in vier jaar 6200 plaatsingen, waarvan 69% duurzaam en 2551 in het afgelopen jaar

DIEMEN, 3 februari 2015 – Ruim 2551 uitkeringsgerechtigden vonden in 2014 werk via Baanbrekend, een stijging van 34% ten opzichte van 2013. De samenwerking tussen gemeenten en Randstad bemiddelt uitkeringsgerechtigden al vier jaar succesvol naar werk. Dankzij adviseurs van gemeenten en Randstad vonden 6200 een passende plek op de arbeidsmarkt. 69% van alle plaatsingen is duurzaam. Vanuit twaalf vestigingen in Nederland bedient Baanbrekend in totaal acht provincies en 30 gemeenten.

Baanbrekend is gestart in 2010 en bedoeld voor uitkeringsgerechtigden uit de Wet Werk en Bijstand met een korte afstand tot de arbeidsmarkt. Dit houdt in dat mensen binnen drie tot zes maanden bemiddelbaar moeten zijn naar werk. De geplaatste kandidaten zijn in allerlei branches werkzaam waaronder de zorg, horeca, detailhandel, productie, onderwijs en overheid. Inmiddels is de publiek private samenwerking ook opgeschoven naar de doelgroep met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. Ook hierin werken gemeenten en Randstad succesvol samen.

verschil maken door te begeleiden naar werk

Inge Dijkstra, Operationeel directeur Randstad HR Solutions: “We zijn nu vier jaar aan de slag, samen met gemeenten door heel Nederland. Het is prachtig om te zien hoe veel goed werk we kunnen verrichten door deze samenwerking. Voor in totaal 6200 mensen maken we verschil in hun leven. Wel of geen werk hebben is heel bepalend in het leven van mensen. Ze zijn weer aan de slag, hebben weer een inkomen en perspectief voor de toekomst. Door de krachten met gemeenten te bundelen kunnen we heel doelgericht werken. Gemeenten maken gebruik van het bereik van Randstad via onze database met vacatures en onze ervaring bij het matchen op en begeleiden van mensen naar werk. De gemeente heeft kennis van sociale wetgeving en draagt zorg voor begeleiding van kandidaten die extra ondersteuning nodig hebben voor ze instromen bij Baanbrekend. Het doel is om kandidaten binnen vier tot acht weken aan werk te helpen. Dit kan gaan om een vaste baan, een parttime baan, maar ook om tijdelijk werk.”

69% blijft aan het werk

Baanbrekend helpt mensen aan werk, maar beperkt ook de kosten van uitkeringen. “Baanbrekend kan een eerste zet zijn om weer deel te nemen aan de arbeidsmarkt, maar gelukkig zien we dat maar liefst 69% van alle kandidaten aan het werk blijft. Dat is ook precies waar het project voor bedoeld is. We willen de afstand tot de arbeidsmarkt voor mensen verkleinen. We geloven dat er voor iedereen een passende plek is op de arbeidsmarkt. Binnen het programma zetten we daarom ook serieus in op persoonlijke ontwikkeling en groei van mensen. Een noodzakelijke basisvoorwaarde om aan de slag te komen en vooral te blijven”, aldus Dijkstra.

ambitie

Mensen met een bijstandsuitkering die staan ingeschreven bij de sociale dienst, kunnen zich melden bij een Baanbrekend-vestiging. Daar ontvangen zij hulp en begeleiding op zoek naar passend werk. Op dit moment kan dit al bij 30 gemeenten in Nederland. Het plaatsingspercentage van kandidaten is landelijk gemiddeld 78%, maar ligt hoger in plaatsen waar de samenwerking langer duurt. Het uiteindelijke doel is om in heel Nederland Baanbrekend-vestigingen te openen.