Een vrachtwagenchauffeur is iemand die allerlei goederen, denk bijvoorbeeld aan voedingsmiddelen, meubels, onderdelen, containers maar ook grondstoffen, vervoert naar verschillende plekken.  

Dit gebeurt altijd met een vrachtwagen, waar bijvoorbeeld pallets of karren in staan om zoveel mogelijk te kunnen vervoeren. Het is aan jou om de lading, zoals voeding, meubels of medische benodigdheden, heel en op tijd op de plaats van bestemming te bezorgen! 

Als vrachtwagenchauffeur ben je verantwoordelijk voor het vervoer van allerlei goederen. Je rijdt langere stukken in binnen- en buitenland om magazijnen te bevoorraden. Daarbij is het vaak ook je taak om de lading te laden en te lossen. 

werken als vrachtwagenchauffeur

Lekker de weg op, werken met je eigen muziek aan en kilometers afleggen op weg naar je volgende bestemming. En dat allemaal terwijl je je belangrijke lading van A naar B brengt! Als vrachtwagenchauffeur is dit iedere dag je realiteit. Wat kan je nog meer verwachten als je gaat werken als vrachtwagenchauffeur? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket

Je belangrijkste taak als vrachtwagenchauffeur spreekt natuurlijk voor zich: het besturen van de vrachtwagen en de lading naar de juiste plek brengen! Maar dat is niet de enige taak die komt kijken bij je werk als vrachtwagenchauffeur. Deze taken horen ook bij je baan:

 • laden en lossen

Wanneer je dienst begint, sta je klaar om alle goederen in de vrachtwagen te laden en uiteindelijk weer te lossen op plaats van bestemming. Het is belangrijk dat je goed met de verschillende soorten vracht omgaat. Soms heb je immers te maken met breekbaar materiaal of goederen die een speciale behandeling vragen. Bij de uitvoering van deze taak is het handig als je fit bent: laden en lossen is best zwaar werk!

 • veilig rijden

Als vrachtwagenchauffeur rijd je natuurlijk veel. En het is erg belangrijk dat je dat veilig doet. Als er iets gebeurt is het bovendien aan jou om te weten of je bijvoorbeeld de ANWB of andere hulpdiensten moet bellen. En je lost kleine problemen die plots opduiken, zoals: bijna lege accu’s, zachte banden en een laag oliepeil natuurlijk gewoon zelf op! 

 • controleren van de vracht

Soms heb je te maken met vracht die gekoeld moet worden of met spullen die heel breekbaar zijn. Zeker op warme dagen is het van belang om te checken of de juiste temperatuur ingesteld staat, zodat voedsel niet bederft. Soms is het ook nodig om tijdens een stop even de vracht te controleren. Zo ben je er zeker van dat alles onbeschadigd op de plek van bestemming komt.

 • checken en ondertekenen documenten

Ben je op de plaats van bestemming en heb je alles gelost? Dan is het tijd om dit van je checklist af te vinken. Houd de administratie goed bij, zodat het bedrijf waarvoor je werkt en je zelf weet wat al is gedaan. 

vrachtwagenchauffeur opleiding

Kan je niet wachten om aan de slag te gaan? Dan is het nog wel belangrijk om de juiste rijbewijzen en certificaten te hebben. We helpen je in ieder geval graag bij het behalen van je vrachtwagenrijbewijs

► Heb je al een baan maar wil naast je huidige baan verder leren? Check hier de opleidingen en trainingen in de transport.

wat verdient een vrachtwagenchauffeur?

Wil je weten wat je gaat verdienen als vrachtwagenchauffeur? Vul dan de salarischecker snel zelf even in en ontdek welk loon je waard bent!  

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Ook als vrachtwagenchauffeur kan je je blijven ontwikkelen. Volg bijvoorbeeld de:

 • cursus Exceptioneel Transport: deze cursus is voor ervaren chauffeurs voor wie het transport niet groot en zwaar genoeg kan! Voor wie de weg op wil met bijvoorbeeld betonnen balken of met delen van windturbines: er is nog genoeg te leren over aangepast rijgedrag, trailertechniek, de afmetingen en hydraulica van je voertuig! 

 • cursus Ladingzekering: de politie controleert tegenwoordig streng op de zekering van de ladingen die je vervoert. Met de cursus ladingzekering weet je zeker dat jij altijd verantwoord en veilig de weg op gaat! 

Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen. Hier vind je opleidingen en trainingen in de transport die we op dit moment aanbieden.

Als vrachtwagenchauffeur ben je natuurlijk iedere dag op weg. Je komt allerlei situaties tegen: van het maken van uitdagende manoeuvres tot pittige weersomstandigheden. Geen dag is hetzelfde! 

Er zijn verschillende soorten vrachtwagenchauffeurs. Zoals deze hieronder:

 • vrachtwagenchauffeur binnenland

Een vrachtwagenchauffeur binnenland rijdt voor Nederlandse bedrijven. Dat betekent dat je vaak met hetzelfde type ladingen rondrijdt voor hetzelfde bedrijf. Hierdoor leer je de weg goed kennen en ontmoet je veel dezelfde gezichten met wie je samenwerkt. 

 • internationaal chauffeur

Als vrachtwagenchauffeur heb je de optie om in het binnen- of buitenland te werken. Soms is er een mix tussen beide en werk je dus zowel nationaal als internationaal. Werk je alleen internationaal? Dan ben je vaak langere periodes onderweg om goederen te leveren in het buitenland en wisselen die periodes van lange ritten zich af met vrije dagen.

 • vrachtwagenchauffeur gevaarlijke stoffen

Vervoer je gevaarlijke stoffen? Dan is het verplicht om de juiste ADR-papieren op zak te hebben. Deze papieren bewijzen dat je bevoegd bent om bijvoorbeeld radioactief materiaal, giftige stoffen of explosieve materialen te vervoeren. Het is in deze functie dus heel belangrijk dat je verantwoordelijk en veilig te werk gaat!

wie zijn je collega’s?

Je bent veel alleen aan het werk, maar je start je dag samen met je collega's. Zo helpen magazijnmedewerkers en laders en lossers je om alle spullen bij elkaar te verzamelen en in de vrachtwagen te laden. Wanneer je op de bestemming aankomt word je juist weer geholpen bij het lossen. Onderweg blijf je natuurlijk in contact met de andere chauffeurs via het 'bakkie'. 

je werkplek: werken in de wagen

Elke dag heb je een veranderend uitzicht de hele dag door: van mooie zonsopkomsten in de polder tot drukke binnensteden. Je werkt namelijk vooral in de vrachtwagen, waarmee je lekker onderweg bent. Bij je stops en pauzes rek en strek je je benen. En tijdens het laden en lossen ben je ook even lekker in de buitenlucht!

Rijd je internationaal? Dan overnacht je uiteraard ook in de cabine van jouw vrachtwagen. 

leuke bedrijven om te werken als vrachtwagenchauffeur

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

 • zorg dat iedereen in Nederland zijn ontbijt, lunch en avondeten klaar heeft staan als vrachtwagenchauffeur bij de Jumbo!

de werktijden van een vrachtwagenchauffeur

Je werktijden als vrachtwagenchauffeur verschillen per bedrijf. Hier maak je met je leidinggevende natuurlijk goede afspraken over. Als je internationale ritten maakt ben je soms meerdere dagen onderweg en slaap je ook onderweg. Daar staat tegenover dat je soms meerdere dagen achter elkaar thuis bent! 

Sommige werkgevers vragen je om een dag in het weekend te werken en anderen verwachten dat je vier dagen in de week 10 uur op een dag maakt. Bespreek dit dus altijd goed met je opdrachtgever. Zo weet je waar je aan toe bent! 

Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

werken als vrachtwagenchauffeur

aan de slag als vrachtwagenchauffeur

vrachtwagenchauffeur worden via de Randstad vakschool

welke eigenschappen en competenties ontwikkel je als vrachtwagenchauffeur

Starten als vrachtwagenchauffeur? Dat kan natuurlijk! Zorg dat je alle juiste papieren en rijbewijzen hebt of volg je opleiding gewoon via ons. Verder zijn de volgende eigenschappen nog wel handig om te hebben:

 • liefhebber van rijden 

Bij een baan als vrachtwagenchauffeur zit je veel en lang achter het stuur. Het is dan wel zo fijn als je rijden superleuk vindt! En je rijdt niet alleen op de snelweg met je vrachtwagen, maar je komt ook op plekken waar je minder hard mag rijden en waar het soms misschien wat lastiger is om een vrachtwagen te besturen. Voor jou is dat geen probleem: met jouw inzicht en stuurkunsten ben je voorbereid op iedere onverwachte situatie.

 • graag alleen op pad

Als vrachtwagenchauffeur ben je veel alleen op pad en ben je vaak op jezelf aangewezen. Vind je het juist fijn dat je lekker je eigen ding kan doen? Dan is een baan als vrachtwagenchauffeur misschien wel iets voor jou.

 • verantwoordelijk

Je bent alleen op weg en bent dan ook helemaal zelf verantwoordelijk voor de vrachtwagen waarin je rijdt. Je bent ook de enige die de vracht in de gaten houdt. Gebeurt er iets onverwachts? Dan weet je als geen ander hoe je te werk moet gaan om te zorgen dat alles weer op rolletjes loopt.

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je terug kan vallen en om hulp kan vragen;

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als vrachtwagenchauffeur via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over vrachtwagenchauffeurs

 • wat doet een vrachtwagenchauffeur?

  Als vrachtwagenchauffeur vervoer je allerlei goederen naar bijvoorbeeld de magazijnen van verschillende bedrijven. Afhankelijk van het bedrijf waarvoor je werkt, rijd je langere stukken in binnen- en buitenland en helpt op de plaats van bestemming met het laden en lossen van de vracht. Meer weten over de taken van een vrachtwagenchauffeur? Lees er alles over op deze pagina!

 • wat verdien je gemiddeld als vrachtwagenchauffeur?

  Als fulltime vrachtwagenchauffeur ga je gemiddeld 30.547 euro bruto per jaar verdienen. Dit is gebaseerd op cijfers van de Randstad-salarischecker. Meer weten over werken als vrachtwagenchauffeur? Lees er alles over op deze pagina!

 • heb je ervaring nodig voor vrachtwagenchauffeur?

  Als je aan de slag wilt als vrachtwagenchauffeur heb je de juiste rijbewijzen en opleidingen nodig. Randstad helpt je graag om je vrachtwagenrijbewijs te halen. Mocht je al ervaring hebben dan is dat natuurlijk mooi meegenomen. Op deze pagina lees je alles over werken als vrachtwagenchauffeur.

 • hoe lang duurt de opleiding tot vrachtwagenchauffeur?

  Je haalt je vrachtwagenrijbewijs al na 7 maanden opleiding! Daarna kan je meteen aan de slag als vrachtwagenchauffeur. Lees hier alles over je taken als vrachtwagenchauffeur en hoe het is om als vrachtwagenchauffeur te werken!

 • hoeveel kost een vrachtwagenrijbewijs?

  De opleiding tot vrachtwagenchauffeur kost je eenmalig 1.700 euro. Maak je geen zorgen. Dit bedrag betaal je gespreid terug met het loon dat je ontvangt wanneer je echt aan de slag gaat. Lees hier wat je dan gaat verdienen!

 • hoe moet ik solliciteren op een vrachtwagenchauffeur vacature?

  Solliciteren als vrachtwagenchauffeur is simpel: maak een randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig jouw cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!