cateringmedewerker vacatures

Een cateringmedewerker verzorgt maaltijden en alles wat daarbij komt kijken. Dat betekent natuurlijk het bereiden van de lekkerste gerechten. Vaak werk je als medewerker catering daarnaast ook in de bediening en houd je de ruimte schoon. Eigenlijk is het beroep van een cateraar dus een combinatie van keukenhulp, kok en medewerker bediening

wat doet een cateringmedewerker?

Als cateringmedewerker verzorg je het eten en drinken, de bediening, de bar of het buffet. Je hebt tijdens je werk volop gezellig contact met gasten. Een veelzijdige baan dus. Wat je precies gaat doen verschilt per organisatie, maar je kan erop rekenen dat het altijd iets met eten te maken heeft. Lees verder voor alle informatie over werken als cateringmedewerker!

Wil je weten wat je als cateringmedewerker gaat verdienen? Dit is afhankelijk van of je fulltime of parttime aan het werk gaat. Check dit blog over het horeca salaris of vul onze salarischecker in.

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Wil je weten waar je allemaal recht op hebt als het gaat om: je loon, aantal vakantiedagen, pensioen opbouw, vakantiegeld en overwerktoeslagen? Check dan de horeca cao

overige arbeidsvoorwaarden als cateringmedewerker

Ga je aan het werk als cateringmedewerker? Dan verdien je een mooi salaris volgens de cao voor de contractcateringbranche. Ook wel zo fijn: je andere arbeidsvoorwaarden, zoals vakantiedagen of vakantiegeld, zijn zo ook prima geregeld. 

Werken als cateringmedewerker? Wat je precies gaat doen hangt af van welk soort cateringmedewerker je wordt. Vaak wordt er onderscheid gemaakt tussen cateringmedewerkers A, B en C: 

 • cateringmedewerker A: cateringmedewerkers A schenken koffie en thee in, doen de afwas, ruimen alles op en zorgen dat alles schoon wordt achtergelaten.

 • cateringmedewerker B: als cateringmedewerker B heb je dezelfde taken als een cateringmedewerker A, maar je bereidt daarnaast ook eenvoudige gerechten. Verder neem je ook bestellingen op en voer je administratieve taken uit. 

 • cateringmedewerker C: een cateringmedewerker C heeft de meest uitgebreide functie van alle cateringmedewerkers. Naast de taken van de cateringmedewerkers A en B beheer je bijvoorbeeld ook de voorraad en begeleid je het werk van cateringmedewerkers A en B. 

Natuurlijk begin je aan een baan als cateringmedewerker omdat je dol bent op eten. Dat is dan ook het belangrijkste. Maar er zijn meer dingen die goed zijn om te weten. Wat dacht je bijvoorbeeld van je taken en verantwoordelijkheden, de werkomgeving en niet te vergeten topwerkgevers voor een cateringmedewerker? De volgende zaken zijn goed om te weten:

taken en verantwoordelijkheid

Beleg jij de lekkerste broodjes, zet je de mooiste koffies of bied je je gasten een goed gevulde warme soep aan? Als je als cateringmedewerker werkt, dan hoort dit allemaal bij je dagelijkse werkzaamheden. Elke dag bezig zijn met het maken van de lekkerste hapjes en drankjes, dat klinkt toch ideaal? Check hieronder alle taken van een cateringmedewerker! 

het serveren van lekker eten

Je belangrijkste taak als cateringmedewerker is natuurlijk het klaarmaken en serveren van snacks, maaltijden en dranken. Dat doe je vanuit de counter, waar je vaak korte diensten draait  en je gasten vriendelijk helpt. Je houdt de counter daarnaast ook mooi netjes en vult alles bij als dat nodig is. Ook neem je bestellingen op en reken je af met je gasten. 

koffie- en theerondes

Heel veel mensen komen de dag niet goed door zonder een lekker kopje koffie. En laat dat net zijn waar jij hen bij kunt helpen. Als cateringmedewerker zet je niet alleen de lekkerste koffie en thee, maar bedien je die ook met de glimlach, dek je tafels en ruim je de tafels ook weer af.

werken in de bediening

Vaak werk je als cateringmedewerker ook in de bediening. Dat betekent dus het verzorgen van de mise-en-place, het opnemen van bestellingen en het serveren van drankjes en gerechten. En dat alles doe je natuurlijk met een grote glimlach!

schoonmaken en opruimen

Je ontkomt er niet aan: bij het werk van een cateringmedewerker hoort ook het afruimen en schoonmaken van de tafels, het afvoeren van afval en natuurlijk de afwas. Jij zorgt dat alles weer netjes is voor de volgende dag. 

administratie

Je verwacht het misschien niet, maar ook bij het werk van een cateringmedewerker hoort administratie. Je telt de voorraad regelmatig en houdt verbruiks- en verkooplijsten nauwkeurig bij. 

kassa werkzaamheden

Als cateringmedewerker zorg je er niet alleen voor dat je lekkere broodjes en smoothies maakt, maar spring je ook bij als kassamedewerker wanneer het druk is. Je rekent het eten en drinken af met de klanten en wenst ze smakelijk eten! 

werkomgeving

Wat je werkomgeving wordt als cateringmedewerker hangt erg af van waar je precies aan de slag gaat in de horeca. Word jij cateringmedewerker in een bedrijfskantine, op een middelbare school of toch liever op congressen en evenementen? De keuze is aan jou! 

Benieuwd hoe een werkdag als cateringmedewerker er precies uitziet? Lonneke zocht het voor je uit in onze reeks 100 dagen, 100 banen.

heerlijke gerechten in de catering

leuke bedrijven om te werken als cateringmedewerker

Als cateringmedewerker zijn er genoeg keuzes voor leuke werkgevers waar je aan de slag kan gaan. Werken op de tofste feestjes, bij de leukste bedrijven of met elke dag een andere werkomgeving? Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij deze mooie bedrijven:

 • Albron: als cateraar of ‘momentmaker’ bij Albron werk je op leuke locaties, zoals: Center Parcs, ziekenhuizen, zoals UMC Utrecht, of grote kantoren

 • wie wordt er niet vrolijk van La Place? In het hele land staan er altijd vacatures voor cateraars open! Zoals bij Duinrell

 • werken bij de grootste cateraar van Nederland? Kijk dan eens bij de vacatures van Sodexo

 • Vermaat: ben je klaar voor een culinair avontuur? Bij Vermaat werk je bij bedrijven zoals Google en Uber, bij evenementen, op vliegvelden, binnen ziekenhuizen, restaurants of andere locaties

 • altijd vrolijke mensen om je heen bij de Efteling en de Jaarbeurs

 • maak de lekkerste broodjes en salades als cateringmedewerker bij BUas

 • tap de biertjes tijdens de gaafste concerten in de Ziggo Dome

soort dienstverband

Fulltime of parttime werken, op oproepbasis of als bijbaantje naast je studie? Als cateringmedewerker is het allemaal mogelijk. De plek waar je aan de slag gaat heeft veel invloed op je werkdagen en werktijden. Je kunt je vast wel voorstellen dat je als cateringmedewerker op de universiteit andere uren werkt dan als cateringmedewerker bij Ahoy! 

De organisatie waar je werkt heeft ook veel invloed op welke dagen je werkt. In de bedrijfskantine is van maandag tot vrijdag werk, terwijl evenementen vooral in het weekend plaatsvinden. Het is dus altijd slim om dit goed te checken voordat je aan je nieuwe baan begint! 

Per direct op zoek naar een korte klus? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

doorgroeimogelijkheden als cateringmedewerker

Gastvrij ben je als cateringmedewerker vanaf dag één. Maar verder ontwikkel je natuurlijk steeds meer vaardigheden tijdens je loopbaan! Hoe meer ervaring je hebt in de catering, hoe meer je gaat verdienen. En waarschijnlijk krijg je ook steeds meer verantwoordelijkheid en kan je na verloop van tijd jouw ervaring en enthousiasme delen met collega’s als teamleider. 

Natuurlijk kan je ook besluiten om door te groeien naar andere functies in de cateringbranche. Wat dacht je bijvoorbeeld van doorgroeien tot zelfstandig werkende kok? Check al onze functies hieronder! 

Voor de meeste functies als cateringmedewerker heb je geen specifieke opleiding nodig. Meestal word je tijdens je werkzaamheden opgeleid door collega’s en door je teamleider. Voor meer exclusieve werkzaamheden, bijvoorbeeld bij speciale gelegenheden, worden soms cateringmedewerkers gevraagd met een opleiding aan de Hotelschool (mbo of hbo). Voor de meeste vacatures als cateringmedewerker heb je geen diploma nodig. 

Mocht je toch graag je skills willen uitbreiden? Bekijk dan hier alle opleidingen en trainingen in de horeca!

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad opleidingen en trainingen. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

eigenschappen en competenties voor cateringmedewerker

Als cateringmedewerker zit gastvrijheid in je bloed. Wat je ook doet, de gast komt altijd eerst! En verder bezit de ideale cateringmedewerker de volgende eigenschappen:

 • representatief: als cateringmedewerker ben je vaak het visitekaartje van een bedrijf of organisatie. Het is dus heel belangrijk dat je altijd vriendelijk blijft en er representatief uitziet! 

 • communicatief vaardig: cateringfuncties zijn hard werken en het is dan ook belangrijk dat er onderling goed gecommuniceerd wordt. Niet alleen met gasten, maar natuurlijk ook met collega’s! Zo kan je team altijd snel blijven schakelen en de gast het allerbeste leveren, iedere dag weer. 

 • aanpakker: geen dag is hetzelfde als cateringmedewerker, maar één ding is zeker: het is altijd aanpoten. Belangrijk dus dat je niet bang bent om de handen uit de mouwen te steken! Als echte aanpakker ga jij iedere dag weer voor de beste beleving van je gasten. 

ervaring nodig voor cateringmedewerker?

Je hebt geen ervaring nodig om in te stappen als cateringmedewerker: die bouw je gewoon op tijdens je werk! Zo lang je van aanpakken weet, gastvrijheid een tweede natuur voor je is en je het leuk vindt om je elke dag bezig te houden met het lekkerste eten en drinken, zijn er cateringfuncties voor je beschikbaar. En verder helpen we je vanuit Randstad natuurlijk met je ontwikkeling. Iedereen die namens Randstad werkt of opgeleid wordt kan altijd gebruik maken van onze online trainingen en cursussen via onze opleidingen en trainingen. Deze vind je in je profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je terug kunt vallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via onze opleidingen en trainingen is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheid) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

veelgestelde vragen over cateringmedewerkers

 • wat is een cateringmedewerker?

  Een cateringmedewerker werkt in de catering bij bijvoorbeeld een bedrijf, school of evenement. Als cateringmedewerker verzorg je eten en drinken en alles wat daarbij komt kijken: van het klaarmaken van gerechten tot in de bediening werken en de ruimte helemaal schoonhouden. Lees alles over de functie van cateringmedewerker op deze pagina!

 • wat doet een cateringmedewerker?

  Als cateringmedewerker zorg je voor het eten en drinken! Dat doe je bijvoorbeeld in de bediening, achter de bar of achter het buffet. Welke taken je precies krijgt, hangt af van de organisatie waar je aan de slag gaat. Maar het heeft dus wel altijd met eten te maken. Is dat je passie? Lees hier dan alles over werken als cateringmedewerker en bekijk meteen al onze vacatures!

 • heb je een opleiding nodig als cateringmedewerker?

  Om in te stappen als cateringmedewerker heb je geen opleiding nodig. Fijn: je wordt tijdens je werk opgeleid door je collega’s! Is er een speciale gelegenheid of een bijzonder evenement? Dan worden daar soms cateringmedewerkers voor gevraagd die een opleiding aan de Hotelschool hebben gedaan. Lees alles over wat je gaat doen als cateringmedewerker op deze pagina!

 • wat verdient een cateringmedewerker?