Een administratief medewerker houdt de administratie van een bedrijf of organisatie bij. Als administratief medewerker heb je vooral ondersteunende administratieve taken in het bedrijf: je beheert de agenda, verstuurt facturen en neemt de telefoon op. En goed nieuws: iedere organisatie heeft administratief medewerkers nodig. Er zijn dus veel verschillende leuke bedrijven waar je terecht kunt! Deze vind je verderop de pagina. 

wat doet een administratief medewerker?

Een administratief medewerker heeft veel verschillende taken. Een echte allrounder! Het takenpakket van een administratief medewerker verschilt sterk van organisatie tot organisatie. Maar doorgaans leg je de afspraken van collega's netjes vast in de agenda, zorg je voor het beheer en de archivering van de formulierenstroom op kantoor. 

Bovendien ben je vaak een onmisbare schakel in de factuuradministratie, het debiteurenbeheer en de inkoopadministratie. Je precieze taken verschillen trouwens erg per organisatie. Het is dus goed om dat in de gaten te houden en te checken wat er precies van je verwacht wordt als je op een functie als administratief medewerker solliciteert. Lees hieronder verder over de functie van administratief medewerker. 

Wil je weten wat je gaat verdienen als administratief medewerker? Bekijk het in onze eigen salarischecker. Deze tool berekent het gemiddelde loon van flexmedewerkers die als administratief medewerker via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie en eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen. 

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

De functie van administratief medewerker bestaat ongeveer uit vier deelfuncties. Veel organisaties hebben net iets andere functietitels dan administratief medewerker, maar het takenpakket bestaat min of meer uit dezelfde werkzaamheden. Het meest voorkomende functieprofiel is:  

 • bedrijfsadministratief medewerker: als bedrijfsadministratief medewerker houd je je vooral bezig met taken als archivering, debiteurenbeheer en verwerking van de formulierenstroom in een bedrijf. Belangrijk werk dat natuurlijk secuur moet gebeuren. Loopt bij jou altijd alles op rolletjes en behoud je altijd het overzicht? Dan heb je alle troeven in handen om aan de slag te gaan in een leuke baan als administratief medewerker. 

Maar er zijn meer soorten administratief medewerkers! Denk bijvoorbeeld aan:

 • financieel administratief medewerker (medewerker salarisadministratie): ben jij goed met cijfers? Dan past een rol als financieel administratief of een salarisadministrateur jou misschien wel veel beter! In deze functie ga je aan de slag met zaken als: factuuradministratie, debiteurenbeheer, inkoopadministratie en nog veel meer. Zo zorg je ervoor dat de directie altijd de juiste keuzes kan maken om de organisatie te laten groeien. 

 • secretarieel medewerker: als secretarieel medewerker of secretaresse regel je alle communicatie vanuit de organisatie. Als secretaresse ben je het allereerste aanspreekpunt in het bedrijf. Iedereen moet dus op jou kunnen rekenen! Kun jij al die verantwoordelijkheid wel aan? Dan ben je zeker geschikt om aan de slag te gaan als secretarieel medewerker.

 • receptionist: een receptionist is echt het visitekaartje van het bedrijf. Je ontvangt bezoekers, neemt goederen aan en neemt de telefoon op. Om receptionist te worden moet je natuurlijk representatief zijn, maar het is ook wel handig als je een beetje sociaal bent en een goed humeur hebt. Zo gaat iedere bezoeker met een goed gevoel naar huis! 

 • managementassistent: Zoals de functienaam al doet vermoeden, ondersteun je het management. Je assisteert het management met administratieve, coördinerende en secretariële werkzaamheden. Je hebt als managementassistent een functie met een breed takenpakket.

Wil jij aan de slag als administratief medewerker? Dan is het natuurlijk wel fijn om te weten wat je kunt verwachten. Een baan als administratief medewerker is veelzijdig waarbij de taken per organisatie kunnen verschillen. De volgende dingen zijn ook goed om te weten over de functie: 

taken en verantwoordelijkheid

Wat je precies gaat doen als administratief medewerker hangt af van waar je gaat werken, maar er zijn wel een paar taken die meestal onder de verantwoordelijkheid van een administratief medewerker vallen. Deze taken komen veel voor bij administratief medewerkers:

de agenda bijhouden

Afspraken inplannen, herinneringen sturen en zorgen dat iedereen op tijd komt: je regelt het allemaal! Plannen is je tweede natuur en je houdt altijd het overzicht. 

de salarisadministratie bijhouden

Valt de salarisadministratie onder jouw takenpakket? Dan zorg jij dat al je collega’s aan het einde van de maand hun salaris op hun rekening zien. Fijn, je collega’s zullen je dankbaar zijn! 

bezoekers en gasten ontvangen

Het visitekaartje van het bedrijf: dat ben jij! Je ontvangt bezoekers en gasten, schrijft ze in en zorgt dat ze naar de juiste plek worden gebracht. En dat allemaal met een glimlach natuurlijk. 

je werkomgeving: lekker op kantoor met vaste collega’s

Het werkveld van administratief medewerkers is heel breed: van grote multinationals tot mkb’ers en van horecazaken tot voetbalclubs. Ieder bedrijf of organisatie krijgt met administratie te maken, dus je hebt veel verschillende opties als het om je nieuwe werkgever gaat. De keuze voor je werkomgeving is aan jou en waarschijnlijk altijd bij je in de buurt! 

Wil je in de publieke sector werken of juist in het bedrijfsleven? Welke werkgever je ook kiest, één ding is zeker: je werkt in ieder geval op kantoor bij je werkgever en hebt daar nauw contact met je collega’s in andere functies. Dus ben jij een echte duizendpoot? Dan is deze functie zeker wat voor jou.

En niet onbelangrijk: als administrateur kan je vaak makkelijk thuiswerken. Dit moet je natuurlijk wel altijd even goed afstemmen met je leidinggevende. Benieuwd hoe je werkdag eruit ziet als administratief medewerker? Lonneke zocht het uit in onze videoreeks 100 dagen, 100 banen!

administratie bijhouden als administratief medewerker

leuke bedrijven om te werken als administratief medewerker

Als administratief medewerker kun je bij veel verschillende bedrijven terecht. De keuze is aan jou! Ga jij aan de slag in het bedrijfsleven, bij de overheid of juist liever in de publieke sector? Opties genoeg. Lees hier meer over onze topwerkgevers

 • aan de slag als administratief medewerker bij de Rijksoverheid

 • werken als administratief medewerker in de verzekeringswereld, zoals bij Achmea

 • leuke functies als administratief medewerker in het bedrijfsleven: bijvoorbeeld bij Ahold, FrieslandCampina of ABN Amro.

je werktijden als administrateur

Of je nu voltijd of deeltijd wilt werken: er is altijd wel een vacature voor administratief medewerker die bij je past. Veel administratief medewerkers werken parttime, maar er zijn ook genoeg fulltime vacatures als administratief medewerker. 

En wie van structuur houdt heeft geluk: de meeste administratief medewerkers werken gewoon elke dag van 9 tot 5. Fijn, toch? Het ligt er wel een beetje aan in welke branche je aan de slag gaat. In de logistiek kunnen de werktijden bijvoorbeeld heel anders liggen en kan je bijvoorbeeld soms vroege of avonddiensten hebben. 

doorgroeimogelijkheden als administratief medewerker

Heb je al wat ervaring opgedaan als administratief medewerker? Dan is het tijd om je weer wat verder te ontwikkelen! Maak bijvoorbeeld de overstap naar een van de volgende functies:

 • financieel administratief medewerker

 • commercieel medewerker

 • managementassistent

Om administratief medewerker te worden heb je meestal een mbo-opleiding nodig. Verder doorgroeien? Dan zijn er verschillende mogelijkheden, zoals een hbo-opleiding boekhouden of bedrijfsadministratie. Zo ontwikkel je je nog verder in je rol en groeien we samen door naar de volgende stap. Ook de stap naar commercieel medewerker is vaak een logische: genoeg mogelijkheden voor jou dus!

Om administratief medewerker te worden moet je natuurlijk wel de juiste opleiding gevolgd hebben, maar je hebt geen werkervaring nodig om te kunnen starten. Ook fijn: als administratief medewerker doe je veel relevante werkervaring op. Zo groei je makkelijk door naar een volgende functie! Het is dus de ideale plek om ervaring op te doen. 

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad opleidingen en trainingen. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling. Misschien zijn de opleidingen en trainingen in de bank en verzekeringen ook wel iets voor jou?

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

eigenschappen en competenties voor administratief medewerker

Werken als administratief medewerker? Dan zijn er natuurlijk wel vaardigheden die je moet hebben. Denk bijvoorbeeld aan de volgende competenties: 

 • goed in samenwerken: als administratief medewerker heb je een centrale rol in de organisatie. Het is dus belangrijk dat je met iedereen goed overweg kunt en goed kan samenwerken met je collega’s! 

 • communicatief sterk: de telefoon opnemen, belangrijke mails schrijven of overleggen met je collega’s: jij draait er je hand niet voor om. Als administratief medewerker communiceer je de hele dag door met collega’s, maar ook met klanten en leveranciers. Daarom is het voor deze functie heel belangrijk dat je communicatief sterk bent! 

 • nauwkeurigheid: facturen versturen is geen werk dat je licht op moet pakken. Het kan soms om duizenden euro’s gaan, dus iedereen moet op jou kunnen vertrouwen. Werk jij nauwkeurig en is het je tweede natuur om alles heel erg goed te checken voordat je het verstuurt? Dan is werken als administratief medewerker helemaal jouw ding.

 • klantgerichtheid: als administratief medewerker draait het er niet alleen om dat alles netjes wordt afgehandeld. Het allerbelangrijkste is natuurlijk de klant! Jij bent klantgericht en zet de klant altijd op één. En dat doe je vol enthousiasme!

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. We hebben tientallen pagina’s klaarstaan die je helpen met je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Werken als administratief medewerker via Randstad heeft een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden;

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt;

 • altijd een contactpersoon waarop je terug kunt vallen en om hulp kan vragen;

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster;

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons;

 • via Randstad opleidingen en trainingen is het mogelijk om op elk moment verschillende certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden.

veelgestelde vragen over administratief medewerker

 • wat zijn de taken van een administratief medewerker?

  De taken van een administratief medewerker verschillen per bedrijf of organisatie. Over het algemeen heb je als administratief medewerker taken als (financieel) administratieve werkzaamheden, zoals: facturenadministratie of salarisadministratie. Als je ook front-office verantwoordelijkheden hebt, dan ontvang je bezoekers en neem je de telefoon aan. Lees op deze pagina meer over wat je precies gaat doen als administratief medewerker en bekijk de laatste vacatures!

 • wat verdien je als administratief medewerker?

  De meeste administratief medewerkers verdienen ongeveer tussen de 2.000 en 3.000 euro per maand. Het exacte salaris hangt af van je opleiding, ervaring en het bedrijf waar je gaat werken. Lees er hier alles over en bekijk de laatste vacatures!

 • welke opleiding heb je nodig voor administratief medewerker?

  Om administratief medewerker te worden heb je een mbo-opleiding administratief medewerker nodig. Lees er meer over op deze pagina en bekijk meteen de laatste vacatures.

 • wat houdt administratief bediende in?