Voor het opzeggen van een arbeidsovereenkomst – vast of tijdelijk – gelden wettelijke regels. Zo zijn er regels voor de opzegtermijn en de ontslagprocedure maar ook voor de transitievergoeding. Ook bestaan er opzegverboden.
Zowel de werkgever als de werknemer kan een arbeidsovereenkomst opzeggen. Daarbij moeten ze zich wel aan de regels voor opzegging houden. Een tijdelijk contract eindigt meestal automatisch aan het einde van de afgesproken periode. Bij een vast contract geldt in de meeste gevallen een opzegtermijn.
Als je een medewerker wilt ontslaan - en ontslag met wederzijds goedvinden niet mogelijk is - dan moet je in de meeste gevallen toestemming voor het ontslag vragen bij UWV of de kantonrechter. Bij wie dat moet, hangt af van de reden voor het ontslag.
Als je de arbeidsovereenkomst met je medewerker beëindigt, moet je hem in de meeste gevallen een transitievergoeding betalen. Een transitievergoeding is een ontslagvergoeding, waarvan de hoogte afhankelijk is van de lengte van het dienstverband. Dit is in de wet vastgelegd.
Of je nu direct een nieuwe medewerker zoekt, of een oplosing voor een breder HR-probleem: we helpen je graag verder. Ontdek wat wij voor je kunnen betekenen of bel 0800 72 637 823.