op deze pagina

3 redenen om een salarischeck te doen

Waarom de salarischeck doen? Goede vraag!

 1. om je huidige salaris te vergelijken met dat van mensen die hetzelfde werk doen als jij. Altijd fijn om te weten waar je staat, toch? Misschien geeft het gemiddelde bedrag je net dat zetje om een gesprek met je leidinggevende aan te gaan over die loonsverhoging die je al zo lang wilt! 
 2. gebruik de salarischecker om te onderzoeken wat je in een nieuwe baan kan gaan verdienen. Als basis voor een salarisonderhandeling inderdaad! 
 3. jezelf aan het oriënteren op de arbeidsmarkt? Dan is het fijn om te weten wat de gemiddelde lonen per beroep zijn. Doe dan dus ook zeker de salarischeck.

de salarischecker: vergelijk je salaris met dat van anderen

Je wilt graag eens weten wat 'collega's' verdienen? Wat mensen in een vergelijkbaar beroep op hun salarisstrook zien staan? Slim plan! Ontdek het direct met de Randstad-salarischecker. Bij het vergelijken van je salaris is het goed om te weten dat je salaris niet alleen afhankelijk is van de inhoud van je functie. Maar ook van:

 • de verantwoordelijkheden die bij je rol horen
 • je leeftijd
 • opleiding(en)
 • werkervaring
 • de regio waarin je werkt; zo liggen de salarissen in de randstad - waar de huizenprijzen ook hoger zijn - vaak hoger
 • de arbeidsmarkt

Toch is het, rekening houdend met al deze factoren die invloed hebben op je brutoloon, zéker interessant om een salarischeck te doen. 

Wil je jouw financiële mogelijkheden ook ontdekken? Laten we dan snel samen kijken naar de salarischecker

Benieuwd wat je netto overhoudt van je salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

doe de salarischeck als voorbereiding op een salarisonderhandeling

De salarischeck gebruiken om je salarisonderhandeling of gesprek over loonsverhoging voor te bereiden. Hoe werkt dat precies? Eens kijken. Welke situatie geldt voor jou?

ik wil een loonsverhoging in mijn huidige baan

 • het is natuurlijk heel fijn om een stap te maken in je salaris. Helemaal lekker wanneer je dit zelf geregeld hebt in een gesprek met je leidinggevende. Het is belangrijk om goed beslagen ten ijs te komen wanneer je om loonsverhoging vraagt. Met onze salarischecker bereken je het gemiddelde salaris dat anderen in jouw functie verdienen. Je weet dan gelijk wat een marktconform salaris is voor jouw rol. Dit is dus een mooie houvast om je eigen salariswens te bepalen en op tafel te leggen! Wil je graag tips over het vragen om loonsverhoging? Check snel wat onze eigen collega's Linda en Sandra hier over zeggen.

ik wil een nieuwe baan en een nieuw salaris

 • wat goed dat je aan het solliciteren bent. Leuk. En spannend! Om alvast goed voorbereid te zijn, op de mogelijke salarisonderhandeling, is het fijn om een salarischeck te doen. De salarischecker geeft namelijk weer wat anderen in jouw (toekomstige) functie gemiddeld verdienen. Je ziet in één oogopslag waar je kansen liggen. Benieuwd? Ga naar de salarischecker. Weet je inmiddels wat je kansen zijn? Kijk dan ook eens naar onze tips voor het onderhandelen over salaris.

ik heb een salarisindicatie nodig

 • is jou soms gevraagd om een salarisindicatie? Dat kan ook! Een salarisindicatie is eigenlijk niets anders dan je gewenste salaris! Heb je ergens gesolliciteerd en vraagt een recruiter, intercedent of hr medewerker om je salarisindicatie? Mooi, dan kan je blij zijn! Oké, en misschien een beetje zenuwachtig dan. Het betekent namelijk gewoon dat er ruimte is om te onderhandelen. Om lekker voorbereid te zijn ga je er vooraf eens goed voor zitten! Het is fijn om een realistische salarisindicatie te geven, toch? Lees meer over het bepalen van een salarisindicatie.

Wil je direct een handje op weg geholpen worden? Doe dan nu de salarischeck! Je kan het salaris uit de salarischecker absoluut gebruiken als indicatie!

de salarischeck vs. het modaal inkomen

Wat is nou eigenlijk het verschil tussen het resultaat uit de salarischeck en het modaal inkomen? En wat zijn de gemiddelde salarissen in Nederland? Goede vraag! Laten we samen eens kijken.

de salarischeck

 • de gemiddelde salarissen die uit de salarischeck komen zijn gebaseerd op unieke Randstad-data. Deze data wordt bevroren op historische gegevens van het afgelopen jaar en loopt tot het einde van dit jaar. Er zijn in totaal bijna 1000 verschillende functies die je kan invoeren. En per functie wordt er een berekening gemaakt op basis van wat flexmedewerkers in die betreffende functie verdienen. Stel je werkt als administratief medewerker, dan wordt er een berekening gemaakt op basis van 23.952 banen. Heel interessant en realistisch dus! Dus voer snel je huidige functie of je droombaan in en ontdek of jouw salaris boven, op of onder het gemiddelde zit.

modaal inkomen

de gemiddelde salarissen in Nederland

hoe wordt mijn salaris bepaald?

Een werkgever bepaalt een salaris op basis van een aantal factoren. Je salaris is natuurlijk afhankelijk van de inhoud van je functie, maar denk zeker ook aan:

 • een eventueel geldende cao
 • de verantwoordelijkheden die bij de functie horen
 • je leeftijd
 • je werkervaring en opleiding(en)
 • in welke regio je werkt
 • de arbeidsmarkt

Goed om te weten is dat wanneer er een cao geldt bij de organisatie waar je werkt, dat je minimaal het salaris moet ontvangen uit de juiste salarisschaal in de cao. Geldt er geen collectieve arbeidsovereenkomst? Dan is er misschien wel een door je werkgever opgesteld salarishuis/loongebouw, waar ook salarisschalen in staan. In ieder geval betaalt je werkgever je minimaal het minimumloon. Wat natuurlijk ook mogelijk is, is dat je vooraf goed onderhandelt. Dat lukt je makkelijk met onze tips over salarisonderhandelingen.

Laten we samen eens verder in de rechten duiken, die je als werknemer hebt. Ga snel naar:

wie bepaalt mijn salaris als ik via Randstad werk?

Goed om te weten: Randstad bepaalt je salaris niet, dat doet de opdrachtgever (dus het bedrijf waar je op de werkvloer staat). Ga je aan het werk via Randstad? Dan krijg je een salaris dat de opdrachtgever van Randstad, dus de organisatie waar je op de werkvloer staat, bepaalt. Die opdrachtgever noemen we ook wel eens de inlener. In de uitzendbranche hanteren we de ‘beloningsregeling van de inlener’. Een mond vol. We leggen het je eenvoudig uit: het bedrijf waar je gaat werken, noemen we dus de inlener. Deze inlener geeft ons (Randstad) het salaris door, wat we aan je uitbetalen. De inlener bepaalt dit salaris aan de hand van een geldende cao of een eigen salarishuis/loongebouw. 

Laten we een voorbeeld nemen: je gaat aan de slag als administratief medewerker bij een metaalbedrijf bij je om de hoek. Voor deze werkgever geldt de cao Metaal en Techniek (klein metaal). Zij geven het salaris uit de juiste salarisschaal aan ons door. Wij betalen dit salaris vervolgens aan je uit. Ga je ergens aan de slag waar geen cao geldt? Dan kan het zijn dat de organisatie een eigen salarishuis/loongebouw heeft. De salarissen moeten in ieder geval altijd gelijk zijn aan of hoger dan het minimumloon. Zo werkt dat dus! Fijn om te weten, toch?

de meest gestelde vragen over salarissen

 • waarom een salarischeck doen?

  Je doet een salarischeck om erachter te komen wat jij verdient in vergelijking tot anderen. Óf om te ontdekken wat je salariskansen zijn als je de stap maakt naar een andere baan. 

 • hoe gebruik ik de salarischecker?

  De salarischecker werkt heel snel en eenvoudig. Je vult in:

  • jouw huidige of gewenste functie
  • het aantal uur dat je werkt / wilt werken
  • of je het salaris per uur of per maand wilt zien
  • wat je huidige brutosalaris per maand is (optioneel!)

  Vervolgens zie je precies wat het gemiddelde bedrag is. Eventueel ten opzichte van jouw ingevulde huidige salaris. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan het getoonde bedrag.

 • verdien ik wel genoeg?

  Een vraag die we onszelf regelmatig stellen. Belangrijk ook. Want wie weet welke financiële mogelijkheden er nog zijn! Wil je graag weten waar je staat met je salaris? Dan is het goed om een salarischeck te doen. Met zo’n check kom je erachter wat anderen in dezelfde of een vergelijkbare functie verdienen. Waar je dat kunt doen? Bij Randstad bijvoorbeeld! Met de Randstad-salarischecker. Daarmee kun je jouw salaris vergelijken met dat van anderen. Vul één van de bijna 1000 functies in en kom er snel achter wat het gemiddelde loon is. De gemiddelden zijn gebaseerd op échte salarissen. Die we via Randstad aan flexwerkers uitbetalen. Je krijgt dus een mooi realistisch beeld!

 • wat hoor ik te verdienen?

  Het loon dat je hoort te krijgen is afhankelijk van een aantal factoren. Waar werk je? Is er een cao van toepassing bij je werkgever? Hoe oud ben je? Allemaal vragen die van invloed zijn op wat je hoort te verdienen. Ook is het interessant om erachter te komen wat anderen verdienen. Mensen die hetzelfde werk doen als jij. Is je salaris marktconform? Lijkt het op dat van ‘collega’s’ die in dezelfde of een vergelijkbare functie werken? Check je kansen en ga ervoor! Start die salarisonderhandeling bij je nieuwe werkgever of vraag om een loonsverhoging bij je leidinggevende. Succes!

 • wat is een marktconform salaris?

  Je bent enthousiast over een vacature en wilt heel graag weten wat je precies gaat verdienen. Je zoekt in de tekst, maar ziet daar alleen ‘marktconform salaris’ staan. Wat bedoelen ze nu eigenlijk precies met zo’n marktconform salaris? Eigenlijk betekent het niets anders dan: het loon komt overeen met de salarissen in de huidige arbeidsmarkt. Het salaris lijkt dus op het gemiddelde loon dat andere werkgevers (in dezelfde branche) uitbetalen aan medewerkers in vergelijkbare functies. Wil je weten wat dat gemiddelde loon dan is voor de functie waarin jij graag wilt werken? Kijk met ons mee in de Randstad-salarischecker.