Als verzorger IG (of VIG) werk je met mensen die wat extra hulp nodig hebben. Dit kunnen mensen met een lichamelijke of geestelijke handicap zijn, maar bijvoorbeeld ook ouderen. Als VIG verzorg je mensen, in de breedste zin van het woord. Je verricht verpleegkundige handelingen, helpt bij het huishouden en onderhoudt contact met de familie. Je draagt dus veel verantwoordelijkheid en bent belangrijk voor je cliënten. 

Maar wat is de betekenis van verzorgende IG? IG staat voor individuele gezondheidszorg. Je hebt dus veel persoonlijk contact met je cliënten en bouwt doorgaans een sterke persoonlijke band met ze op. Je fungeert als vertrouwenspersoon, luistert naar persoonlijke verhalen en probeert hun leven wat extra kleur te geven.

wat doet een verzorgende ig?

Als verzorgende IG ben je verantwoordelijk voor:

 • het verrichten van verpleegkundige handelingen

 • het toedienen van medicatie

 • helpen bij het wassen en aankleden van cliënten

 • het verrichten van huishoudelijke taken

 • het onderhouden van contact met familie en vrienden

 • verslag doen van de ontwikkeling van cliënten

 • begeleiding bij recreatieve activiteiten

verzorgende ig worden

Je werkt als verzorgende IG met een kwetsbare en specifieke doelgroep. Je draagt een grote verantwoordelijkheid. Het is dus belangrijk dat je goed voorbereid het werkveld in stapt. Wil je graag werken in de zorg maar zit je nog zonder diploma? Er bestaat een mbo-opleiding speciaal om zorgondersteuner te worden! Deze opleiding stoomt je klaar voor het echte werk. Daarna kan je doorgroeien naar verzorgende IG.

► Heb je al een baan maar wil naast je huidige baan verder leren? Check hier de opleidingen en trainingen in de zorg.

wie zijn je collega’s?

Als verzorgende IG krijg je vaak je persoonlijke cliënten toegewezen. Deze vallen onder jouw verantwoordelijkheid en je begeleidt deze mensen vaak 1-op-1. Toch is het allesbehalve een eenzaam bestaan. Je komt juist veel in contact met collega’s! Om je doelgroep zo goed mogelijk te kunnen verzorgen, moet je veel overleggen met collega-verzorgenden, maar ook met begeleiders, psychologen en dokters. 

verzorgende ig

wat het is om te werken als verzorgende ig in de zorg

Wil je weten wat je gaat verdienen als verzorgende IG? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent!  

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden 

VIG’ers vallen onder de cao verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg en jeugdgezondheidszorg. Dat betekent dat je loon en vakantiedagen prima voor je geregeld zijn. Ook krijg je een reiskostenvergoeding van je werkgever. Als verzorger IG heb je vaak afwijkende werktijden. Hier staat ook een vergoeding tegenover. 

Ben jij een talent in de zorg en wil je een stapje hogerop? Er zijn verschillende doorgroeimogelijkheden voor verzorgenden IG: 

 • begeleider: begeleiders ondersteunen mensen in een woongroep, instelling of opvangcentrum. Samen met je cliënt stel je persoonlijke ontwikkelingsdoelen. Jouw taak is het bieden van de juiste ondersteuning, zodat je cliënten deze doelen kunnen bereiken

 • verpleegkundige: als verpleegkundige werk je in het ziekenhuis. Je hebt als verpleegkundige veel taken, van het geven van basiszorg tot het verrichten van verpleegtechnische handelingen zoals het aanbrengen van een infuus of het geven van medicatie, en bijhouden van medische gegevens van de patiënt 

 • eerst verantwoordelijke verzorgende: Ben je een echte teamspeler en heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel? Dan groei je misschien wel uit tot eerst verantwoordelijke verzorgende (EVV’er). Als EVV’er heb je een coördinerende rol binnen een team van verzorgers. Je stuurt je collega’s aan en bent het centrale aanspreekpunt voor de naasten van cliënten  

Wil je graag doorgroeien, maar denk je dat je nog niet over de juiste kwalificaties beschikt? Neem dan eens een kijkje bij de opleidingen in de zorg van Randstad! Samen zorgen we ervoor dat je helemaal klaargestoomd bent om de volgende stap in je carrière te maken.

Verzorgenden IG heb je in allerlei soorten en maten. Bij verschillende soorten zorginstellingen is er behoefte aan VIG’s. Waar jij straks aan de slag gaat? Dat is helemaal afhankelijk van je passie! De verschillende mogelijkheden op een rijtje:

 • verzorgende ig in een verzorgingshuis: Wil je ouderen een glimlach bezorgen? Ga dan aan de slag als verzorgende in een verzorgingshuis. Hier geef je ouderen een steuntje in de rug bij dagelijkse activiteiten en bied je lichamelijke zorg en begeleiding. Een veelvoorkomend probleem bij ouderen is eenzaamheid. Jouw taak is het om deze eenzaamheid een beetje weg te nemen bij je cliënten. Dit doe je door met ze te kletsen, spelletjes te spelen en wandelingen te maken. Betekenisvol én gezellig!

 • verzorgende ig in de gehandicaptenzorg: In deze branche is ook veel vraag naar VIG’ers dus je kunt waarschijnlijk meteen aan de bak. Als verzorgende in de gehandicaptenzorg werk je op een woongroep of dagbestedingscentrum. Hier ondersteun en begeleid je mensen met een beperking bij hun dagelijkse taken. Het is handig om te weten dat het er in deze tak best wel eens verhit aan toe kan gaan. De gemoederen kunnen hoog oplopen. Heb jij het in je om met onvoorspelbare situaties om te gaan en lukt het je om een plekje te veroveren in het hart van je cliënten? Dan is het een enorm dankbaar en mooi beroep

 • verzorgende ig in de thuiszorg: Zoals de naam al en beetje verraadt, kom je als verzorgende IG in de thuiszorg bij je cliënten thuis om ze te verzorgen. Je maakt een praatje, dient medicijnen toe en helpt een handje bij hun persoonlijke hygiëne. Ook verricht je huishoudelijke taken bij mensen die hier hulp bij nodig hebben

Wat kan je verwachten als je gaat werken als verzorger IG? De volgende zaken zijn goed om te weten. Dit is je takenpakket als verzorgende ig:

 • medicijnen en injecties toedienen
  Als verzorgende IG is het je verantwoordelijkheid dat alle cliënten de juiste medicijnen toegediend krijgen, op het juiste moment van de dag. Het bestellen en ophalen van deze medicijnen kan ook bij je takenpakket horen. Soms komt het voor dat een cliënt een medicijn via een injectie toegediend krijgt. Jij zorgt ervoor dat dit goed gebeurt

 • praatjes maken
  Eenzaamheid is een veel voorkomend probleem, vooral in de ouderenzorg. Daarom probeer je als verzorgende IG ook gezelligheid te brengen. Hiervoor is het belangrijk dat je sociaal en sensitief bent. Je hebt een luisterend oor en knoopt gesprekjes aan met je cliënten, terwijl je bijvoorbeeld de patiënt helpt met aankleden

 • helpen bij persoonlijke verzorging
  Sommige cliënten zijn minder goed in staat om voor zichzelf te zorgen. Als verzorgende IG help jij ze bij de dingen die minder goed gaan. Zo kan het zijn dat je een cliënt helpt bij het aankleden, of bij het wassen en afdrogen. Zo zorg jij ervoor dat je cliënt er iedere dag piekfijn uitziet!

 • documenteren van ontwikkelingen
  Als verzorgende IG ken je je cliënten als geen ander. Je ziet ze iedere dag en je bent op de hoogte van hun persoonlijke of fysieke ontwikkeling. Je werkt hun medische gegevens bij in het dossier en zorgt er zo voor dat je cliënt altijd de best mogelijke zorg krijgt.

wie zijn je collega’s?

Als verzorgende IG krijg je vaak je persoonlijke cliënten toegewezen. Deze vallen onder jouw verantwoordelijkheid en je begeleidt deze mensen vaak 1-op-1. Toch is het allesbehalve een eenzaam bestaan. Je komt juist veel in contact met collega’s! Om je doelgroep zo goed mogelijk te kunnen verzorgen, moet je veel overleggen met collega-verzorgenden, maar ook met begeleiders, psychologen en dokters. 

werkdag van een verzorgende ig

Benieuwd naar wat het werk van een verzorgende IG nou zo leuk maakt? Lonneke zocht het uit in onze videoreeks 100 dagen, 100 banen!

IG verzorgende in de ouderenzorg voor een dag

je werkplek onder de mensen

Als verzorgende IG ben je de hele dag met mensen bezig. Thuiswerken is er dus niet bij, maar het persoonlijke contact is ook juist wat dit werk zo bijzonder maakt. Hoe je werkomgeving er precies uit gaat zien? Dat heb je zelf in de hand! Er is in de hele zorgsector veel vraag naar verzorgenden. Je kunt dus overal terecht. 

Wil je graag voor een lange tijd op dezelfde plek werken met dezelfde mensen? Dan is werken bij een verzorgingshuis of dagbestedingscentrum misschien wat voor jou. Vind je het juist verfrissend om op veel verschillende plekken te komen? Ga dan eens kijken in de thuiszorg!

leuke bedrijven om te werken als verzorgende ig

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

 • ‘s-Heeren Loo: Deze grote zorggroep, verscholen in de bossen bij Ede, is altijd op zoek naar enthousiaste verzorgers en begeleiders met een passie voor het helpen van mensen met een handicap

 • koraal: Ga aan de slag als verzorgende IG bij Koraal! Een organisatie die zich richt op het begeleiden van mensen met psychiatrische- of gedragsproblemen. Ga aan het werk bij één van de verschillende woonvormen verspreid over Limburg en Noord-Brabant. Naast begeleid wonen biedt Koraal ook thuiszorg aan

de werktijden van een verzorgende ig

Als verzorgende IG werk je vaak met mensen die 24 uur per dag hulpbehoevend zijn. Dat betekent dat je vaak op wisselende tijden en dagen werkt. Je werkt bijvoorbeeld ook af en toe in het weekend of in de avonden. Dus hou je juist wel van een beetje variatie in je werkritme? Dan zit je goed in deze sector! 

Leuke bijkomstigheid: je krijgt een fijne vergoeding voor deze onregelmatige uren. Voor de uren die je in het weekend of in de avond werkt, krijg je soms wel dubbel zoveel betaald!

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Naast een diploma, is het ook handig als je jezelf herkent in een aantal van de volgende competenties:

 • sociaal dier
  Het werk van een verzorgende IG is heel sociaal. Je bent de hele dag met mensen in de weer, dus het is belangrijk dat je daar plezier uithaalt. Je krijgt energie van het voeren van gesprekken en je weet deze energie over te brengen op anderen

 • hulpvaardig
  Jij bent een natuurlijke redder in nood. Als er iemand geholpen moet worden, sta jij vooraan. Je haalt voldoening uit het helpen van anderen en je voelt goed aan wat er nodig is om iemand blij te maken

 • goede luisteraar
  Als verzorgende IG is het belangrijk dat je oprechte interesse toont in je cliënten. Als je goed weet waar je cliënten tegenaan lopen, is het makkelijker om ze de juiste ondersteuning te bieden

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je terug kunt vallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als verzorgende ig via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over verzorgenden ig

 • wat doet een verzorgende ig?

  Een verzorgende IG werkt met mensen die wat extra hulp nodig hebben. Dit kunnen mensen met een lichamelijke of geestelijke handicap zijn, maar bijvoorbeeld ook ouderen. Als verzorger IG help je je cliënten met hun persoonlijke hygiëne en medicatie. Ook ben je hun maatje, tegen wie ze alles kunnen vertellen. Lees op deze pagina meer over het werk van een verzorgende IG.

 • wat verdien je gemiddeld als verzorgende ig?

  Als verzorgende IG verdien je per maand gemiddeld 2.117 euro bruto. Dat is 27.521 euro per jaar. Meer weten over de functie van verzorgende IG? Op deze pagina lees je er alles over. 

 • ervaring nodig voor verzorgende IG?

  Om verzorgende IG te worden is ervaring niet per se nodig. Wel moet je het juiste 

  diploma hebben. Wil je snel aan de slag, check dan eens de versnelde opleiding tot 

  verzorgende IG via Randstad! Lees op deze pagina meer over welke opleiding en kwalificaties je nodig hebt om verzorgende IG te worden.

 • waarom is het leuk om te werken als verzorgende IG?

  Verzorgende IG is een heel dankbaar beroep. Je kunt er iedere dag voor zorgen dat het leven van iemand anders een beetje aangenamer wordt. En wat is er nou leuker dan mensen blij maken? Lees op deze pagina alles over werken als verzorgende IG.

 • hoe moet ik solliciteren op een vacature voor verzorgende IG?

  Solliciteren als verzorgende IG is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in 

  onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv 

  en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

 • welke vaardigheden ontwikkel ik met een baan als verzorgende IG?

  Als verzorgende IG ben je de hele dag bezig met mensen. Je ontwikkelt je sociale vaardigheden en je empathisch vermogen. Je leert improviseren en oplossingsgericht denken. Lees hier alles over wat werken als verzorgende IG inhoudt.

 • hoe lang duurt een opleiding tot verzorgende ig?