buschauffeur vacatures
buschauffeur, Arriva
... Goede werksfeer en acceptabele werkdruk wie ben jij Van veel buschauffeurs hoor ik regelmatig: ik had veel eerder buschauffeur moeten worden, wat een leuke baan! De eisen waaraan je minimaal moet voldoen zijn: In het bezit van rijbewijs D en geldige code 95 (of deze willen halen ...
bekijk vacature
buschauffeur Arriva, Arriva
Op zoek naar een goed betaalde, verantwoordelijke baan, die elke dag weer anders is?Vind jij het fijn om in wisselende diensten te werken zowel in de vroege ochtend, late avonden en weekenden? Ben je in bezit van je rijbewijs D en een geldige code 95?Kom dan werken als buschauffeur bij Arriva Gouda. Bij fulltime beschikbaarheid krijg je gegarandeerd gemiddeld 28 uur per week ...
bekijk vacature
opleiding tot buschauffeur, Arriva
Vind jij het leuk om een afwisselende baan te hebben waarbij je iedere dag nieuwe mensen ontmoet. Vind je het leuk om een groot voertuig te besturen? Ben je sociaal en kan je goed met klanten (passagiers) kan omgaan? Dan is een baan als buschauffeur iets voor jou!Randstad en Arriva bieden een gratis opleiding voor het D-rijbewijs en de code 95 met baangarantie ...
bekijk vacature
buschauffeur worden
Kan je niet wachten om aan de slag te gaan? Dan is het nog wel belangrijk om de juiste rijbewijzen en certificaten te hebben. We helpen je in ieder geval graag bij het worden van buschauffeur.
► Heb je al een baan maar wil naast je huidige baan verder leren? Check hier de opleidingen en trainingen in de transport.
Als buschauffeur bestuur je doorgaans een lijnbus of een touringcar. Zo kan je mensen lokaal vervoeren, maar ook internationaal. Het beroep van een bus- of touringcarchauffeur is dus een veelzijdig en afwisselend. Je kan een lijndienst-rit in de grote stad rijden, een groep vakantiegangers naar een zonnige bestemming brengen of een voetbalelftal vervoeren naar een belangrijk wedstrijd.
Een buschauffeur doet veel meer dan alleen het besturen van een bus. Als chauffeur ben je namelijk ook verantwoordelijk voor het inchecken van mensen, de veiligheid in de bus en natuurlijk het op tijd vertrekken en aankomen. Het ligt er maar net aan in wat voor bus je rijdt wat je taken precies zijn. Als reisleider kan het dus ook zomaar zijn dat je de koffers de laadruimte inlaadt.
Op een touringcar kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je naast het rijden ook reisleider bent. Dat betekent dat je mensen rondleidt op de eindbestemming en wellicht zelfs vermaakt met een vlotte babbel over de intercom tijdens het rijden.
En op een lijnbus ben je soms ook verantwoordelijk voor het informeren van reizigers gedurende de rit, het controleren van vervoersbewijzen, het schoonhouden en het onderhoud van de bus en het plezierig houden van de rit voor iedereen in de bus.
Wil je weten wat je verdient als buschauffeur? Check het in onze salarischecker. Wat je loon precies is, hangt natuurlijk af van je ervaring, je opleiding en het bedrijf waar je aan de slag gaat.
Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.
secundaire arbeidsvoorwaarden
Als je als buschauffeur werkt via Randstad, word je betaald volgens de cao Openbaar Vervoer. Ook de overige arbeidsvoorwaarden zijn op die manier prima geregeld.
wanneer ga je meer verdienen als buschauffeur?
Als buschauffeur ga je jaarlijks meer verdienen. Een buschauffeur die 10 jaar vast in dienst werkt, verdient vaak gemiddeld zo’n 3.079 euro bruto per maand. Als je als buschauffeur wilt doorgroeien naar een beter betaalde functie, ben je afhankelijk van de mogelijkheden binnen het bedrijf waar je werkt. Als je via Randstad als buschauffeur werkt, helpen en begeleiden we je altijd bij de overstap naar een ander soort baan.
Er zijn twee soorten buschauffeurs: chauffeurs die op de lijnbus in het openbaar vervoer werken en touringcarchauffeurs.
chauffeur op de lijnbus
Als lijnbuschauffeur werk je in het ov. Iedereen kan gebruik maken van jouw dienst. Dat betekent dat je moet controleren of iedereen wel netjes incheckt, je de orde in de bus goed moet bewaken, kijken of de bus veilig de weg op kan en natuurlijk al je passagiers veilig en op tijd van bushalte naar bushalte brengen.
chauffeur op een touringcar
Als touringcarchauffeur ben je verantwoordelijk voor commerciële busreizen. Dat betekent dat je naast bestuurder ook (deels) reisleider bent. Dat ligt eraan of je echt op groepsreis gaat of dat je bijvoorbeeld een klas kinderen vervoert met een schoolreisje. Je vertelt mensen tijdens de rit op humoristische wijze over de omgeving. Op de eindbestemming ben je vervolgens ook bezig met het rondleiden en begeleiden van alle mensen die met je meereizen.
Wat kan je verwachten als je gaat werken als buschauffeur? De volgende zaken zijn goed om te weten:
taken en verantwoordelijkheid
Je hebt verschillende verantwoordelijkheden als buschauffeur. Zo zorg je ervoor dat:
iedereen op tijd op bestemming komt
Als buschauffeur is jouw hoofdtaak ervoor zorgen dat iedereen op tijd zijn bestemming bereikt. Dat betekent dat je gedurende de rit scherp moet blijven op of iedereen op tijd instapt bij de haltes en zodat je geen vertraging oploopt.
iedereen zich veilig voelt
Je bestemming op tijd bereiken, betekent natuurlijk niet dat je roekeloos moet rijden wanneer je iets achter op schema rijdt. Je zorgt er dus voor dat iedereen zich veilig voelt bij jou in de bus. Ook wanneer er passagiers aan boord zijn die de boel verstoren, houd jij het hoofd koel en zorg je ervoor dat alles wordt opgelost.
jouw bus als je werkomgeving
Werken op de bus? Je kan het bekijken als: die paar vierkante meter bus is mijn werkplek of je denkt: ‘de hele wereld is mijn werkplek’!
Als buschauffeur werk je natuurlijk vooral op je eigen bus. Dat betekent dat je elke dag nieuwe mensen ontmoet. Zeker op een touringcar maak je elke dag wel weer wat nieuws mee en ook op de lijnbus kom je elke dag weer leuke mensen tegen. Aan het begin en eind van de shift spreek je wel je collega’s. En die begroet je natuurlijk als je ze tegenkomt op de weg!
Op de lijnbus rijd je meeredere ritten op een dag. Dat kan in de stad zijn of in de regio. Op een touringcar is je reisgebied veel groter. Soms moet je op een dag half Nederland door en soms maak je lange reizen door Europa!
Benieuwd hoe je werkdag eruit ziet als buschauffeur in de regio en wat je allemaal moet doen? Bekijk dan eens onze video's!
werken als buschauffeur
leuke bedrijven om te werken als buschauffeur
Via Randstad kan je snel aan de slag bij deze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:
-
connexxion: in de regio Amsterdam is Connexxion altijd op zoek naar buschauffeurs (in opleiding). Bekijk snel of er vacatures voor je openstaan
-
keolis: in de omgeving Utrecht hebben we meerdere vacatures openstaan bij regiovervoerder Keolis
Ook in andere regio’s hebben we vacatures openstaan. Bekijk hier alle buschauffeur vacatures en stel het filter in op jouw regio.
soort dienstverband
Als buschauffeur kan je zowel parttime als fulltime aan de slag. Het is flexibel werk dat je makkelijk kunt combineren met een studie of gezin. Je diensten verschillen per werkgever. Wel kan het zo zijn dat je soms avonddiensten moet draaien of in het weekend of op zon- en feestdagen moet werken
Buschauffeur is een beroep met veel doorstroomkansen. Het is makkelijk om vanuit buschauffeur een gelijksoortig beroep uit te oefenen, zoals: koerier, vrachtwagenchauffeur of wellicht transportplanner.
vaste baan als buschauffeur
Het is mogelijk om via Randstad een vast contract te krijgen. Als de samenwerking tussen jou en de opdrachtgever goed verloopt, heb je een dikke kans dat de vervoerder waar je voor werkt na 18 maanden besluit om je een vast contract aan te bieden. In de praktijk is een tijdelijke baan als buschauffeur via Randstad Transport dus vaak een opstap naar een vaste baan. Hoe mooi is dat?
Neem hier een kijkje welke opleidingen en trainingen in de transport er zijn via Randstad.
Wat is er nodig om te werken als buschauffeur?
-
rijbewijs D (busrijbewijs)
-
VOG (verklaring omtrent gedrag)
-
iedere 5 jaar moet je opnieuw bijscholen voor je chauffeursdiploma (Code 95)
-
je moet minimaal 18 jaar oud zijn
-
ook is het verplicht om elke vijf jaar een medische keuring te ondergaan
-
soms is er sprake van een aanvullende psychologische test, vanwege de stressbestendigheid, het ruimtelijk inzicht en het reactievermogen
rijbewijs C of D halen?
Ben jij nog niet in het bezit van een vrachtwagen- of busrijbewijs, maar wil jij wel graag werken op een bus? Bekijk hier de opleidingsmogelijkheden tot buschauffeur.
opleiding tot buschauffeur
Wil je graag een bus besturen, maar ben je nog geen chauffeur? Wij helpen je graag verder. Via Randstad Transport bieden we je een complete opleiding tot buschauffeur aan! Dit is voor mensen die:
-
ouder zijn dan 21 jaar
-
een rijbewijs B hebben
-
de Nederlandse taal goed beheersen
Check, check, check? Dan kun je starten met de opleiding opleiding tot Buschauffeur Personenvervoer. Nadat je rijbewijs D en Vakbekwaamheidsdiploma hebt gehaald, stap je direct op de bus. Naast de opleiding krijg je een contract (parttime of fulltime) en kun je aan de slag in het stads- en streekvervoer.
En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.
Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!
eigenschappen en competenties van een goede buschauffeur
Elke buschauffeur moet aan een aantal eigenschappen voldoen. De competenties van een buschauffeur zijn:
-
graag op de weg zijn: Vind je autorijden heerlijk? Dan zit je helemaal op je plek in de bus!
-
verantwoordelijkheidsgevoel hebben: als buschauffeur ben je verantwoordelijk voor zo’n tachtig mensen die met maximale bezetting in de bus kunnen zitten en allemaal verwachten dat je op tijd vertrekt én aankomt
-
alert zijn: zeker in de binnenstad kan het vreselijk onvoorspelbaar zijn op de weg. Goed bij de les blijven dus!
-
stevig in je schoenen staan: als buschauffeur kan je te maken krijgen met ruzies tussen mensen in de bus. Dan is het belangrijk dat je dit goed oplost en de boel niet laat escaleren
ervaring nodig voor buschauffeur?
Om via Randstad als buschauffeur aan de slag te gaan heb je geen ervaring nodig, maar wel een opleiding. Daar helpen we je graag aan. Onze buschauffeuropleiding ziet er zo uit:
-
een aantal tests bepalen of je mag starten met de opleiding
-
je begint de opleiding met 3 weken fulltime theorielessen
-
daarna volg je praktijklessen en haal je het rijbewijs D
-
in totaal duurt de opleiding zo’n 3 tot 5 maanden
-
na de opleiding ga je meteen aan het werk als buschauffeur
-
zo ontwikkel je in no-time tot ervaren buschauffeur!
Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:
-
wekelijks uitbetaald worden
-
pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt
-
altijd een contactpersoon waarop je terug kunt vallen en om hulp kan vragen
-
via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster
-
vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons
via de Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheid) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden.
veelgestelde vragen over buschauffeurs
-
welke opleiding moet je volgen voor buschauffeur?
Om buschauffeur te worden kan je een opleiding volgen via Randstad. Benieuwd hoe die eruit ziet? Lees dan snel verder op deze pagina!
-
wat kost het om buschauffeur te worden?
De opleiding tot buschauffeur kost je eenmalig 3.000 euro. Benieuwd hoe de opleiding eruit ziet? Lees dan snel verder op deze pagina!
-
hoe lang duurt de opleiding tot buschauffeur?
Een opleiding tot buschauffeur duurt 3 tot 5 maanden. Benieuwd hoe de opleiding eruit ziet? Lees dan snel verder op deze pagina!
-
hoeveel verdient een buschauffeur in Nederland?
Als buschauffeur ga je ongeveer tussen de 1.701 en 2.821 euro bruto verdienen. Bij een gemiddeld salaris van 2.261 euro bruto betekent dit, dat je elke maand zo’n 1.960,67 euro netto op je rekening krijgt gestort.
-
wat zijn de taken van een buschauffeur?
Als chauffeur ben je naast het besturen van de bus ook verantwoordelijk voor het inchecken van mensen, de veiligheid in de bus en natuurlijk het op tijd vertrekken en aankomen. Het ligt er maar net aan in wat voor bus je rijdt en wat je taken precies zijn.