Een startersfunctie is heel simpel gezegd een functie voor een starter. Zoals iemand die net is afgestudeerd, jij dus! Vaak zie je bij vacatures voor startersfuncties ‘junior’ staan. Dit staat voor iemand met weinig werkervaring: 0 tot 2 jaar. Je hebt namelijk ook nog een medior, 2-5 jaar werkervaring, en een senior met 5+ jaar werkervaring. 

Het zoeken en starten met een eerste baan is best een spannend moment, waarbij er veel op je afkomt. En hoewel je de term ‘startersfunctie’ of ‘startersbaan’ waarschijnlijk al vaak voorbij hebt horen komen, kan het best zijn dat je helemaal niet zo goed weet wat een startersfunctie nou écht inhoudt. 

Startersfuncties zijn er in elk vakgebied. In elke sector waarin je kan afstuderen, kan je immers aan de bak! Maar wat mag je verwachten bij een startersfunctie en wat wordt er verwacht van jou? We geven je hieronder voorbeelden van startersfuncties die je per sector kan verwachten. Lees snel verder!

► En goed om te weten: soms worden stages, traineeships of werkleertrajecten ook als startersfuncties gezien.

welke startersfuncties zijn er: voorbeelden per sector

Een startersfunctie is een baan waarbij meestal geen werkervaring vereist is. Je doet vaak tijdens je opleiding al ervaring op met stages. Dit zijn voorbeelden van startersfuncties in grote sectoren: 

startersfuncties per vakgebied

  • zorg

    Als pas afgestudeerde van een mbo- of hbo-opleiding in de zorg ben je klaar om aan de slag te gaan! Wat voor soort startersfuncties je allemaal tegen kan komen? Er zijn daarnaast in de zorg allerlei verschillende instanties waar je terecht kan komen: ziekenhuizen, verpleeghuizen, thuiszorgorganisaties, de gehandicaptenzorg of ggz-instellingen. Bijvoorbeeld:

  • logistiek

    Ook in de logistiek zijn er veel startersfuncties. Misschien is het lastig om soms het onderscheid te zien tussen een ‘normale’ baan en een startersrol, maar zo lang er geen werkervaring vereist is, is het ook een startersbaan! Hieronder een aantal voorbeelden van startersfuncties in de logistiek

  • ict

    Een opleiding in de ICT afgerond? Dan zijn er genoeg functies waarin jij je loopbaan een vliegende start kan geven:

  • horeca

    In de horeca is ervaring vaak wel een pré, maar geen vereiste! En heb je een opleiding in de horeca gevolgd, dan heb je al stage-ervaring. Bekijk hier de startersfuncties in de horeca:

  • transport

    Ook in de transportsector liggen er genoeg kansen voor de starter. Je hebt hier niet altijd al ervaring nodig, maar natuurlijk wel een rijbewijs. Overweeg ook eens om aan de slag te gaan als:

De meest kansrijke sectoren voor startersfuncties zijn op dit moment administratie, zorg, bouw, onderwijs en ICT. De meest kansrijke startersfuncties liggen dus ook in deze gebieden! Voor je eerste baan is het wel zo fijn dat je wat zekerheid en stabiliteit hebt én snel aan de bak komt. Kansrijke startersfuncties waar je aan kan denken zijn:

  • financieel-administratief medewerker
    Het werk in de financiële sector is altijd in ontwikkeling! Als financieel-administratief medewerker is de kans dan ook groot dat jij aan een baantje komt. Hier ben jij verantwoordelijk voor het correct verwerken van de crediteuren- en debiteurenadministratie.

  • ICT support medewerker
    ICT wordt met de dag belangrijker en dus zijn er altijd mensen nodig! Als helpdeskmedewerker, zoals bij deze vacature bijvoorbeeld bij DUO, help je collega’s met hun ICT-vragen. 

  • logistiek operator
    De logistiek is één van de meest kansrijke sectoren van 2023. Als logistiek operator houd jij goed in de gaten wat de huidige voorraad is, wat er binnenkomt aan producten en wat er weer uitgaat! 

  • docent Aardrijkskunde
    Het is je vast niet ontgaan dat er in het onderwijs een flink tekort is aan docenten. Voor veel functies in het onderwijs heb je geen werkervaring nodig en soms mag je ook al aan de bak als je bijna je diploma hebt (en dus nog niet officieel bent afgestudeerd). Een zeer kansrijke startersfunctie dus!

  • horeca medewerker
    Horeca medewerkers zijn altijd in trek! Er zijn ontzettend veel verschillende soort vacatures beschikbaar in de horecasector. Bijvoorbeeld in een evenementenhal (zoals deze vacature), of in een restaurant of een hotel. De keuze is reuze, en dus ook reuze kansrijk!

Zit jouw ideale startersfunctie hier nog niet bij? Lees dan vooral hier nog even verder: wij hebben namelijk uitgeplozen wat de meest kansrijke beroepen van 2023 zijn. Let wel op, hier staan ook niet-startersfuncties bij. Bekijk dus altijd goed bij de vacature zelf of ervaring vereist is of bijvoorbeeld slechts een pré.

Je eerste baan, dat is niet niks! Waar moet je op letten als je gaat kijken naar vacatures?

1. baansucces

Naast dat het belangrijk is om een baan te kiezen waar je blij van wordt, is het ook goed om te denken aan hoe kansrijk de baan is. Wat zijn de baankansen? Geen zorgen, dit hebben we al voor je uitgezocht. Lees hier wat de meest kansrijke beroepen van 2023 zijn. Tipje van de sluier: sectoren als administratie, zorg, bouw, onderwijs en ICT behoren tot de 15 meest kansrijke vakgebieden. De baankansen liggen bij taal, cultuur, toerisme en gedrag en maatschappij wat lager.  

2. bedrijfscultuur

Het is ook goed om te kijken of je in de bedrijfscultuur past van het bedrijf waar je wil gaan werken! Ben je op zoek naar een bedrijf waar jij als mens voorop staat, een wat informelere sfeer en een hecht team, waar er ook buiten werk om gezelligheid is met collega’s? Of houd jij meer van een professionelere bedrijfscultuur, waar iets meer afstand wordt bewaard en er meer afspraken en regels gelden? 

Daarnaast is het een handig idee om je te verdiepen in de missie, waarden en werkomgeving van het bedrijf waar je misschien wil gaan werken. Sluit dit aan bij jouw visie? Werk jij bijvoorbeeld liever bij een klein, specialistisch en intiem bedrijf met een vaste klantenkring, of heb jij grote ambities en wil je juist een bedrijf dat groeit en uitbreidt? 

3. carrièremogelijkheden

Overweeg of de baan groeimogelijkheden biedt en of er mogelijkheden zijn om door te groeien in het bedrijf. Biedt deze baan jou een opstapje naar een volgende stap en die glansrijke toekomst? Bekijk vacatures op de website van het bedrijf om te zien welke carrièrepaden er zijn en welke vaardigheden en ervaring nodig zijn om daar te komen. Kan je bijvoorbeeld binnen het bedrijf doorgroeien naar een taak met meer verantwoordelijkheid? 

Of kan je misschien van een junior-positie naar een medior-positie? Is er binnen het bedrijf ruimte om vooral te specialiseren of kan je je skills juist verbreden met andere werkzaamheden binnen het bedrijf?

4. goede arbeidsvoorwaarden

Beoordeel de salarisindicatie, secundaire arbeidsvoorwaarden en eventuele bonussen of vergoedingen. Bedenk of deze arbeidsvoorwaarden overeenkomen met je verwachtingen en de kosten van levensonderhoud. Natuurlijk zit hier soms nog wat ruimte, mocht de baan voor jou zijn, maar het is handig om passende verwachtingen te hebben. 

5. aansluiting

Het is belangrijk om een baan te kiezen die goed aansluit bij je vaardigheden, interesses en doelen. Het is belangrijk om een baan te kiezen die goed aansluit bij je vaardigheden, interesses en doelen. Hier kan je de persoonlijkheidstest van Randstad voor doen, om inzicht te krijgen wat jou typeert als persoon en hoe jij te werk gaat. Zo ligt je (intrinsieke) motivatie een stuk hoger en heb je veel meer werkplezier! Dat is fijn voor zowel jou als je werknemer, want daardoor gaat ziekteverzuim omlaag en je prestaties omhoog.  

hoe pak je het aan als je een leuke vacature hebt gevonden?

Als je een baan hebt gevonden waar je voor wil gaan, begint het sollicitatieproces. Dat kan best spannend zijn, maar we helpen je graag op weg. Met deze praktische tips zit jij snor:

  1. je CV opstellen
    Een goed CV opstellen is een essentieel onderdeel van het sollicitatieproces. Zo weet jouw (potentiële) toekomstige werkgever precies wat jij allemaal in huis hebt. Benoem je (werk)ervaring, opleiding, vaardigheden en vertel kort wat over jezelf. Als je dat moeilijk vindt kan je vrienden of familie vragen om wat eigenschappen die jou typeren! Je CV is daarnaast ook een soort eerste indruk die een bedrijf van jou krijgt. Zorg er dus voor dat deze goed uitstraalt hoe jij bent! En vermijd spelfouten of onduidelijkheden, dat is een flinke afknapper. Laat hem dus altijd even dubbelchecken door een ander, soms lees je er zelf overheen. Lees hier hoe je in 8 stappen een goed CV schrijft en wat er echt niet mag missen! 

  2. een goede motivatiebrief schrijven
    Ook een goede motivatiebrief (soms ook wel sollicitatiebrief genoemd) is erg belangrijk (hoewel niet iedereen hierom vraagt, misschien kan jij deze stap dus wel overslaan!). Vaak stuur je deze tegelijk op met je CV. Probeer in je brief goed uit te leggen waarom jij denkt dat jij een goede match bent met het bedrijf waar je wil werken. Hoe ben jij een toevoeging, wat wil je binnen het bedrijf gaan doen, wat spreekt je zo aan? Een goed begin, is het halve werk. Dit is bovendien ook al een opzetje met wat je tijdens je sollicitatiegesprek kan gaan zeggen. Vind je het lastig om te bepalen wat jij in je motivatiebrief moet zetten? We helpen je een handje op weg met 9 tips voor het schrijven van een goede sollicitatiebrief.

  3. voorbereiden op je sollicitatiegesprek
    Als je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek, is het wijs om jezelf goed voor te bereiden. Bedenk wat voor vragen je bij deze specifieke baan kan verwachten en bedenk voor jezelf vast een antwoord. Vragen zoals wat je sterke en zwakke punten zijn komen bijvoorbeeld vaak voor, en door dit voor jezelf op een rijtje te hebben ga je voorbereid en rustig je sollicitatie in! Zenuwachtig? Geen zorgen, we hebben 9 tips voor je op een rijtje gezet zodat jij straks helemaal klaar bent voor je sollicitatie. Succes!

  4. de follow-up
    Na het sollicitatiegesprek is het handig (en leuk!) om nog even contact op te nemen met de werkgever om te laten weten dat je geïnteresseerd bent. Zo toon je initiatief én blijf je in het hoofd van de werkgever hangen! Dit kan zowel via een mailtje als een telefoontje. Bedank de werkgever voor diens tijd, toon je enthousiasme en vermeld nog dingen die je tijdens je sollicitatie bent vergeten. Zo moet het helemaal goed komen!

veelgestelde vragen over startersfuncties

  • wat zijn voorbeelden van startersfuncties?

    Voorbeelden van startersfuncties, banen waar je geen werkervaring voor nodig hebt, zijn administratief medewerker, docent, verzorgende (IG) en bijna alle juniorfuncties: junior engineer, junior planner en bijvoorbeeld junior IT specialist. Bekijk op deze pagina verschillende type startersfuncties.

  • hoe vind ik een goede startersfunctie?

    Een goede startersfunctie vind je door goed te oriënteren wat voor banen er momenteel zijn, welke sectoren kansrijk zijn én wat voor baan er echt bij jou past. Zet goed op een rijtje wat er voor jou belangrijk is, ga netwerken en spring in het diepe!

  • welke skills maken mij een gewilde werknemer? 

    Als je eenmaal weet in welke sector je graag aan de slag zou willen, is het ook belangrijk te weten wat voor vaardigheden werkgevers zoeken! En zeker als starter zijn er bepaalde competenties die je kunnen helpen om aantrekkelijk te zijn voor bedrijven. 

    1. communicatie 

    Communicatie is in vrijwel elk vak een belangrijke vaardigheid. En als starter is het al helemaal belangrijk om goed te communiceren! Zo kan je beter aan collega’s laten weten wat je kan, wat jij verwacht en ook wanneer je misschien ergens tegen aanloopt. Ook is communicatief sterk zijn handig wanneer je een baan hebt waar je veel contact hebt met klanten. Luister actief en wees duidelijk, maar empathisch!

    1. samenwerken 

    In veel functies is samenwerken met collega’s van essentieel belang. En ook als starter is dit belangrijk, om zo bij te dragen aan een fijne en productieve werkomgeving. Zo kan je snel de kneepjes van het vak leren van collega’s. Daarnaast komen de beste ideeën soms voort uit teamwork en gedeelde brainstormsessies! 

    1. oplossingsgericht 

    Een werknemer met probleemoplossend vermogen is voor veel werkgevers een geschenk uit de hemel. Het vermogen om in oplossingen in plaats van problemen te denken maakt jou als starter dan ook een goede aanwinst! 

    1.  initiatiefrijk

    Ook een proactieve houding zal veel indruk maken op werkgevers. Zo kom je nieuwsgierig over én blijf je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Daarnaast is het ook voor jezelf handig, zo kan je actie ondernemen om zelf dingen te leren en taken te doen die jou interesseren!

    Meer weten over wat competenties precies zijn? In deze competentielijst staat een compleet overzicht met uitleg, voorbeelden van competenties én bij welke functies die competentie goed past!

  • waarom is het vinden van je eerste baan zo belangrijk? 

    Je eerste baan is een belangrijke stap in je carrière. Waarom? Het kiezen van de juiste baan biedt je:

    • waardevolle ervaring voor in de toekomst 

    De ervaring die je opdoet tijdens je eerste baan (en ook al in het proces van het zoeken naar je eerste baan!) is ontzettend waardevol voor je toekomstige carrière. Een startersfunctie is vaak een mooi begin waarbij je veel leert en zo door kan groeien. Je kan nieuwe vaardigheden ontwikkelen, je netwerk uitbreiden en beter begrip krijgen van hoe de werkwereld werkt. Ook leer je zo wat je leuk vindt en wat niet en wat voor bedrijf er bij jou past.

    • groeimogelijkheden 

    Je eerste baan kan je daarnaast ook veel groeimogelijkheden bieden. Het is een mogelijkheid om jezelf uit te dagen en dus persoonlijk te groeien in jouw skills, maar het legt ook wegen open voor doorgroeien binnen je carrière! Misschien bevalt jouw functie of bedrijf zo erg dat je hierin kan specialiseren en doorgroeien. Je doet tijdens je eerste baantje allerlei kennis op en kan gericht met feedback van collega’s aan de slag om zo alles uit jezelf te halen. 

    • een basis voor succes 

    Een goed begin is het halve werk, toch? Een goed eerste baantje kan zo ook dienen als een goede basis voor een succesvolle verdere carrière. Denk aan een hogere functie, beter salaris of meer verantwoordelijkheden. Daarnaast kan een succesvolle eerste baan jou ook net dat steuntje in de rug en zelfvertrouwen geven om door te gaan in je carrière en jezelf uit te dagen.

  • hoe vind ik de juiste startersfunctie?

    Hoe vind je een baan die bij je past? Tips en advies voor het vinden van de juiste startersfunctie op basis van je interesses, vaardigheden en persoonlijkheid.

    • denk na wat jouw interesses zijn

    Waar gaat jouw hart nou écht sneller van kloppen? Wat moet er in jouw baan zitten dat jij elke dag met zin naar je werk gaat? Het is goed om dit voor jezelf op een rijtje te zetten. Zo heb je duidelijk voor jezelf waar jij naar op zoek bent in een baan. Zo wordt het makkelijker om binnen jouw sector erachter te komen welke baan het best bij jou past! Hoe je hierachter komt? Bijvoorbeeld door onze beroepskeuzetest te doen.

    • reflecteer op je eigen kunnen en persoonlijkheid

    Reflecteren kun je leren! Bepaal welke vaardigheden je allemaal hebt én welke je nog wilt ontwikkelen. Doe bijvoorbeeld de krachtentest van Randstad om erachter te komen wat jouw talenten zijn en wat voor werk er goed bij jou past! Zo kan je daarna gericht zoeken naar functies die aansluiten bij jouw skills, of kijken welke mogelijkheden er zijn bij een baan om bepaalde vaardigheden beter te ontwikkelen! 

    Kijk daarnaast ook naar wat voor bedrijf er echt bij jouw persoonlijkheid past. Wat voor bedrijfscultuur, welke grootte bedrijf en wat voor type werk (meer alleen of juist in teamverband) past bij jou? Hiervoor kan je bijvoorbeeld onze drijfverentest doen: wat zijn jouw drijfveren en welke organisatie past daar bij?

    • ga netwerken! 

    Vraag je vrienden, familie, oud-klasgenoten of buren of zij nog suggesties hebben voor een leuke, passende startersfunctie. Via via is een fijne manier om aan de bak te komen, omdat je wat meer zekerheid hebt wat voor bedrijf het is, én je al een way-in hebt. Lees hier meer over de de basisprincipes van netwerken én hoe dit verschilt per stad. 

    • spring in het diepe

    Wees niet bang om uit te proberen! Voldoe je eigenlijk niet helemaal aan alle vereisten van een functie? Je kan nog steeds waardevolle ervaring opdoen en nieuwe vaardigheden ontwikkelen door veel te solliciteren. Het is belangrijk om geduld te hebben én positief te blijven. Je droombaan valt niet zomaar uit de lucht ☁️.