Onze samenleving wordt steeds diverser: generaties, culturen en overtuigingen bestaan naast elkaar, en brengen een rijk palet aan perspectieven met zich mee. Ook de werkvloer verandert snel, en daarmee ook de dynamiek tussen medewerkers onderling. Hierdoor ontstaat polarisatie op de werkvloer.
polarisatie: een definitie
Polarisatie op de werkvloer ontstaat vaak onbedoeld. In eerste instantie zijn er onschuldige verschillen van mening, bijvoorbeeld over politiek, duurzaamheid of werkmethoden. Maar deze verschillen kunnen snel oplopen, vooral als mensen zich in die meningen gaan vastbijten, of zich niet gehoord voelen. Ze gaan zich identificeren met ‘hun kant’, en al snel ontstaan er groepen die elkaar vermijden of zelfs tegenwerken. Wat een open gesprek zou moeten zijn, wordt een vijandige botsing.
Dat klinkt misschien verontrustend, maar polarisatie hoeft niet altijd negatief te zijn. In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot innovatie en betrokkenheid. Het probleem ontstaat pas als deze verschillen escaleren en het vertrouwen tussen medewerkers afbrokkelt. De communicatie stokt, samenwerking wordt lastig en het ‘wij-gevoel’ verdwijnt. En dat is waar de echte schade wordt aangericht: zowel de sfeer als de productiviteit gaan flink naar beneden.