DIEMEN, 16 april 2013 – De samenwerking ‘Baanbrekend’ tussen de Sociale Diensten van dertien gemeenten en Randstad heeft in een jaar tijd 1500 mensen met een bijstandsuitkering aan werk geholpen. De formule is zo’n succes dat deze wordt uitgebreid naar de gemeente Roosendaal. Deze week sluiten Roosendaal en Randstad een intentieovereenkomst voor de opening van een vestiging in september. In 2010 is Randstad ‘Baanbrekend’ voor het eerst gestart in de Drechtsteden , om zo bijstandsgerechtigden te begeleiden naar werk. Inmiddels is Baanbrekend actief in de gemeenten Nieuwegein, Drechtsteden (zes gemeenten), Leeuwarden, Oost- en West Stellingwerf, Maassluis, Vlaardingen en Schiedam.

Inge Dijkstra, Operationeel directeur Randstad HR Solutions: “ We zijn trots op het bereikte resultaat. Het is gelukt om maar liefst 65% van de kandidaten in de doelgroep te plaatsen. Dit is een hoog percentage, uitgaande van de huidige arbeidsmarkt. Daarnaast zien we dat een groot aantal geplaatste kandidaten uiteindelijk aan het werk blijft. Dit geeft ons veel vertrouwen voor de samenwerking in nieuwe gemeenten. We streven ernaar om de kandidaten binnen vier tot acht weken aan werk te helpen. Dat kan gaan om een vaste baan, een parttime baan, maar ook om tijdelijk werk. Het uiteindelijke doel is: duurzame plaatsing (minimaal een half jaar werk).We geloven dat er voor iedereen een passende plek is op de arbeidsmarkt. Vanuit de focus op werk, ondersteund met begeleiding zetten we in op persoonlijke ontwikkeling en groei van mensen. Een noodzakelijke basisvoorwaarde om aan de slag te komen en te blijven. Het is onze ambitie om Baanbrekend samen met gemeenten landelijk uit te rollen, zodat we werkgevers kunnen ondersteunen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten.”

uitbreiding naar nieuwe steden

Mensen met een bijstandsuitkering die staan ingeschreven bij de sociale dienst, kunnen zich melden bij een ‘Baanbrekend’-vestiging. Daar ontvangen zij hulp en begeleiding op zoek naar een passende baan. Op dit moment kan dit al bij dertien gemeenten in Nederland. Dit aantal wordt snel uitgebreid, ook de gemeente Roosendaal opent in september een vestiging.

Wethouder Hans Verbraak, gemeente Roosendaal “Werkgevers en hun organisaties zoals MKB Nederland of de WVS Groep in Roosendaal zien graag dat private partijen zich als intermediair samen met de gemeente inzetten op het gebied van reïntegratie en bemiddeling. En dat is precies wat Baanbrekend is: een publiek-private samenwerking met een gezamenlijke verantwoordelijkheid op een gestage uitstroom naar werk. Daarnaast past het concept ook perfect in onze eigen visie op werk. Wij willen immers dat iedereen meedoet en dat we daarvoor partners met een relevant en uitgebreid netwerk zoeken om dit gedaan te krijgen. De wereld verandert, alleen al door de bezuinigingen. We moeten meer met minder geld doen en dat vraagt om een andere rol van de overheid. We mogen dus wel wat commerciëler denken en daar kunnen we door het concept Baanbrekend van leren. Het gaat tenslotte om meer mensen aan een baan te helpen. Uitgaande van de successen elders, verwachten we zelf zo’n 500 mensen aan het werk te krijgen. Ik ben dus nu al zeer content met deze intentie tot samenwerking.”