Naar welke functies is in 2017 de meeste vraag? Docenten techniek, accountmanagers en vaklieden zoals elektromonteurs blijken het meest gevraagd. Dit blijkt uit een lijst van kansrijke beroepen in 2017. Vooral de stijging van het aantal vacatures in de bouw en vraag naar bèta-docenten valt op. Ook vrachtwagenchauffeurs zijn weer gewild. Enkele jaren terug vielen onder deze beroepsgroep nog veel ontslagen. 

tekort in diverse beroepsgroepen

De verwachting is dat de arbeidsmarkt in 2017 verder aantrekt, evenals het tekort aan personeel in diverse beroepsgroepen. Op dit moment is er vooral vraag naar personeel in technisch en ICT (gerelateerde) beroepen. In techniek geldt dit zowel voor functies op mbo- als hbo- of wo niveau zoals diverse (onderhouds)monteurs, maar ook elektrotechnisch engineers. In de IT betreft het met name vacatures op minimaal hbo niveau, waar bijvoorbeeld programmeurs (PHP, .Net, Java e.d.) lastig te vinden zijn. 

Ook diverse commerciële functies zijn 'hot'; bedrijven hebben behoefte aan goede marketeers en accountmanagers om hun producten en diensten in de markt te zetten. Voor mensen met vaardigheden die aansluiten bij betreffende functies is de kans op een baan groot.

meer keus voor starters en werkzoekenden

Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt en MVO Randstad Groep Nederland: “De arbeidsmarkt trekt aan. Dat verruimt kansen voor starters en werkzoekenden om werk te vinden wat bij hen past. Het is echter wel zaak te anticiperen op ontwikkelingen. Waar liggen op langer termijn kansen? Het delen van dit soort lijsten kan mensen helpen bij het bepalen van welke vaardigheden zij nog verder willen ontwikkelen om hun positie op de arbeidsmarkt te versterken.”

meest gevraagde functies per beroepsgroep

Commercieel:
Accountmanager
Marketeer
Commercieel Medewerker Binnendienst

Techniek:
Elektrotechnisch Engineer
Werkvoorbereider
Automonteur

Administratief: 
Customer Service medewerker
Financieel/administratief Medewerker
Salarisadministrateur

Bouw:
Timmerman
Loodgieter
Installateur (afbouw)

Transport en Logistiek:
Vrachtwagenchauffeur
Transportplanner
Heftruck/ Reachtruckchauffeur

IT:
PHP developer
Net developer
Java developer

Onderwijs:
Docent Techniek
Docent Wiskunde
Docent Natuurkunde

Financieel:
Accountant Aa
Business Controller
Financial Controller

Zorg:
Tandarts
Tandarts Assistent
Verpleegkundige

over de lijst

De lijst met meest gevraagde functies komt tot stand door het analyseren en combineren van verschillende bronnen met betrekking tot arbeidsvraag en -aanbod, onder andere het CBS, Jobdigger (vacatures), UWV, ROA en eigen onderzoeksdata. Specifiek is gekeken naar functies met relatief veel vraag ten opzichte van het arbeidsaanbod, een toename in vacaturevolume en veel openstaande vacatures. Ook is gekeken naar de voorspellingen van het ROA met betrekking tot verwachte arbeidsmarktknelpunten (schaarste).