op deze pagina:

bruto netto, wat is dat?

Herken je dat moment waarop je nog maar een paar groene blaadjes in de pan ziet liggen? Terwijl je een paar minuten daarvoor nog een hele grote zak verse spinazie in je handen had? 

Lijkt op het verschil tussen bruto en netto. Toch?

Dit is wel een heel eenvoudige uitleg voor het verschil tussen je bruto- en nettoloon. Maar als je het aan een kind vertelt, spreekt dit tot de verbeelding! Zoals de spinazie in de pan, zie je je brutosalaris stapsgewijs slinken op je loonstrook. En dat wat er daarna op je bord ligt, we bedoelen wat er op je bankrekening staat, is minder dan wat het eerst was.

Wil je het verschil tussen bruto en netto berekenen? Dan kan direct via de bruto netto calculator. Wil je meer weten over het bruto netto loon? Laten er we er dan samen induiken! Want het is fijn om te weten hoe het precies zit, toch?

verschil brutoloon en nettoloon

Je brutoloon is anders dan je nettoloon. We leggen je graag het verschil tussen deze twee uit:

 • brutoloon

Je brutoloon is het loon waar je mee akkoord gaat, wanneer je start bij een werkgever. Het is het loon dat je ziet staan op je arbeidsovereenkomst of in je uitzendcontract. Dit bedrag is voortgekomen uit je salarisonderhandeling of vloeit voort uit de cao of een beloningsregeling die je werkgever toepast. Het brutoloon is het bedrag vóór aftrek van belastingen en premies.

 • nettoloon

Je nettoloon is het bedrag dat je iedere maand of week (of iedere 4 weken) op je bankrekening ontvangt. Het verschilt van het brutoloon, omdat er belastingen en premies vanaf getrokken zijn. Van je nettoloon betaal je je vaste lasten en houd je hopelijk nog geld over om leuke dingen van te doen. En te sparen. Tenzij je maand een keer langer is dan je salaris. Dat kan iedereen overkomen.

bruto naar netto op je loonstrook

Op je loonstrook zie je precies wat er ingehouden wordt van je brutoloon. Maar, eerlijk is eerlijk, dat is best nog wel ingewikkeld. Vinden wij in ieder geval wel! Zometeen laten we een voorbeeld zien van een loonstrook. We bekijken samen eerst even welke belastingen en premies er op je loonstrook worden ingehouden door je werkgever. Wat maakt nu het verschil tussen bruto en netto?

 • loonbelasting
  Als werknemer betaal je loonbelasting. Dit is een bedrag dat je werkgever voor jou aan de Belastingdienst betaalt. Hoe hoger je loon, hoe meer belasting je betaalt. Goed om te weten: je kan een loonheffingskorting korting krijgen. 

 • premies volksverzekeringen
  Onder de volksverzekeringen vallen drie verschillende premies. Dat zijn: de AOW (Algemene Ouderdomswet), de Anw (Algemene nabestaandenwet) en de Wlz (Wet langdurige zorg). Deze sociale verzekeringen zijn verplicht en verzekeren je bijvoorbeeld dat je inkomsten hebt bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. De werkgever houdt de bedragen voor je in en betaalt deze aan de Belastingdienst. Wil je weten hoeveel je betaalt? Lees het op deze pagina van de Belastingdienst.

De loonbelasting en premies volksverzekeringen samen noemen we loonheffing. En daar kan je dan weer een korting over krijgen. Fijn om te weten, toch?

Er zijn nog meer premies die het verschil kunnen maken tussen bruto en netto. Dat zijn de volgende:

 • premies werknemersverzekeringen
  De werknemersverzekeringen zijn opgesplitst in vier verschillende verzekeringen, de:
  - WW (WerkloosheidsWet)
  - WAO (Wet op de Arbeidsongeschiktheidsverzekering)
  - WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen)
  - ZW (Ziektewet)
  Je hebt vast wel eens van één of meerdere van deze verzekeringen gehoord. Als werknemer betalen we deze verzekeringen om onszelf en anderen te voorzien van inkomen. Dus óók wanneer iemand niet meer kan werken, vanwege werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of ziekte. In principe betaalt de werkgever deze premies aan de Belastingdienst. Het kán zijn dat je meebetaalt. Dat gaat dan om de gedifferentieerde premie Whk. Check maar eens op je loonstrook of dat het geval is. Lees meer op de website van de Belastingdienst.
 • werkgeversheffing Zorgverzekeringswet
  De naam zegt het al. Dit is een heffing voor werkgevers. De werkgever betaalt, dus je ziet geen inhouding op je loonstrook staan. Maar, het kan wel zijn dat je zelf een inkomensafhankelijke bijdrage betaalt. Die noemen we de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. In dat geval houdt de werkgever het bedrag in op je nettoloon en betaalt het aan de Belastingdienst.
 • pensioen
  Bouw je pensioen op? Dan betaal je daar een premie voor, die je werkgever voor je inhoudt van je brutoloon. Het kan zijn dat je werkgever zelf ook meebetaalt aan de pensioenpremie.

voorbeeld loonstrook

We kijken graag samen met je naar een loonstrook, zoals deze eruitziet als je via Randstad werkt. Werk je via Randstad? Dan herken je deze!

Klik op de afbeelding voor meer uitleg over je loonspecificatie.

5 veelgestelde vragen over bruto- en nettolonen

 • 1. hoe gebruik je de bruto netto calculator?

  De bruto netto calculator is een eenvoudige tool om te berekenen wat je netto overhoudt van je brutosalaris. We tonen je de resultaten per maand, per jaar of per dag! Wat jij handig vindt. Wil je van netto naar bruto rekenen? Dat kan ook! Klik dan bovenin de tool op 'netto-bruto'. Ga direct naar de bruto netto calculator.

 • 2. wat is een brutoloon?

  Je brutoloon is het loon dat op je arbeidsovereenkomst of je uitzendovereenkomst staat. Het loon komt voort uit de cao of uit de salarisonderhandeling tussen jou en de werkgever. Het brutoloon is het bedrag vóór aftrek van belastingen en premies. Op je salarisstrook staat dit loon ergens bovenaan. Er staat dan bijvoorbeeld: totaal bruto loon.

 • 3. wat is een nettoloon?

  Je nettoloon is het bedrag dat je daadwerkelijk op je bankrekening ziet staan, wanneer je salaris uitbetaald is door je werkgever. Het nettoloon ontstaat door de aftrek van belastingen en premies van je brutoloon. Er worden bijvoorbeeld loonbelasting en verschillende premies van je brutoloon afgehaald. Het nettoloon staat meestal onderaan je loonstrookje.

   

 • 4. van bruto naar netto rekenen, hoe doe ik dat?

  Het verschil tussen bruto en netto wordt bepaald door het bedrag aan belastingen en premies dat van je brutoloon wordt afgehaald. Met de bruto netto calculator bereken je eenvoudig en snel wat je netto salaris is. 

 • 5. van netto naar bruto rekenen, kan dat?

  Weet je al wat je netto verdient (of wilt verdienen) en ben je benieuwd wat dit bedrag bruto is? Het omrekenen van netto naar bruto kan ook gewoon! Bereken het snel met de bruto netto calculator