op deze pagina

wat is een loonstrook?

Op een loonstrook (ook wel je salarisstrook of salarisspecificatie genoemd) vind je precies hoe je salaris is opgebouwd. Je werkgever vermeldt hierop een aantal belangrijke gegevens, denk bijvoorbeeld aan je bruto-nettoloon. Naast je salaris vind je op je loonstrook ook gegevens van de werkgever, jezelf en de periode waarin je hebt gewerkt. 

Bereken met de bruto netto calculator wat je nettosalaris is.

wanneer ontvang je je loonstrook?

Meestal ontvang je tegen het eind van elke maand een loonstrook, maar je werkgever is niet verplicht om dat te doen. Je kan dus ook elke week of alleen wanneer er veranderingen plaatsvinden in je loon een salarisspecificatie ontvangen. Toch ontvangen de meeste werknemers samen met de uitbetaling van het salaris rond de 24e van elke maand een loonstrook.

waar vind je je loonstrook?

De meeste loonstroken worden digitaal verstuurd. Dit kan via een app, een online programma of mail. Je werkgever verstuurt je loonstrook soms ook via de post, maar het grootste deel van de werknemers kiest voor een digitale loonstrook.

loonstrook via randstad

Werk je via Randstad? Dan kan je je eigen loonstrook gemakkelijk digitaal inzien via Mijn Randstad. Log in met je persoonlijke Randstad account en bekijk hoe je loon precies is opgebouwd.

voorbeeld loonstrook

Iedere loonstrook ziet er anders uit, maar de basis is altijd hetzelfde. Op je eigen loonstrook kunnen sommige gegevens dus nét op een andere plek staan. Hier zie je een voorbeeld van onze loonstrook:

hier vind je alles over je loonstrook

Nu je wat meer weet over je loonstrook wil je natuurlijk ook weten wat alle termen en cijfers op je loonstrook precies betekenen. Laten we het samen ontdekken. 

bruto- nettoloon

Op je loonstrook staat je bruto- en nettoloon. Het bedrag dat bij het brutosalaris staat zal je (helaas) niet op je bankrekening ontvangen. Het brutoloon is het bedrag dat je van je werkgever ontvangt vóór aftrek van belastingen en premies. Je nettoloon is het uiteindelijke bedrag dat je op je bankrekening ontvangt.

loonheffingskorting

Loonheffingskorting is een korting op de belasting die je krijgt als je werkt of gewerkt hebt. Hierdoor hoef je dus minder belasting te betalen over je salaris.

reiskostenvergoeding

De kosten die je werkgever vergoedt om naar je werk te reizen, noem je reiskostenvergoeding. Dit kunnen de kosten zijn die je hebt gemaakt om naar je werk te komen met de auto, bus of trein.

vakantiegeld

Vakantiegeld of vakantiebijslag is een toelage die werknemers in Nederland krijgen om de kosten van een vakantie te dekken. In Nederland is het vakantiegeld meestal 8 procent van je brutoloon.

bijzonder tarief

Over het inkomen dat je naast je ‘normale’ salaris ontvangt betaal je ook loonheffing. Dit heet loonheffing bijzonder tarief. Denk hierbij aan eenmalige of bijzondere beloningen, zoals vakantiegeld of overuren.

veelgestelde vragen over de loonstrook

  • wat is een loonstrook?

    Op je loonstrook vind je precies hoe je salaris is opgebouwd. Je werkgever vermeldt op deze loonstrook belangrijke informatie, denk bijvoorbeeld aan je bruto-nettoloon. Naast je salaris staan op je loonstrook jouw gegevens en die van je werkgever. Ook lees je welke periode je hebt gewerkt. Wil je weten wat er nog meer op je loonstrook staat? Laten we er samen naar kijken.

  • wanneer ontvang je je loonstrook?

    Meestal ontvang je je loonstrook aan het eind van elke maand. Maar dat is niet verplicht voor een werkgever. Je kan dus ook elke week of alleen wanneer er veranderingen plaatsvinden in je loon een salarisspecificatie ontvangen.

  • waar vind je je loonstrook?

    De meeste loonstroken worden digitaal verstuurd. Je werkgever kan dit via een app, een online programma of mail opsturen. Je werkgever kan je loonstrook ook via post versturen. Werk je via Randstad? Dan kan je je loonstrook inzien op Mijn Randstad