• aantal openstaande vacatures het grootst in Zuid-Holland.

 • sterkste toename in de vakgebieden transport en logistiek, horeca, recreatie en administratie, secretariaat en HR.

 • vraag naar vrachtwagenchauffeurs en logistiek medewerkers meer dan verdubbeld ten opzichte van afgelopen jaar.

Diemen, 5 augustus 2021- Het aantal vacatures is flink toegenomen. Over de hele linie is sprake van groei. In juli stonden er landelijk 207.000 vacatures open. Dit is 63% meer ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Vooral voor de vakgebieden techniek, verkoop en marketing en transport en logistiek is het moeilijk het juiste personeel te vinden, hier is al lang enorme schaarste. Dit blijkt uit de meest recente data-analyse van Randstad Nederland.

Het beeld per provincie verschilt op een aantal vlakken. In de Randstad is veel vraag naar personeel in marketing, communicatie, sales en ICT. Daarbuiten gaat het relatief vaak om technici en personeel in transport en logistiek.

top 5 vacatures

 1. verkoper
 2. logistiek/magazijnmedewerker
 3. monteur werktuigen en machines
 4. werkvoorbereider
 5. elektromonteur

top 5 vakgebieden

 1. techniek
 2. verkoop en marketing
 3. transport & logistiek
 4. ict
 5. bouw

Bij- en omscholing essentieel

Er heerst inmiddels in bepaalde vakgebieden een hardnekkige mismatch die volgens Dominique Hermans, CEO van Randstad Groep Nederland, alleen maar op te lossen is met opleiding: “De instroom vanuit het onderwijs is momenteel onvoldoende om de schaarste in bepaalde beroepsgroepen te bedwingen. Onder andere met om- en bijscholing kunnen we op korte termijn bijdragen aan het oplossen van een deel van de schaarste.”

Schaarste belemmert groei

De economie groeit dit jaar ondanks de pandemie, de verwachting is dat die groei daarna doorzet. Hermans vervolgt: “Door de aanhoudende schaarste in bepaalde sectoren kan een aantal bedrijven marktpotentieel niet benutten. Dit remt die bedrijven en daarmee de economie ongewild in verdere groei. Dat zijn situaties die je samen wilt en kunt voorkomen. Publiek-private samenwerkingen zijn ook een belangrijk onderdeel van de oplossing. Door goed samen te werken op nationaal, regionaal en lokaal niveau kunnen we samen vraag en aanbod slimmer bij elkaar brengen.”

Opleidingsprogramma Randstad

Randstad startte ruim een jaar geleden een uitgebreid opleidings- en ontwikkelingsprogramma. In de eerste helft van 2021 hebben ruim 10.000 mensen in Nederland een opleiding gevolgd via Randstad. Op het online ontwikkelplatform ‘Mijn Ontwikkeling’ kunnen deelnemers kiezen uit 6000 opleidingen. Vooral techniek en IT zijn veel genoten opleidingen. Zoals blijkt uit de data analyse is er nog veel meer behoefte aan goed opgeleid personeel. Ook de werk- en leertrajecten voor bijvoorbeeld procesoperator zijn veelgevraagd. Maar ook vakopleidingen in onder andere de zorg, techniek, logistiek, transport, bank- en verzekeringswezen en onderwijs zijn beschikbaar. De HR-dienstverlener biedt kandidaten daarnaast een breed scala aan trainingen om vaardigheden bij te spijkeren. Er zijn opleidingen en trainingen voor iedereen die op zoek is naar werk met toekomst.