in het Engels of Nederlands schrijft, welke eigenschappen je van jezelf kunt noemen en hoe formeel je de aanhef en je motivatiebrief in zijn geheel houdt.

Is het een commercieel bedrijf? Dan zijn ze waarschijnlijk op zoek naar een prestatiegericht persoon. Zie je op iedere foto medewerkers strak in het pak? Gebruik dan ‘u’ in je sollicitatiebrief. Je scoort sowieso punten als je aan een bedrijf laat zien dat je je goed hebt ingelezen. 

2. begin met een sterke openingszin

De eerste zin moet de lezer nieuwsgierig maken naar de rest van je sollicitatiebrief. Begin daarom met een zin die er uit springt. Schrijf bijvoorbeeld over iets wat je opvallend vindt aan het bedrijf, een stukje geschiedenis over jezelf of een statement over iets wat je belangrijk vindt.

Voorbeelden van openingszinnen:

 • ‘techneuten gezocht?’ Dat laat ik me geen 2 keer zeggen. In deze motivatiebrief laat ik jullie zien waarom ik de perfecte kandidaat ben voor jullie bedrijf
 • toen ik jong was, sleutelde ik het liefst aan motoren en auto’s. Geef mij een moersleutel en een schroevendraaier en ik fix het voor je
 • hallo, hier ben ik, jullie toekomstige, nieuwe medewerker

► Check hier meer voorbeelden van sterke openingszinnen voor je sollicitatiebrief.

3. zorg dat je sollicitatiebrief en motivatie aansluiten op de vacature

Ieder bedrijf vraagt om iets anders in een vacature. Bekijk daarom goed wat de functie-eisen zijn, wat jouw toegevoegde waarde is en verwerk dit in je brief. Zo weet je zeker dat jouw brief aansluit op de vacature en origineel is.

4. noem ervaringen die relevant zijn voor de baan, opleiding of stage

In je cv staat natuurlijk alle werkervaring en opleidingen die je hebt afgerond. Maar het nog eens benoemen in je sollicitatiebrief kan echt geen kwaad. Welke (bij)baantjes, nevenactiviteiten of stages heb je gevolgd waarbij je iets hebt geleerd wat je mee kan nemen naar deze nieuwe baan of stage? En als er nog ruimte over is, kun je zelfs nog wat behaalde resultaten noemen: ‘In 6 maanden tijd, hebben we 300 nieuwe volgers op het Instagram-account gekregen.’

Heb je nog geen werkervaring opgedaan? Geen zorgen! Ook zonder werkervaring kan je een sterke motivatiebrief schrijven. Bekijk onze voorbeeld-motivatiebrieven voor een opleiding of stage en ontdek hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft voor je opleiding, stage of eerste baan.  

5. laat jezelf zien

De hele sollicitatiebrief draait om jou: zet jezelf daarom ook lekker in de spotlight! Wees enthousiast en niet te bescheiden. Een levendige motivatiebrief waarin jij jezelf echt durft te laten zien komt krachtig en vol zelfvertrouwen over.

6. doe alsof je de baan al hebt

Vind je het lastig om te omschrijven waarom je goed past bij de functie? Doe dan net alsof je de baan al hebt en je aan een collega omschrijft waarom je voor de baan hebt gekozen. En omschrijf bijvoorbeeld waar je mee aan de slag wilt als je de baan zou hebben. Dit zorgt ervoor dat je veel minder bezig bent met jezelf te bewijzen of te overdrijven.

7. maak de brief niet te lang

Het is logisch dat je veel informatie over jezelf in een sollicitatiebrief wilt doen, maar weet ook wanneer je moet stoppen. Een A4-tje aan informatie is meer dan genoeg. Vul ongeveer twee alinea’s met (werk)ervaring en de vaardigheden die je daarbij hebt geleerd, dan heb je meer dan genoeg. Daarbij komt nog de opening en sluiting, en dan zit je al bijna aan één pagina. 

8. geen spelfouten

Check, check, dubbelcheck. Laat je sollicitatiebrief altijd nog even door iemand anders lezen. Die komt misschien een foutje tegen dat je over het hoofd hebt gezien. Het zou zonde zijn als er toch een spellingsfout in je tekst staat. 

9. sluit af met een samenvattende zin

Jouw motivatiebrief heeft als doel uitgenodigd worden, toch? Sluit daarom je tekst af met een korte samenvatting en dat je graag de lezer in het echt wilt ontmoeten voor een gesprek. ‘Hopelijk zie ik jullie binnenkort voor een kopje koffie!’ Eventueel kun je ook refereren naar je cv en een motivatiebrief, die je als bijlage toevoegt.

►Hier vind je de inspiratie voor de afsluiting van jouw sollicitatiebrief.

8 voorbeelden van sollicitatiebrieven

Benieuwd naar meer voorbeelden van sollicitatiebrieven? Bijvoorbeeld voor je stage, opleiding of bijbaan? Bekijk dan onze voorbeeldbrieven en gebruik ze als inspiratie voor jouw sollicitatie.

uitgenodigd voor een gesprek? Zo bereid je je voor

Heeft je sollicitatiebrief geleid tot een uitnodiging? Gefeliciteerd, want je bent nu een stap dichterbij die nieuwe baan. Benieuwd hoe je je het best voorbereid op je sollicitatiegesprek? Bekijk dan de volgende pagina’s:

webinar: tips voor een goede motivatie en cv

webinar oriëntatie op de banenmarkt

meest gestelde vragen over een sollicitatiebrief schrijven

 • hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?

  Een goede sollicitatiebrief bestaat uit een heldere introductie, een kern en een slot/afsluiting. Zorg dat je brief opvalt, duidelijke informatie bevat en je erin motiveert waarom jij geschikt bent voor de functie. Je eigen sollicitatiebrief schrijven? Lees hier onze 9 tips voor het schrijven van een goede sollicitatiebrief.

 • wat zet je in een sollicitatiebrief?

  In een sollicitatiebrief zet je informatie over jezelf, je competenties en je werkervaring. Je motiveert waarom jij bij het bedrijf past en wat jouw toegevoegde waarde is. Ook kan je vertellen hoe je de vacature hebt gevonden en wat je in je huidige baan bereikt hebt.

 • hoe vind ik voorbeelden van sollicitatiebrieven?

  Hier vind je goede voorbeelden van sollicitatiebrieven ter inspiratie voor het schrijven van je eigen brief. Zowel voor een baan, een stage als een motivatiebrief voor een opleiding. Ook geven we je tips waar je bij het schrijven van een motivatiebrief op moet letten. Bekijk hier goede voorbeelden van sollicitatiebrieven.

 • hoe schrijf je een opvallende sollicitatiebrief?

  Je valt op met je sollicitatiebrief door een originele openingszin te schrijven en de kern van je brief zo relevant mogelijk te maken. Daarnaast kan je een leuk, opmerkelijk feitje over jezelf vertellen of een prestatie delen waar je trots op bent.