engineer vacatures
Systeem Engineer
... wat ga je doen Als systeem engineer houdt je je continue bezig met verschillende soorten werkzaamheden. Je bent pro-actief en denkt mee met het team. Je bent verantwoordelijk voor onder andere de volgende taken: Installeren en onderhouden van IP-gebaseerde gebouwgebonden installaties bij klanten ...
bekijk vacature
Software Engineer
We are looking for a software Engineer to join the Nike team. You will join a team of fellow engineers that nurture an engineering culture with its roots in diversity, inclusion and equality. The products are foundational to Nike's business.We are looking for someone who combines craftsmanship with engineering pride. It is a role for 40 hours a week till the end of May 2025. You will ...
bekijk vacature
Maintenance Engineer, ALSTOM Netherlands B.V.
Voel jij je uitgedaagd bij het analyseren van storingen? En wil jij je verdiepen in de techniek achter de spoorwegen van Nederland? Dan is deze vaste baan bij Alstom precies wat je zoekt.Als maintenance engineer verricht je onderhoud-, inspectie- en storingswerkzaamheden aan de seinen en signalering voor de treinen. Een dynamische baan waarin je gecombineerd vanuit locatie, huis ...
bekijk vacature
Engineer (ook wel ingenieur genoemd) is een breed vak. Als je met engineering bezig bent, zet je je technische, wiskundige of bouwkundige kennis in bij het ontwerpen van machines en systemen. In de praktijk heb je als engineer of ingenieur bijna altijd een specialisatie. Van software-engineer, via mechanisch engineer tot quality engineer. Engineers zijn er in allerlei soorten en maten.
wat doet een engineer?
Als engineer kan je takenpakket bestaan uit:
-
technisch onderzoek verrichten
-
bouwtekeningen maken
-
berekeningen maken
-
testen van materialen
-
de nieuwste technische ontwikkelingen bijhouden
-
contact onderhouden met leveranciers
Wil je weten wat je als engineer verdient? Bekijk het in onze salarischecker. Deze tool berekent het gemiddelde salaris van flexmedewerkers die als engineer via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie, vakantiegeld of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen.
Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.
secundaire arbeidsvoorwaarden
Er is niet één specifieke cao voor engineers of ingenieurs. Omdat je als engineer in verschillende sectoren aan de slag kan, verschilt het ook per engineer onder welke cao je valt. Jouw salaris, vakantiedagen, eventuele bonussen en overuren zijn allemaal vastgelegd in de cao van de bedrijfstak waarin je werkt. Check deze cao dus goed voordat je gaat werken. Misschien heb je wel recht op fijne extraatjes, zoals een auto of laptop van de zaak, of een reisvergoeding.
Heb je, na een tijdje je hersens kraken over de meest hypermoderne machines, behoefte aan meer verantwoordelijkheid? Of wil je gewoon iets nieuws leren? Als engineer kan je veel verschillende kanten op. Je kan bijvoorbeeld doorgroeien tot:
-
lead engineer: een lead engineer heeft meer verantwoordelijkheden dan een ‘ gewone’ engineer. Zo voer jij de gesprekken met de klant, zodat je precies weet wat er moet gebeuren. Ook controleer je of het eindproduct van goede kwaliteit is
-
manager engineer: als manager engineer stuur je een groep engineers aan. Je fungeert als aanspreekpunt en helpt wanneer er problemen of vragen zijn. Ook onderhoud je contact met de andere afdelingen binnen je bedrijf. Je bent het gezicht van de afdeling engineering.
-
bouwkundig tekenaar: een bouwkundig tekenaar is het verbindingsstuk tussen de architect en de uitvoerders. Als bouwkundig tekenaar verwerk je de plannen van een architect tot tekeningen. Deze bouwtekeningen zijn de basis voor wat er uiteindelijk gebouwd wordt.
Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen.
Engineering is een brede tak. De lijst met verschillende engineers is eindeloos. We hebben de verschillende soorten engineering voor je op een rijtje gezet. Kijk hieronder welk soort engineering je het meest aanspreekt:
-
civiele techniek: als engineer in de civiele techniek houd jij je bezig met het ontwerpen, bouwen en verbeteren van de infrastructuur. Als engineer binnen de civiele techniek is het jouw verantwoordelijkheid dat alle wegen, bruggen en leidingen in goede staat zijn
-
bouwkunde: de naam zegt het al. Als engineer in de bouwkunde ben je de hele dag bezig met de bouw. Je gebruikt jouw kennis om woningen en bedrijfspanden te ontwerpen. Dankzij jouw inzet heeft iedereen altijd een dak boven het hoofd
-
werktuigbouwkunde: als werktuigbouwkundig engineer, of mechanical engineer, ontwerp je machines en werktuigen. Ook de werktuigbouwkunde is een brede branche. Je kan je bezighouden met oliewinning, maar ook met het ontwerpen van de snelste motors. Het is maar net waar je interesse ligt!
-
software engineering: als software engineer ben je een echte computerspecialist. Je gebruikt jouw digitale vaardigheden om nieuwe apps en websites te ontwerpen
Engineers zijn echte innovators. In welk vakgebied je ook terecht komt, als ingenieur gebruik jij je technisch inzicht om het leven een stukje makkelijker te maken. Wat kan je verwachten als je gaat werken als engineer? De volgende zaken zijn goed om te weten:
dit is je takenpakket als engineer
-
technisch voorbereidend onderzoek verrichten: als engineer maak je van ideeën werkelijkheid. Jij onderzoekt hoe een plan het beste uitgevoerd kan worden. Met jouw technisch inzicht kan je goed inschatten wat ervoor nodig is om een bouwproject te laten slagen, en of de plannen haalbaar zijn. Dankzij jouw onderzoek gaat iedereen goed voorbereid aan de slag
-
bouwtekeningen maken: als engineer is het jouw verantwoordelijkheid om een bouwplan zo begrijpelijk mogelijk te maken voor degene die het uitvoert. Hierbij maak je vaak gebruik van bouwtekeningen. Je zet je eigen plannen, of die van een architect, op papier. Zo weten de bouwvakkers precies wat ze moeten doen
-
projectplanning: het is jouw verantwoordelijkheid als engineer dat een gebouw, machine of onderdeel efficiënt gebouwd wordt. Jij stelt vooraf een plan op en controleert of iedereen zich hieraan houdt. Blijkt je planning toch iets te ambitieus of gaat het in werkelijkheid juist vlotter? Dan schaaf je je plan bij
-
budget opstellen: er gaat een hoop geld om in bouwprojecten. Het is belangrijk dat dit goed besteed wordt. Als engineer is het jouw verantwoordelijkheid om te bepalen waar het budget het beste aan uitgegeven kan worden. Je maakt een begroting en verantwoordt deze aan de opdrachtgever
wie zijn je collega’s?
Met wie je precies gaat samenwerken als engineer, is afhankelijk van de plek waar je werkt. Vaak werk je samen met collega engineers aan ontwerpen, word je aangestuurd door een manager en overleg je met bouwkundigen of technisch medewerkers. Als ingenieur ben je veel in contact met andere beroepen. Hierdoor wordt je werk nooit saai.
je werkplek: van de tekentafel naar de bouwplaats
Als engineer heb je een lekker wisselende werkplek. Je ontwerpen en berekeningen maak je op je kantoor, maar je gaat ook vaak genoeg zelf op pad. Je bent vaak tussen de technisch medewerkers of bouwvakkers te vinden om de kwaliteit van materialen te checken, of te controleren of het proces op rolletjes loopt.
leuke bedrijven om te werken als engineer
Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:
-
philips: ga als engineer aan de slag bij een van de meest innovatieve bedrijven die er zijn! Generaties aan engineers gingen jou voor en bedachten spullen die nu niet meer weg te denken zijn uit de samenleving, zoals de gloeilamp en de cd. Misschien komt het volgende doorbraakontwerp wel van jouw hand
-
klm: wil je jouw technische vakkennis inzetten om mensen zo snel en comfortabel mogelijk over de hele wereld te vervoeren? Ga dan aan het werk als ingenieur bij KLM!
-
daf: lijkt het je tof om mee te werken bij het ontwerpen van grote vrachtwagens? Ga dan aan de slag bij DAF. Deze iconische vrachtwagenfabrikant is altijd opzoek naar nieuwe engineers
-
ceva logistics: wil je een bijdrage leveren aan het succes van een van ‘s werelds grootste logistieke dienstverleners? Dan is een baan als engineer bij CEVA Logistics iets voor jou!
de werktijden van een engineer
Wat je werktijden zijn als engineer, heb je zelf in de hand. Sommige engineers werken volgens vaste kantoortijden, en anderen werken projectmatig en onregelmatig. Vind je het lekker om altijd op dezelfde tijden vrij te zijn? Of heb je juist behoefte aan afwisseling? Als engineer is het allemaal mogelijk!
Ook kan je als engineer vaak een paar dagen in de week thuiswerken, omdat het je reken- en ontwerpwerk achter je laptop doet. Wel hangt dit natuurlijk af van de voorkeuren van je werkgever.
Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.
Bij vacatures voor engineers wordt vaak minimaal om een hbo-diploma gevraagd. Welke hbo dat is, hangt af van het type engineer dat je wilt worden. Zie je jezelf wel werken als mechanical engineer? Dan is werktuigbouwkunde een goede basis. Als je liever de mooiste huizen en kantoren wilt bouwen, dan is bouwkunde misschien iets voor jou.
Weet je het nog niet precies, of lijkt alles jou wel interessant? Er is ook een hbo engineering. Met deze opleiding word je in de breedste zin klaargestoomd voor het werk als engineer.
En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.
Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!
Een engineer is een echte uitvinder. Je wilt altijd weten hoe een apparaat in elkaar zit en kan dagenlang sleutelen aan machines. Je zet je technische kennis en interesse in om de meest vernieuwende onderdelen en machines te bedenken. Naast technisch talent, is het ook handig als je over de volgende competenties beschikt:
-
communicatief vaardig: als engineer houd je je bezig met ingewikkelde stof. Deze stof is niet altijd voor iedereen even makkelijk te begrijpen. Jij weet ingewikkelde vaktaal begrijpelijk te maken, zodat de opdrachtgever of de bouwvakker precies begrijpt waar je het over hebt
-
creatief: een engineer is een creatieve geest. Je denkt in oplossingen en wilt nieuwe dingen uitproberen. Je bent innovatief en bedenkt daarom dingen waar andere mensen niet op kunnen komen
-
nauwkeurig: bij het maken van een begroting, een bouwplan of een bouwtekening zijn de details heel belangrijk. Jij gaat nauwkeurig te werk en spoort ieder foutje op
-
klantgericht: als engineer luister je goed naar de ideeën en de wensen van de klant. Deze probeer je zo goed mogelijk mee te nemen in je ontwerp. Zo maak je de klant altijd tevreden
Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:
-
wekelijks uitbetaald worden
-
pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt
-
altijd een contactpersoon waarop je kan terugvallen en om hulp kan vragen
-
via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster
-
vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons
-
via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden
-
vast contract? Een uitzendbaan als engineer via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad
veelgestelde vragen over engineers
-
wat doet een engineer?
Een engineer zet zijn of haar technische kennis in bij het ontwerpen van machines, voertuigen en gebouwen. Engineers vind je in allerlei soorten en maten. Zo kan je als engineer aan de slag in de bouwkunde of de IT. Bekijk hier alle vacatures voor engineers!
-
wat verdien je gemiddeld als engineer?
Het salaris van een engineer is afhankelijk van veel verschillende factoren. Wil je meer weten over wat je gaat verdienen als engineer? Vul dan de salarischecker in en ontdek wat je waard bent!
-
ervaring nodig voor engineer?
Ervaring is niet per se nodig om te beginnen als engineer. Als je de juiste opleiding achter de rug hebt, heb je genoeg ervaring en kennis om aan de slag te kunnen. Lees hier welke opleidingen je nodig hebt om aan de slag te gaan als engineer.
-
aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als engineer?
Om engineer te worden heb je minimaal een hbo-diploma in de technische hoek nodig. Welk diploma precies, hangt af van het soort engineer je wilt worden. Geschikte opleidingen voor engineers zijn bouwkunde, werktuigbouwkunde en engineering. Meer informatie over werken als engineer vind je hier.
-
hoe moet ik solliciteren op een vacature voor engineer?
Solliciteren als engineer is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig je cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!
-
welke vaardigheden ontwikkel ik met een baan als engineer?
Als engineer doe je natuurlijk veel ervaring en technische kennis op. Ook ontwikkel je goede sociale vaardigheden en leer je om nauwkeurig te werken. Benieuwd naar alle competenties die passen bij een engineer? Check ze hier.
-
hoe lang duurt een opleiding tot engineer?
Om engineer te worden, moet je minimaal een hbo-opleiding in de technische hoek gevolgd hebben. Deze opleidingen duren vier jaar. Benieuwd welke opleidingen geschikt zijn om engineer te worden? Lees het hier.