Nog nooit werd de werkvloer bevolkt door zo veel verschillende leeftijdsgroepen: terwijl Nederland vergrijst zetten digital natives hun eerste stappen op de arbeidsmarkt. Werknemers van gemiddeld 17 tot 67 jaar delen kantoren, fabriekshallen en kantines. Staat de generatiekloof hun samenwerking in de weg? Of valt er iets te winnen bij zoveel diversiteit, perspectief en ervaring in jouw organisatie? 

Verschillende generaties op de werkvloer hebben rondlopen heeft voor- en nadelen. Een voordeel is bijvoorbeeld de uitwisseling van kennis en ervaring: de praktijkervaring van de ouderen versus de jongeren die zijn opgegroeid met digitalisering. Nadelen kunnen zitten in het wederzijds onbegrip door afwijkende normen en waarden, verwachtingen, een verschil in werk-privébalans of andere ambities. Onderstaande tips kunnen helpen om de generatiekloof te voorkomen of kleiner te maken.

5 praktische tips om de kloof tussen jong en oud te managen

  1. leren van elkaar
  2. wederzijds begrip
  3. successen vieren (en ben open over de fouten)
  4. diversiteit levert op
  5. begin bij uzelf

1. leren van elkaar

Samenwerken met ervaren collega’s blijkt de belangrijkste bron van leren binnen veel organisaties te zijn. Werknemers steken van dit ‘informele leren’ evenveel op als van een cursus. Dat blijkt onder meer uit een recent onderzoek van de Universiteit Maastricht. Koppel jonge en oudere werknemers aan elkaar, en je zult zien dat in beide richtingen veel te leren valt. Je zult al snel de voordelen ontdekken van een leeftijdsbewust personeelsbeleid.

2. wederzijds begrip

Alleen als er voldoende begrip voor elkaar is, is verbinding op de werkvloer mogelijk. Organiseer ontmoetingen waarin werknemers elkaar op een andere manier (dan in werkverband) leren kennen. Zo krijgen ze de ruimte om elkaar te vertellen over wat hen thuis en op het werk bezighoudt, en groeit empathie als basis voor een goede samenwerking.

3. vier de successen (en wees open over de fouten)

Succes wordt geboekt door samen te werken - in teamverband en met werknemers van verschillende generaties. Door succes te vieren benadruk je het resultaat van samen de schouders onder iets te zetten. Maar ook fouten verdienen aandacht: iedereen maakt ze en het is, hoe vervelend soms ook, altijd een leermoment. Constructieve aandacht voor fouten draagt bij aan een bedrijfscultuur waarin medewerkers - rijp én groen - open kunnen zijn over hun fouten. 

4. diversiteit levert op

Maak gebruik van de uiteenlopende ziens- en denkwijzen van verschillende generaties: van de spontane ideeën van een jonge hond tot de doortimmerde plannen van een oude rot. Mix verschillende generaties in jouw teams en projectgroepen en ontdek tot welke innovatieve en baanbrekende ideeën (inclusief gedegen basis) dit kan leiden. 

5. begin bij jezelf

De eerste stap eigenlijk, maar bekijk jezelf in dit kader eens met een open blik. Tot welke generatie behoort je zelf en hoe kijk je naar jouw werknemers van andere generaties? Heb oog voor de verschillen, en neem de tijd om te ontdekken waar en op welke manier een compagnon of werknemer je kan aanvullen.

lees meer

Op het kennisplatform Diversiteit in bedrijf vind je tips en verhalen uit de praktijk over omgaan met verschillende generaties op de werkvloer.

Meer weten over wat millennials nu echt belangrijk vinden in hun werk en leven? In de millennial paper vind je handige tips, cases, onderzoeksresultaten en meer. Download nu de paper.