Koeriers zorgen ervoor dat belangrijke documenten of goederen op de juiste plaats terechtkomen. Koeriers werken voor commerciële bedrijven, denk aan het bezorgen van pakketjes, maar kunnen ook voor advocatenkantoren, medische laboratoria of financiële instellingen werken. Een koerier die werkt voor een advocatenkantoor brengt documenten naar andere partijen. Dit betekent dat je naar iemands huis of werk moet gaan om papierwerk bij hen af ​​te leveren. Dat kan gaan om juridische documenten. Soms verwacht een persoon deze niet. Denk bijvoorbeeld aan het moment dat een persoon kennisgeving krijgt dat procesdocumenten of echtscheidingspapieren tegen hem of haar zijn ingediend. In dat geval moet je professioneel zijn en kalm blijven. De meeste koeriers werken in loondienst, maar het komt ook voor dat een koerier als freelancer werkt.

Gemiddeld verdient een koerier €2050 bruto per maand. Het minimum ligt op €1500 en doorgroeien kan tot €2600 bruto per maand. Deze bedragen zijn gebaseerd op een 40-urige werkweek (bron: nationaleberoepengids.nl).

Het precieze salaris van een koerier hangt af van verschillende factoren:

 • type werkgever
 • branche
 • regio
 • ervaring
 • verantwoordelijken

Wil jij weten wat het gemiddelde salaris is van koeriers die via Randstad werkzaam zijn? Ontdek het snel in de salarischecker.

Als koerier leer je steeds meer. Ongeacht in welke branche je koerierswerkzaamheden uitvoert, het is altijd belangrijk dat je over goede interpersoonlijke vaardigheden beschikt. Je bent namelijk de hele dag met verschillende type mensen in contact. Je moet ook heel precies zijn en weten hoe je aanwijzingen moet opvolgen, aangezien je waarschijnlijk verschillende spullen of documenten op verschillende locaties zult bezorgen. Je kan een koerier zijn voor een bezorgdienst, een advocatenkantoor of een ander type professioneel kantoor waar je goederen of documenten van de ene naar een andere locatie moet vervoeren.

juridisch koeriers

Het leveren van tijdgevoelig materiaal binnen juridische locaties is de belangrijkste taak binnen je functie. Ook voer je vaak andere, zoals administratieve, taken uit voor het advocatenkantoor waarvoor je werkt. 

medisch laboratorium

In deze functie vervoer je als koerier gevoelige of gevaarlijke materialen. Dit doe je volgens een strak schema. Het is heel belangrijk om laboratoriummaterialen correct te labelen.

pakketbezorger

Als pakketbezorger breng je pakketjes van A naar B. Je komt aan de deur bij bedrijven óf bij mensen thuis en je zorgt ervoor dat alles compleet en op tijd bezorgd wordt.

geld- en waardetransporteur

Als geld- en waardetransporteur vervoer je niet alleen belangrijke documenten, maar ook waardevolle zaken. Denk aan de geldstortingen van banken. Koeriers die voor banken werken, gebruiken voor de veiligheid vaak een gepantserde vrachtwagen. Om in aanmerking te komen voor dit type koeriers functie, moet je een waakzaam persoon zijn en een training in zelfverdediging hebben.

taken & verantwoordelijkheden

Als koerier bezorg je pakketjes, boodschappen, maaltijden of documenten op het juiste adres. Je komt bij bedrijven, maar ook woonadressen. Je rijdt een bepaalde route, waarbij je steeds van het ene adres naar het andere gaat. Als koerier rijd je vaak in een auto of een bestelbus. 

werkomgeving

Als koerier werk je vaak buitenshuis, omdat je van de ene naar de andere locatie moet rijden, lopen of fietsen om pakketten of documenten te bezorgen. Je zit niet de hele dag op kantoor. Dus als je graag op verschillende plekken bent gedurende de werkdag, is deze functie iets voor jou! Je zorgt dat de artikelen op de juiste tijd afgeleverd zijn. Dat is soms uitdagend, want je hebt bijvoorbeeld met weersomstandigheden en file te maken.

werkschema

Als koerier heb je vaak geen standaard 9 tot 5 schema. Daarom moet je georganiseerd blijven en soms prioriteit geven aan je werk. Het is handig om een planning te maken van alle dingen die je op een dag moet doen. Dit doe je dan in volgorde van belangrijkheid. Zorg ervoor dat je vooruit plant. In het geval dat zich een noodgeval of onverwachte gebeurtenis voordoet, krijg je de belangrijke documenten hopelijk alsnog op tijd op de juiste plaats.

voordelen van als koerier werken via Randstad

Als koerier krijg je de kans om het volgende te verbeteren en te oefenen:

 • organisatorische vaardigheden
 • sociale interactie
 • precies werken
 • artikelen op tijd leveren
 • snel beslissingen nemen
 • efficiënt problemen oplossen

opleiding & kwalificaties

Als je begint als koerier moet je een rijbewijs - en een schone rijgeschiedenis - kunnen laten zien. Het kan zijn dat je een achtergrondonderzoek moet ondergaan. Dit komt voor wanneer je als koerier gevoelige informatie in je bezit hebt tijdens de bezorging. Juridische koeriers lopen vaak aangepaste trainingsprogramma's door. Daarin leren ze de principes van documentbeveiliging, vertrouwelijkheid en ethiek.

vaardigheden en competenties

Als koerier moet je zeer georganiseerd zijn. Je moet je taken waarschijnlijk snel uitvoeren, dus het is belangrijk om vertrouwen te hebben in je eigen vaardigheden. Op die manier blijf je als koerier nauwkeurig. Als je al ervaring hebt als koerier en op een bepaalde, handige manier werkt, dan is het een goed idee om dit aan je potentiële werkgever te melden. Dit geeft je werkgever de indruk dat je organisatorische vaardigheden bezit en je succesvol zal zijn in je baan.

zorg dat je betrouwbaar bent

Als koerier moet je deadlines kunnen halen, vindingrijk en verantwoordelijk zijn. Als je van de werkgever zélf een betrouwbaar vervoermiddel moet hebben, zorg er dan voor dat je jouw auto vaak laat onderhouden door een monteur. Op die manier ben je er zeker van dat je auto in goede staat verkeert, wanneer je een spoedlevering moet doen. Het is heel belangrijk om vertrouwd te raken met de straten en belangrijke snelwegen in de omgeving waar je bezorgt. Er zullen momenten zijn waarop je artikelen binnen enkele minuten moet bezorgen. Dan is het niet handig als je verdwaalt! Plan je leveringen zoveel mogelijk vóóraf in om ervoor te zorgen dat je zo stipt mogelijk bent, zelfs als het slecht weer is of als je tijdens de spits reist. Dit betekent dat je je route moet uitstippelen. Zoek zeker ook alternatieve straten die je kunnen helpen om files te vermijden. Op die manier kan je aan je verplichtingen voldoen.

out of the box denken

Als koerier moet je soms creatief zijn. Stel je werkt als juridisch koerier. Je ontvangt documenten die vóór 16.00 uur bij de rechtbank moeten zijn ingediend en vervolgens sta je vast in het verkeer. Dan moet je zo snel mogelijk contact opnemen met de partij die de documenten verwacht óf de rechter of raadsman informeren. Je moet je voorbereiden op dit soort scenario's, omdat deze bij een koerier vaak kunnen voorkomen. Je moet daarom vertrouwd raken met de snelste routes met het minste verkeer, zodat je sneller op de plek van bestemming kan zijn. 

het vermogen om deadlines te halen

Als koerier moet je deadlines halen. Het is dus belangrijk om goed met deze druk om te kunnen gaan. Vooral wanneer het gaat om belangrijke documenten of pakketten, die binnen een bepaald tijdsbestek moeten worden ingediend. Rechtszaken hebben bijvoorbeeld vaak strakke deadlines. Koeriers moeten er dus voor zorgen dat alle betrokken partijen op tijd het papierwerk verkrijgen dat ze nodig hebben. 

de meest gestelde vragen over werken als koerier

 • wat zijn de werktijden van een koerier?

  De werktijden van koeriersdiensten verschillen. Sommige koeriers beginnen hun dag héél vroeg in de ochtend. Andere koeriers werken juist weer in de avond of nacht. 

 • welke doorgroeimogelijkheden zijn er als koerier?

  Een ervaren koerier kan een leidinggevende rol krijgen op de werkplek. 

 • welke vaardigheden doe je op als koerier?

  Je leert hoe je meer georganiseerd kan zijn, hoe je goed met anderen omgaat en hoe je een betrouwbaar werkschema aanhoudt. Als koerier leer je ook hoe je vooruit plant, rekening houdend met onverwachte gebeurtenissen of noodsituaties.