waar gebruik je de salarischecker voor?

Waarom de check doen? Goede vraag!

 • om je huidige salaris te vergelijken met dat van mensen die hetzelfde werk doen als jij. Altijd fijn om te weten waar je staat, toch? Misschien geeft het gemiddelde bedrag je net dat zetje om een gesprek met je leidinggevende aan te gaan over die loonsverhoging die je al zo lang wilt! 
 • gebruik de salarischecker om te onderzoeken wat je in een nieuwe baan kan gaan verdienen. Als basis voor een salarisonderhandeling inderdaad! 

 • jezelf aan het oriënteren op de arbeidsmarkt? Dan is het fijn om te weten wat de gemiddelde lonen per beroep zijn. 

Vraagt een recruiter je om een salarisindicatie? Dan kun je het salaris uit de salarischecker absoluut gebruiken. 

Wil je jouw financiële mogelijkheden ook ontdekken? Laten we dan samen eens kijken naar de salarischecker.

Ben je beschikbaar voor een baan? Ga direct naar vacatures.

de meest gestelde vragen over salarissen

 • verdien ik wel genoeg?

  Een vraag die we onszelf regelmatig stellen. Belangrijk ook. Want wie weet welke financiële mogelijkheden er nog zijn! Wil je graag weten waar je staat met je salaris? Dan is het goed om een salarischeck te doen. Met zo’n check kom je erachter wat anderen in dezelfde of een vergelijkbare functie verdienen. Waar je dat kunt doen? Bij Randstad bijvoorbeeld! Met de Randstad salarischecker. Daarmee kun je jouw salaris vergelijken met dat van anderen. Vul één van de bijna 1000 functies in en kom er snel achter wat het gemiddelde loon is. De gemiddelden zijn gebaseerd op échte salarissen. Die we via Randstad aan flexwerkers uitbetalen. Je krijgt dus een mooi realistisch beeld!

 • wat hoor ik te verdienen?

  Het loon dat je hoort te krijgen is afhankelijk van een aantal factoren. Waar werk je? Is er een cao van toepassing bij je werkgever? Hoe oud ben je? Allemaal vragen die van invloed zijn op wat je hoort te verdienen. Ook is het interessant om erachter te komen wat anderen verdienen. Mensen die hetzelfde werk doen als jij. Is je salaris marktconform? Lijkt het op dat van ‘collega’s’ die in dezelfde of een vergelijkbare functie werken? Check je kansen en ga ervoor! Start die salarisonderhandeling bij je nieuwe werkgever of vraag om een loonsverhoging bij je leidinggevende. Succes!

 • mijn salaris vergelijken met dat van anderen, hoe pak ik dat aan?

  Je wilt graag eens weten wat ‘collega’s’ verdienen? Wat mensen in een vergelijkbaar beroep op hun salarisstrook zien staan? Slim plan! Ontdek het direct met de Randstad salarischecker. Bij het vergelijken van je salaris is het goed om te weten dat je salaris niet alleen afhankelijk is van de inhoud van je functie. Maar ook van: de verantwoordelijkheden die bij je rol horen, je leeftijd, opleiding(en), werkervaring en zelfs de regio waarin je werkt. Zo liggen de salarissen in de randstad - waar de huizenprijzen ook hoger zijn - vaak hoger. Ook de arbeidsmarkt heeft effect op de hoogte van je loon. Goed om te weten is dat wanneer er een cao geldt bij de organisatie waar je werkt, dat je minimaal het salaris moet ontvangen uit de juiste salarisschaal in de cao. Geldt er geen collectieve arbeidsovereenkomst? Dan is er misschien wel een door je werkgever opgesteld salarishuis/loongebouw, waar ook salarisschalen in staan. In ieder geval betaalt je werkgever je minimaal het minimumloon. Wat natuurlijk ook mogelijk is, is dat je vooraf goed onderhandelt. Dat lukt je makkelijk met onze tips voor een salarisonderhandeling.

 • wat is een marktconform salaris?

  Je bent enthousiast over een vacature en wilt heel graag weten wat je precies gaat verdienen. Je zoekt in de tekst, maar ziet daar alleen ‘marktconform salaris’ staan. Wat bedoelen ze nu eigenlijk precies met zo’n marktconform salaris? Eigenlijk betekent het niets anders dan: het loon komt overeen met de salarissen in de huidige arbeidsmarkt. Het salaris lijkt dus op het gemiddelde loon dat andere werkgevers (in dezelfde branche) uitbetalen aan medewerkers in vergelijkbare functies. Wil je weten wat dat gemiddelde loon dan is voor de functie waarin jij graag wilt werken? Kijk met ons mee in de Randstad salarischecker.

 • hoe bepaal ik mijn salarisindicatie?

  Een salarisindicatie is eigenlijk niets anders dan je gewenste salaris! Heb je ergens gesolliciteerd en vraagt een recruiter, intercedent of hr medewerker om je salarisindicatie? Mooi, dan kun je blij zijn! Oké, en misschien een beetje zenuwachtig dan. Het betekent namelijk gewoon dat er ruimte is om te onderhandelen. Om lekker voorbereid te zijn kun je er vooraf eens goed voor gaan zitten. Fijn om een realistische indicatie te geven! Wat is er allemaal van invloed op je salaris? De inhoud van de functie natuurlijk. Maar denk ook aan: je toekomstige verantwoordelijkheden, je leeftijd, werkervaring en opleiding(en) en zelfs de regio waarin je gaat werken. Lees meer over het bepalen van een salarisindicatie. Wil je direct een handje op weg geholpen worden? Check dan eens wat anderen verdienen in je gewenste functie(s). Dit doe je met onze salarischecker.

 • hoe wordt mijn salaris bepaald?

  Een werkgever bepaalt een salaris op basis van een aantal factoren. Je salaris is natuurlijk afhankelijk van de inhoud van je functie, maar denk zeker ook aan:

  • een eventueel geldende cao.

  • verantwoordelijkheden die bij de functie horen.

  • je leeftijd. 

  • je werkervaring en opleiding(en).

  • in welke regio je werkt.

  • de arbeidsmarkt.

  goed om te weten: Randstad bepaalt je salaris niet, dat doet de opdrachtgever (dus het bedrijf waar je op de werkvloer staat). Lees hoe dat precies zit.

 • wat is een cao en wat heeft die met mijn salaris te maken?

  Wanneer werkgever(s) en werknemers (bijvoorbeeld vakbonden) afspraken maken over o.a. salarissen, dan nemen zij deze afspraken op in een cao. Voluit een collectieve arbeidsovereenkomst. Je mag zo’n cao als werknemer natuurlijk altijd inzien. Naast het voor jou geldende loon, vind je ook allerlei informatie over o.a. toeslagen (denk aan ploegen- en weekendtoeslagen), werktijden en het pensioen.

  Werk je of ga je werken voor een werkgever waar cao geldig is? Dan krijg je minimaal het loon uitbetaald dat in de passende salarisschaal staat. Lees meer over cao's

 • wat zijn salarisschalen?

  Werk je voor een werkgever die een cao toepast? Dan heb je te maken met een loongebouw/salarishuis en dus salarisschalen. De functie waar je in werkt bepaalt in welke salarisschaal ‘je zit’. Laten we samen naar een voorbeeld kijken. Stel, de schalen lopen van 1 tot en met 11. Jij bent ingeschaald in schaal 4. Er is dan een begin van de schaal en een einde van de schaal. Met daartussenin treden. Die treden zorgen ervoor dat je na een periode van werken een stap omhoog kunt doen in salaris. Bijvoorbeeld aan het eind van het jaar, na een beoordelingsgesprek. Zo’n stap omhoog noemen we een periodiek. Ben je net van school en start je in je eerste baan? Dan begin je waarschijnlijk in de eerste trede. Neem je al werkervaring en kennis mee? Dan geldt meestal een andere trede, die past bij je werkende leven tot nu toe. Gewoon fijn om te weten, toch?

 • wie bepaalt mijn salaris als ik via Randstad werk?

  Ga je aan het werk via Randstad? Dan krijg je een salaris dat de opdrachtgever van Randstad, dus de organisatie waar je op de werkvloer staat, bepaalt. Die opdrachtgever noemen we ook wel eens de inlener. In de uitzendbranche hanteren we de ‘beloningsregeling van de inlener’. Een mond vol. We leggen het je eenvoudig uit: het bedrijf waar je gaat werken, noemen we dus de inlener. Deze inlener geeft ons, Randstad, het salaris door wat we aan je uitbetalen. De inlener bepaalt dit salaris aan de hand van een geldende cao of een eigen salarishuis/loongebouw. 

  Laten we een voorbeeld nemen: je gaat aan de slag als administratief medewerker bij een metaalbedrijf bij je om de hoek. Voor deze werkgever geldt de cao Metaal en Techniek (klein metaal). Zij geven het salaris uit de juiste salarisschaal aan ons door. Wij betalen dit salaris vervolgens aan je uit. Ga je ergens aan de slag waar geen cao geldt? Dan kan het zijn dat de organisatie een eigen salarishuis/loongebouw heeft. De salarissen moeten in ieder geval altijd gelijk zijn aan of hoger dan het minimumloon. Zo werkt dat dus! Fijn om te weten, toch?

 • om salarisverhoging vragen, hoe doe ik dat?

  Het is natuurlijk heel fijn om een stap te maken in je salaris. Helemaal lekker wanneer je dit zelf geregeld hebt in een gesprek met je leidinggevende. Maar, hoe pak je zoiets eigenlijk aan? Er zijn veel verschillende meningen over vragen om loonsverhoging. Doe je dit bijvoorbeeld wél of niet tijdens een beoordelingsgesprek aan het eind van het jaar? We vroegen het onze eigen collega's. Lees hun tips in de blog: hoe vraag je om loonsverhoging?

  Daarnaast is het sowieso fijn om goed beslagen ten ijs te komen, wanneer je om loonsverhoging vraagt. Met onze salarischecker bereken je het gemiddelde salaris dat anderen in jouw functie verdienen. Een mooie houvast om je eigen salariswens te bepalen en op tafel te leggen!

 • wat is het minimumloon en het minimumjeugdloon?

  Ben jij 21 jaar of ouder? Dan heb je minimaal recht op het wettelijk minimumloon. Het wettelijk minimumloon is er om jou, als bijvoorbeeld vaste werknemer of als flexibele kracht, te beschermen tegen onderbetaling. Bekijk het actuele minimumloon. Dit bedrag wordt ieder half jaar (op 1 januari en 1 juli) verhoogd. Fijn! In dit bruto bedrag zit nog geen vakantietoeslag. Dus je krijgt nog minimaal 8% bovenop je loon. Lekker te besteden aan vakanties! Wat je netto overhoudt van dit bedrag? Dat hangt af van de belastingen en premies die je moet betalen. 

  Wanneer je jonger bent dan 21 jaar, dan geldt voor jou het minimumjeugdloon. Het specifieke bedrag hangt af van je leeftijd. Weten welk loon bij je leeftijd past? Check de bruto bedragen per leeftijd

 • een modaal inkomen, wat is dat?

  We spreken in Nederland vaak over een modaal inkomen. Je hebt de term Jan Modaal vast wel eens gehoord. Jan heeft een modaal inkomen. Dat is het meest voorkomende inkomen van Nederland. Het CPB schat het modaal inkomen in 2021 op €36.500. Het gaat hier om een bruto bedrag, exclusief vakantiegeld. Krijg jij jaarlijks meer of minder dan dit modaal inkomen? Dat hangt af van verschillende factoren. Check: hoe wordt mijn salaris bepaald?