Als medewerker bediening ben je hét gezicht van de plek waar je werkt. Je zorgt dat je gasten zo snel mogelijk hun eten en drinken krijgen, maar weet het ze vooral naar hun zin te maken! Je bent blij met elke gast en laat ze zich stuk voor stuk welkom voelen. 

Je ademt gastvrijheid en vindt het leuk om een praatje te maken. Jij zorgt dat elke gast de rekening met een glimlach betaalt. Als medewerker bediening werk je vaak in een restaurant, café of hotel, maar ook op speciale locaties zoals musea, theaters of evenementen.

wat doet een bedieningsmedewerker?

Als medewerker bediening ben je verantwoordelijk voor:

 • de ultieme gastbeleving

 • het ontvangen en begeleiden van gasten bij aankomst

 • het opnemen en uitserveren van bestellingen

 • het nagaan of gasten nog extra wensen hebben

 • het presenteren van de rekening

 • een schone werkomgeving

 • een fijne sfeer, samen met je collega’s

Wil je weten wat je gaat verdienen als medewerker bediening? Check dit blog over het horeca salaris of vul de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent!  

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Wil je weten waar je allemaal recht op hebt als het gaat om: je loon, aantal vakantiedagen, pensioen opbouw, vakantiegeld en overwerktoeslagen? Check dan de horeca cao

secundaire arbeidsvoorwaarden

Werken in de horeca betekent vaak fooi ontvangen bovenop je salaris. En dat kan lekker aantikken! Ook ben je tijdens je werktijden vaak voorzien van lekker eten en drinken, hoe kan het ook anders.

Als medewerker bediening heb je veel doorgroeimogelijkheden. We noemen er een aantal:

 • eerste medewerker bediening: ben je goed in het houden van overzicht en kan je snel schakelen? Als eerste medewerker bediening ben je het eerste aanspreekpunt voor alle gasten én collega’s. Je zorgt dat alles vlekkeloos verloopt

 • bartender of barkeeper: is drankjes uitserveren helemaal jouw ding? Bartenders en barkeepers zijn de hele tijd met de lekkerste cocktails en andere drankjes in de weer

 • (assistent-)bedrijfsleider of floormanager: merk je dat mensen aansturen je goed past en heb je oog voor detail? Denk dan eens aan de functie van bedrijfsleider of floormanager 

 • hostess: is gastvrijheid jouw tweede natuur? Vind je het leuk om gasten te verwelkomen en ze op hun gemak te stellen? Dan is werken als hostess wellicht ook een interessante optie voor jou 

 • kok: wil jij meer met eten doen dan alleen uitserveren? Misschien is werken als (chef-)kok dan wel wat voor jou! 

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Wat kan je verwachten als je gaat werken als bedieningsmedewerker? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als medewerker bediening

Als medewerker bediening ben je natuurlijk verantwoordelijk voor het opnemen en uitserveren van eten en drinken aan je gasten. Maar je doet meer! 

 • ontvangen en begeleiden van gasten

Als medewerker bediening houd je de deur nauwlettend in de gaten. Nieuwe gasten? Je verwelkomt ze direct met je glimlach! Je zorgt dat gasten zich altijd welkom voelen en begeleidt ze graag naar een tafel.

 • opnemen en uitserveren van bestellingen

Gasten komen natuurlijk omdat ze lekkere trek hebben. En jij zorgt ervoor dat die trek gestild wordt. Als medewerker bediening is het je belangrijkste taak om bestellingen voor eten en drinken op te nemen én uit te serveren. Je hebt je gasten daarom goed in de smiezen: wie wil er nog wat drinken?

 • presenteren van de rekening

Met al die drankjes en gerechten die je uitserveert is het belangrijk om geld in het laatje te krijgen. Als medewerker bediening ben je ook verantwoordelijk voor het aanbieden van de rekening. Laat dat kassasysteem maar aan jou over!

 • een schone werkomgeving

Ook belangrijk: een schone werkplek. Of het nu een restaurant, café of museum is: jouw werkplek ziet er op elk moment van de dag spic en span uit. Je snapt dat hygiëne bijdraagt aan een fijne ervaring van de gast en zorgt dat tafels snel schoon zijn zodat nieuwe gasten er kunnen zitten.

 • de ultieme gastbeleving

Tot slot: alles draait natuurlijk om blije gasten! Service verlenen en gastvrijheid zijn je tweede natuur. Samen met je collega’s zorg je voor een fijne sfeer. En met je scherpe oog zie je precies wanneer een gast nog zin heeft in een extra kopje koffie of een lekker toetje wil bestellen. Door jouw vriendelijke uitstraling smaakt alles nog nét iets lekkerder! 

wie zijn je collega’s?

Als medewerker bediening werk je in een gezellig team met andere bedieningsmedewerkers. Ook heb je veel contact met andere collega’s binnen het bedrijf. Zo breng je afgehaalde borden naar de afwassers, schakel je met de keukenhulp en geef je complimenten door aan de kok. Ook heb je veel contact met je bedrijfsleider of restaurantmanager om elke klant in het zonnetje te zetten!

werkdag van een medewerker bediening

Benieuwd hoe je werkdag eruit ziet als medewerker bediening? Lonneke zocht het uit in onze videoreeks 100 dagen, 100 banen!

Werken als medewerker bediening

je werkplek in de horeca

Werken in de horeca is hard werken met een flinke bak gezelligheid! Als medewerker bediening sta je nooit stil: je bent altijd in beweging. Je zet heel wat stappen op een dag en als je op een terras bedient, ben je ook veel buiten. Je werkt meestal in een klein team met leuke collega’s om je heen. Medewerkers die echt passie hebben voor lekker eten en drinken.

Als medewerker bediening kan je op allerlei plekken werken: van een hotel tot museum en van een bedrijfsrestaurant tot evenement. Je kan werken bij een vaste opdrachtgever, maar het is via Randstad ook mogelijk om op verschillende locaties aan de slag te gaan! Een ander voordeel: met zoveel mogelijkheden is er altijd een baan bij je in de buurt te vinden! 

leuke bedrijven om te werken als medewerker bediening

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

 • internationale bedrijven zoals Netflix, Uber en Google? Via de grote horecaspecialist Vermaat loop je zo bij deze bedrijven binnen 

 • grote cateraars? Zoals Albron bij Center Parcs of Sodexo

de werktijden van een medewerker bediening

Als bedieningsmedewerker kan je werken van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat: net wanneer het jou uitkomt! En ook in het weekend is er natuurlijk ook genoeg werk. We kunnen je wel verklappen: een fulltime baan met kantoortijden in de horeca vind je niet snel. Het is daarom super flexibel werk, ideaal om te combineren met een studie bijvoorbeeld! 

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Om als medewerker bediening in de horeca aan de slag te gaan, heb je geen speciale opleiding nodig. Het is natuurlijk fijn als je al wat ervaring hebt in de horeca, maar dat is zeker geen must. Wat je wel nodig hebt? Een flinke dosis gastvrijheid en de zin om elke dag lekker hard te werken! Wil je je skills toch uitbreiden door een opleiding te volgen? Check dan hier alle opleidingen en trainingen in de horeca!

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad opleidingen en trainingen. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

Als medewerker bediening is één eigenschap het allerbelangrijkst: gastvrijheid. Jouw liefde voor je gasten maakt dat je elke klant met een glimlach bedient. Je hebt een open, vriendelijke uitstraling waardoor iedereen zich welkom voelt. En verder zijn deze eigenschappen ook belangrijk:

 • multitasken

Als bedieningsmedewerker houd je veel ballen in de lucht: terwijl je een bestelling opneemt, zie je in je ooghoek dat een gast twee tafels verder zonder drankje zit en maak je even contact met een keukenmedewerker om te zien of je volgende bestelling al klaar is

 • stressbestendig

Hoe druk het ook is, jij houdt het hoofd koel. In de horeca heb je vaak piektijden, momenten waarop veel mensen tegelijkertijd bediend willen worden. Je vindt dit alleen maar leuk want nu kan je écht laten zien waar je goed in bent!

 • oog voor detail

Je weet als geen ander dat een gast pas écht een fijne ervaring heeft als alles klopt; dus ook dat de tafels schoon zijn, de muziek niet te hard staat en er genoeg wc-papier is op het toilet. En met jouw oog voor detail komt dat helemaal goed! 

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je terug kan vallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via onze opleidingen en trainingen is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als [functie] via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over medewerkers bediening

 • wat doet een medewerker bediening?

  Een medewerker bediening is er verantwoordelijk voor dat gasten zo snel mogelijk hun eten en drinken krijgen, maar vooral dat de gasten  het naar hun zin hebben! Als bedieningsmedewerker ben je hét gezicht van de plek waar je werkt, dus gastvrijheid is je tweede natuur. Benieuwd wat je als medewerker bediening nog meer doet? Lees er alles over op deze pagina!

 • wat verdien je gemiddeld als medewerker bediening?

  Als medewerker bediening ga je gemiddeld zo’n 1.727 euro bruto per maand verdienen, wanneer je 40 uur per week werkt. En werken in de horeca betekent vaak ook fooi ontvangen bovenop je salaris! Wat je precies gaat verdienen hangt af van de plek waar je gaat werken. Lees er meer over op deze pagina.

 • heb je ervaring nodig om medewerker bediening te worden?

  Om als medewerker bediening te werken, heb je geen speciale opleiding nodig. Het is natuurlijk fijn als je al wat ervaring hebt in de horeca, maar dat is zeker geen must. Wat je wel nodig hebt? Een flinke dosis gastvrijheid en de zin om elke dag hard te werken!

 • hoe moet ik solliciteren op een medewerker bediening vacature?

  Solliciteren als medewerker bediening is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

 • is bediening moeilijk?

  In de bediening werken is iets wat iedereen kan leren! De belangrijkste eigenschap die een medewerker bediening nodig heeft is gastvrijheid. Met liefde voor je gasten en een goede dosis vrolijke energie kom je al een hele weg. Daarnaast kun je leren multitasken en is het fijn als je stressbestendig bent. In piekmomenten kan het wat lastiger zijn om goed overzicht te bewaken, maar er zijn altijd collega's die je te hulp kunnen schieten! Nieuwsgierig naar de vacatures die nu openstaan? Bekijk het overzicht van alle medewerker bediening vacatures.