Als begeleider doe je precies wat de naam zegt: mensen begeleiden om zo hun dagelijkse leven fijner te maken. Dit kan het helpen van kwetsbare jongeren zijn of ouderen ondersteunen die nog zelfstandig wonen. Zo kun je werken in de gehandicaptenzorg, ggz, jeugdzorg of ouderenzorg. Welke taken je die dag gaat uitvoeren, hangt dus erg af van jouw baan. Jij bepaalt voor welk soort mensen jij met je werk het verschil wilt maken. 

Begeleiders ondersteunen mensen die wonen of verblijven in een woongroep, instelling of opvangcentrum. Je stelt ze op hun gemak en brengt structuur aan in hun leven. En dit doe je als begeleider voor een groep (woonbegeleider of activiteitenbegeleider) of een-op-een (ambulant of persoonlijke begeleider). Als begeleider heb je dus een erg afwisselende baan met veel doorgroeimogelijkheden.

wat doet een woon- of activiteitenbegeleider?

Woon- en activiteitenbegeleiders helpen grotere groepen mensen. Zo help en verzorg je als woonbegeleider mensen die in een woongroep wonen. En als activiteitenbegeleider organiseer je activiteiten voor én met mensen. Welk soort begeleider je ook bent, je helpt jouw cliënten enerzijds om weer meer deel te nemen aan de samenleving en om hen zo goed mogelijk zelfstandig te laten leven anderzijds. Je bent dus echt belangrijk in hun leven! 

wat doet een ambulant of persoonlijke begeleider?

Als ambulant en persoonlijke begeleider ga je je verdiepen in de specifieke zorgvragen die cliënten hebben. Je stelt een begeleidingsplan op en voert dit ook uit. Je focust je dus echt op specifieke hulp voor één persoon, en dit gebeurt vaak bij de cliënt thuis.

 Wil je weten wat je gaat verdienen als begeleider? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek wat je waard bent!  

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Welke secundaire arbeidsvoorwaarden je krijgt, hangt af van je functie en het type zorg waar je in werkt. Zo krijg je bij sommige functies extra betaald om in het weekend te werken en bij anderen een eindejaarsuitkering en vakantietoeslag. 

Als begeleider in de zorg start je vaak als woonbegeleider of activiteitenbegeleider. Wanneer je je blijft ontwikkelen, groei je vaak uit tot ambulant- of persoonlijk begeleider. Je gaat dan van het geven van algemene zorg, naar gespecialiseerde zorg. Je gaat meer de diepte in, waardoor je op maat gemaakte plannen uitvoert.
Daarnaast kan je natuurlijk ook promotie maken en in een hogere salarisschaal terechtkomen. In ons overzicht zie je de verschillende salarisschalen in de gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg en jeugdzorg.

Als begeleider is je doel: mensen helpen en ondersteunen. Maar waar je als begeleider werkt en welk type mensen je begeleidt, bepalen je specifieke taken. Er zijn een aantal soorten begeleiders:

begeleider jeugdhulp

Voor een warme en veilige omgeving zorgen: dat is je voornaamste taak als begeleider in de jeugdzorg. Deze jongeren hebben vaak gedragsproblematiek en hebben begeleiding nodig om weer de regie over hun leven te pakken. Je werkt samen met hun docenten en hulpverleners om de behandeldoelen van deze jongeren te halen en ervoor te zorgen dat ze veilig kunnen opgroeien. 

begeleider gehandicaptenzorg

Als begeleider in de gehandicaptenzorg zorg je ervoor dat de cliënt vertrouwen in zichzelf krijgt en leert omgaan met emoties. Je ziet meer dan de beperking. Jij weet het vertrouwen te winnen van jouw cliënt en bent om die reden de beste persoon om hem of haar te helpen.

begeleider ouderenzorg

In de ouderenzorg help je ouderen om zo goed mogelijk hun eigen leven te leiden. Dit kan zijn in de buurtzorg, thuiszorg of in een zorgcentrum. Je begeleidt hen in de dagelijkse taken, medicijnen toedienen en je voert zelfs medische behandelingen uit.

begeleider geestelijke gezondheidszorg

Bij de ggz krijg je te maken met een grote groep aan mensen die jouw hulp nodig hebben. Deze mensen hebben gedragsproblemen, autisme en/of psychische problemen. Om hen professioneel bij te staan kan jij als geen ander het hoofd koel houden, ben je in staat om snel hun signalen op te pikken en kan je goed relativeren. Jouw rust en zelfzekerheid hebben immers een grote impact op hoe jouw cliënten zich voelen en gedragen.

activiteitenbegeleider of begeleider in de dagbesteding

Wanneer jij aan de slag gaat als activiteitenbegeleider, zorg je ervoor dat mensen een fijne dagbesteding hebben. Dat betekent dat jij energie haalt uit leuke, ontspannende en passende activiteiten organiseren voor bewoners of cliënten in bejaardenhuizen, bij de ggz of in zorgwoningen voor probleemjongeren of mensen met een verstandelijke beperking. De activiteiten bestaan meestal uit spelletjes spelen, sporten, uitjes, koken, knutselen, schilderen of je bedenkt zelf iets creatiefs!

IG verzorgende in de ouderenzorg voor een dag

Wat kan je verwachten als je gaat werken als begeleider? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als begeleider

 • helpen met doelen bereiken

Als begeleider is je voornaamste taak om de mensen te helpen om hun leven te leiden. Dit kunnen ze (nog) niet volledig zelfstandig. Daarom help jij ze om hun (dagelijkse) doelen te halen zodat ze zelf weer de touwtjes in handen nemen. ‘Zelfstandig waar het kan, samen waar het moet’, is het motto.

 • een luisterend oor bieden

In welk type zorg je ook werkt, iedereen heeft wel eens behoefte aan iemand die écht naar hem of haar luistert. Met welke problemen kampen jouw cliënten en wat zie jij zelf gebeuren? Je pikt snel signalen op en luistert naar de noden van de mensen. En heb je niet meteen een oplossing voor het probleem? Een luisterend oor is soms al goud waard! 

 • een veilige omgeving creëren

De mensen waarmee je werkt stellen zich kwetsbaar op. Daarom is het erg belangrijk dat ze zich veilig genoeg voelen om alles op tafel te leggen. Jij weet als geen ander voor hen een veilige omgeving te creëren. Daar hoort bij dat je ze niet veroordeelt en de ruimte geeft om zichzelf te zijn.

 • algemene dagelijkse levensverrichtingen (adl’s)

Samen met andere zorgcollega’s help je mensen met wassen, kleden, medicijnen geven en medische handelingen. Dit komt voornamelijk voor in de ouderenzorg. 

wie zijn je collega’s?

In de zorg zijn er altijd mensen om je heen. Je overlegt met andere zorgverleners, zoals verzorgende IG en helpenden, om de zorg zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Samen bekijken jullie wat het beste is voor de mensen en zorgen zo dat deze mensen alle zorg krijgen die ze nodig hebben. Samen maken jullie er een fijne plek om te wonen en te leven van. 

werkdag van een begeleider in de zorg

Het klinkt als een cliché, maar het is echt waar: als zorgbegeleider is geen dag hetzelfde. Elke cliënt heeft immers andere behoeften en hulp nodig. En daar weet jij wel raad mee. 

Je bent goed in het oppikken van signalen, dus meestal zie je ze wel aankomen, maar soms komt een woede-uitbarsting of een emotioneel moment van een cliënt er heel onverwacht. Op een werkdag krijg je nou eenmaal te maken met onvoorspelbaar gedrag. Dan is het de kunst om je flexibel op te stellen en gelijk rustig te reageren. Doordat je stevig in je schoenen staat, weet jij met iedere situatie om te gaan.

Wil je een idee krijgen van hoe het is om te werken in de zorg? Lonneke gaat een dag op pad als verzorgende IG voor onze videoreeks 100 dagen, 100 banen!

je werkplek: daar waar jouw cliënten wonen

Als begeleider ben je de hele dag door lekker actief en zit je niet snel achter een bureau. Je begeeft je onder de mensen, waar ze ook wonen. Zo kom je bijvoorbeeld te werken met jongeren die beschermd wonen of juist met ouderen in de psychiatrie. Het hangt allemaal af van welk type zorg je geeft. 

leuke bedrijven om te werken als begeleider

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Hier een paar voorbeelden van bedrijven waar je aan de slag kunt:

 • help mensen met een (verstandelijke) beperking bij ‘s Heeren Loo. Met locaties door heel Nederland vind je altijd een werkplek waarbij je de mensen snel kunt helpen.

 • ondersteun mensen met een ernstige (verstandelijke) beperking of gedrags- en/of psychiatrische problemen bij Koraal. Zo zorg je ervoor dat deze mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen.

de werktijden van een zorgbegeleider:

In de zorg zijn er altijd mensen die je hulp nodig hebben. Bepaalde cliënten hebben zelfs 24-uurszorg nodig. Daarom zijn de werktijden van een begeleider afhankelijk van de mensen waar jij voor zorgt.

De werktijden zijn dus wisselend, maar je bepaalt zelf wanneer je precies werkt. Wil je liever vaste werktijden en -dagen of wil je als flexkracht aan de slag? Aan jou de keuze!

Per direct op zoek naar een korte klus? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Om als begeleider aan de slag te gaan, heb je een diploma nodig. Dit moet een diploma zijn van een zorgopleiding van minimaal mbo 3-niveau. Een paar voorbeelden van deze studies zijn: 

 • medewerker Maatschappelijk Zorg

 • sociaal Pedagogische Hulpverlening

 • persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen

 • sociaal Maatschappelijk Dienstverlening, in combinatie met werk- of stage ervaring. 

Wil je de overstap maken naar de zorg? Bekijk dan eens onze zorgopleidingen van Randstad. Hierbij leer én werk je tegelijkertijd. Of bekijk onze trainingen of cursussen via Randstad door in te loggen via Mijn Ontwikkeling.

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

eigenschappen en competenties voor begeleiders

Als begeleider beteken je erg veel in het leven van mensen die zorg nodig hebben. En daar haal je heel wat voldoening uit. Maar de baan is ook best wel uitdagend. Een aantal eigenschappen van begeleiders zijn:

 • kunnen relativeren: de problemen waar jouw cliënten mee zitten, kunnen erg groot en onoplosbaar lijken. Door het probleem voor jezelf en voor je cliënt te relativeren, komen jullie samen tot een oplossing

 • alertheid: je pikt signalen op en weet meteen wat je moet doen als er iets met de gezondheidstoestand van je cliënt gebeurt

 • flexibiliteit: je krijgt op een dag met een hoop zorgvragen te maken en jij weet welke mensen je moet betrekken om tot een oplossing te komen

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je terug kunt vallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via de Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheid) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als begeleider in de zorg via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over begeleiders

 • wat doet een begeleider?

  Als begeleider zorg je voor mensen die hulp nodig hebben. Dit kan het helpen van kwetsbare jongeren zijn of ouderen ondersteunen die nog zelfstandig wonen. Als begeleider werk je in de gehandicaptenzorg, ggz, jeugdzorg of ouderenzorg. Hoe jouw werkdag eruit ziet hangt dus grotendeels af van het soort mensen die jij wil begeleiden.

 • wat verdien je gemiddeld als begeleider?

  Als begeleider ga je ongeveer tussen de 2.392 en 2.494 euro bruto per maand verdienen op basis van 40 uur in de week. Per jaar is dat gemiddeld 29.316 euro bruto. Dit salaris is natuurlijk afhankelijk van je werkervaring en in welk type zorg je gaat werken (gehandicaptenzorg, psychiatrie of jeugdzorg).

 • heb je ervaring nodig als begeleider in de zorg?

  Om als begeleider aan de slag te gaan, heb je een diploma nodig. Dit moet een zorgopleiding zijn van minimaal mbo 3-niveau. Een paar voorbeelden van deze studies zijn:  Medewerker Maatschappelijk Zorg, Sociaal Pedagogische Hulpverlening, Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen en Sociaal Maatschappelijk Dienstverlening.

 • is begeleider zijn hard werken?

  Als begeleider kom je voor veel onverwachte situaties te staan, waar je snel op moet kunnen reageren. Dat maakt dat het een pittige baan kan zijn waarbij je stevig in je schoenen moet staan.

 • waarom is het leuk om te werken als begeleider?

  Werken in de zorg is een van de meest dankbare vakgebieden die er is. Je werkt met mensen die jouw hulp nodig hebben en die dankzij jou zelfstandiger zijn of worden. Je bent echt hun steun en toeverlaat.

 • hoe moet ik solliciteren op een begeleider vacature?

  Solliciteren als begeleider is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig jouw cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!