Randstad opent 23 en 24 januari 2015 haar nieuwste vestiging voor een takeover door 40 jongeren. Deze whizzkids tussen de 15 en 21 jaar buigen zich 24 uur lang over ‘De wereld van werk’. In teams gaan zij brainen, programmeren en vormgeven. Met als doel het bedenken van innovaties voor de arbeidsmarkt. Dit mentale vuurwerk live volgen kan met de hashtag #randstadhackathon.

De resultaten van de Hackathon past Randstad toe in datgene waar het voor staat: het continu verbeteren van de wereld van werk. De deelnemers zijn een mix van jonge ondernemers, leerlingen en studenten. Naast de hoofdopdracht buigen zij zich ook over issues die bezoekende ondernemers ze stellen. Hoe kun je meer gebruik maken van social media? Hoe bind je klanten beter aan je? Welke samenwerkingsverbanden moet je aan gaan? En welke kun je beter laten? Geen vraag is te gek.

wat is een hackathon?

Het woord ‘Hackathon’ is een samentrekking van de woorden ‘hack’ en ‘marathon’. ‘Hacken’ heeft een wat negatieve bijklank door de associatie met computercriminaliteit. Hacken heeft in dit geval juist een speelse en onderzoekende betekenis. Een groep hackt een bedrijf, een zienswijze of een doel met zuiver een positieve bedoeling: verbeteren en innoveren.

pizza’s en slaapzakken

Hackathons verlopen volgens een vast stramien. Ze gaan van start met de opdracht: wat wordt er verwacht en welke informatie is hierbij nuttig? Vervolgens gaan de deelnemers in teams uiteen en gaat de Hackathon officieel van start. Het evenement kan enkele uren, maar ook enkele dagen duren. De sfeer is informeel: bij Hackathons van 24 uur of meer wordt er vaak samen pizza gegeten of in slaapzakken geslapen. Als de tijd voorbij is, presenteren de groepen hun resultaat. Vaak is er ook een wedstrijdelement; een panel met juryleden selecteert de prijswinnaar.

van een beter leven voor dementerenden tot een gave muziek app

Er zijn veel verschillende typen Hackathons. Bijvoorbeeld het bedenken van een applicatie, een app of een game. Hackathons worden ook ingezet om een specifieke toepassing te verbeteren. Bijvoorbeeld de Open Hack Day van Yahoo! die is gericht op het verbeteren van websites waar Yahoo! eigenaar van is. Het Open Hack van 2012 in India had meer dan 700 deelnemers. 
Ook overheden maken er gebruik van Hackathons zoals Het Congres van de Verenigde Staten die in 2011 de Hackathon ‘Open Government’ organiseerde ten behoeve van politieke innovatie. Ook maatschappelijke thema’s of goede doelen vormen een aanleiding. Bijvoorbeeld de ‘DementiaHack’ georganiseerd door de Britse regering. Werelds eerste Hackathon gericht op het verbeteren van het leven van dementerenden en hun verzorgers.

de vijzelstraat en de wereld van werk

De Hackathon vindt niet voor niets plaats in de Randstad-vestiging aan de Vijzelstraat. Deze nieuwste Randstad-vestiging is volledig geënt op de veranderende wereld van werk. Werkzoekenden moeten hun bagage en ervaring goed op orde hebben en zich blijvend ontwikkelen om aan het werk te blijven. Randstad helpt daarbij. Niet alleen naar de eerstvolgende baan, maar ook naar die daarna én daarna. Loopbaanbegeleiding en bijscholing is een onmisbaar onderdeel van de Randstad dienstverlening. Dit zie je terug in de filosofie achter dit nieuwe type vestiging.

meer weten? Volg #randstadhackathon

Wat de Randstad Hackathon de Wereld van Werk gaat brengen is nu nog spannend. De verwachtingen zijn in ieder geval hooggespannen. Meer weten of langskomen? Neemt u dan contact op met uw vaste Randstad aanspreekpunt. Live volgen? Dat kan op social media via de hashtag #randstadhackathon.