Het staat nog steeds vaak in de meeste vacatureteksten: ‘Wij zoeken iemand met relevante werkervaring.’ Veel werkgevers vinden een gebrek aan ervaring namelijk een risico. En dat is behoorlijk frustrerend voor de jonge nieuwkomers op de arbeidsmarkt: de frisdenkende ontdekkers en talentvolle innovators. Ondanks hun uitstekende skills, grote inzet en natuurlijke vermogen om out-of-the-box te denken, leggen ze het af tegen ervaring en referenties. Is dat terecht? Of is het mogelijk dat je zelf, als werkgever op zoek naar talent, eigenlijk aan het kortste eind trekt? We geven je 6 goede redenen om jouw idee van het perfecte cv eens los te laten en de deur open te zetten voor onervaren talent. Want het aannemen van mensen zonder (veel) werkervaring heeft een aantal belangrijke voordelen.

6 redenen om te kiezen voor onervaren talent

  1. een frisse blik
  2. durvers en doeners
  3. je eigen talentpool
  4. lagere kosten
  5. loyaliteit (en dus:continuïteit)
  6. mix & match: diversiteit

1. een frisse blik

Als je nieuwe ideeën voor je bedrijf wilt, dan hebben mensen zonder specifieke werkervaring over het algemeen minder last van gewoontevorming en ‘bedrijfsblindheid’. Ze kijken met een frisse blik naar de gangbare aanpak en komen daardoor sneller met innovaties: de sleutel tot vooruitgang. 

2. durvers en doeners

Onervaren mensen zijn vaak niet bang om risico's te nemen. Ook willen ze zich graag bewijzen. Hun gebrek aan ervaring compenseren ze door te investeren in relaties met collega’s, en door hard en oplossingsgericht te werken. En zijn dat niet precies de kwaliteiten die veel werkgevers zoeken in hun nieuwe medewerkers? 

3. je eigen talentpool

De ontwikkelingen gaan zo hard dat banen en functieprofielen er over vijf jaar compleet anders uit kunnen zien. Het is dus verstanding om te investeren in je menselijke kapitaal voor de langere termijn: duurzaam talentmanagement. Door het in huis halen van talenten die misschien niet de ervaring maar wel de juiste competenties hebben, bouw je als het ware je eigen talentpool.

4. lagere kosten

Onervaren medewerkers stromen in op een lager salaris. Dat geeft je meer ruimte om te investeren in opleidingen en om- en bijscholing

5. loyaliteit (en dus: continuïteit)

Als je investeert in iemand die nog veel wil leren, laat je zien dat je vertrouwen hebt in deze persoon. Zo creëer je een sterkere band met je nieuwe medewerker, die er vervolgens alles aan zal doen om jou te laten zien dat je de juiste keuze hebt gemaakt. Bovendien maakt het gebrek aan werkervaring de kans kleiner dat je nieuwe aanwinst wordt weggekaapt door recruiters. 

6. mix & match: diversiteit

Diversiteit is goed voor je organisatie. Uit onderzoek van McKinsey blijkt dat bedrijven met een gevarieerd personeelsbestand maar liefst tot 35% beter presteren dan bedrijven die dat niet hebben. In een team waar ervaren en minder ervaren mensen van alle leeftijden samenwerken is ruimte voor verschillende perspectieven, kritisch denken en originele ideeën. En van die zaken is nog nooit een bedrijf slechter geworden.

zelf aan de slag met jouw employer brand

De resultaten van Randstad Employer Brand Research 2022 kunnen je helpen bij het maken van een aangescherpte employer branding-strategie voor jouw bedrijf. Download hier het employer brand onderzoeksrapport. Heb je na het lezen van dit onderzoek nog advies of hulp nodig? Neem dan contact met ons op. Onze professionals staan voor je klaar!

download nu het onderzoeksrapport >