op deze pagina

wat is samenwerken?

Over het algemeen wordt samenwerking gezien als het proces waarbij meerdere mensen samen aan een taak werken. Je werkt dus met z’n allen richting hetzelfde doel: je hebt elkaar nodig! Dat maakt het soms ook lastig, want iedereen is verschillend en dat zie je terug in hoe mensen met elkaar samenwerken. Goed kunnen samenwerken is ook een belangrijke competentie waar werkgevers vaak naar vragen. Het is dus de moeite waard om hier aandacht aan te besteden! 

waarom is samenwerken belangrijk?

Goed samenwerken met je collega's is belangrijk om iets met elkaar te bereiken. Want met elkaar kun je meer dan alleen! Maar er zijn nog meer redenen waarom je er niet onderuit komt om samen te werken in je team:

 1. door samen te werken leer je van elkaar
  Elke collega heeft een andere achtergrond. En dat is fijn, want het betekent dat je een probleem of uitdaging vanuit meerdere invalshoeken kunt bekijken. Zo leer je van elkaar en ontwikkel je ook samen als team.
 2. als team sta je sterker dan alleen
  Moet je een lastige e-mail schrijven? Of kom je maar niet uit dat ingewikkelde rapport? Je collega’s zijn er om je te helpen! Door goede samenwerking sta je er nooit alleen voor. 
 3. stijg samen tot grote hoogte 
  Werk je met je collega’s in een team? Dan ontstaat er waarschijnlijk ook wel eens wat competitie. Dat is goed, want zo daag je elkaar uit. Door nauw samen te werken motiveer je elkaar. Zo halen jullie het beste uit jezelf.

3 tips voor een goede digitale samenwerking

Als je thuiswerkt is het belangrijk om ook goed met je collega's te blijven werken. Maar hoe doe je dat als je elkaar niet in het echt ziet? Zo zorg je dat je werkdag niet verandert in een eindeloze stroom van videocalls:

 • tip 1. communiceer zo direct mogelijk
  Vaak gaan er meerdere mailtjes overheen voordat je iets met je collega’s hebt afgestemd. Helemaal niet nodig! In de kantoortuin loop je ook gewoon naar hun bureau, dus doe dat online ook. Een korte videovergadering of belletje is zo gepland! 
 • tip 2. houd contact met al je collega’s
  Omdat je elkaar niet in het echt ziet, is een gezellig praatje bij de koffieautomaat er niet bij. Wat je wel kunt doen is elke dag even digitaal inchecken bij je collega’s om te vragen hoe het met ze gaat. Zo zorg je dat jullie met elkaar verbonden blijven! Dat is voor iedereen fijn. 
 • tip 3. maak gebruik van digitale manieren van samenwerken:
  Het zal je misschien verbazen, maar nog niet alle organisaties gebruiken software waarmee je in realtime met elkaar werkt! Stel dus voor zo’n programma te gaan gebruiken. De keuze is reuze: je hebt bijvoorbeeld Slack, G-Suite (van Google), Microsoft Teams of Asana. Hebben jullie dit nog niet? Kaart het dan aan! Het werkt een stuk fijner wanneer je de lijntjes kort houdt. 

zo verbeter je de samenwerking met je collega's!

 • stel gezamenlijke doelen
  Hebben jullie gezamenlijke doelen voor het hele team? Zo heb je iets om samen naartoe te werken en blijven jullie gemotiveerd! Zorg wel dat je duidelijke en haalbare doelen stelt. Ga in overleg om de gezamenlijke doelen op te stellen, zodat je zeker weet dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Zorg ook dat de doelen realistisch zijn. Als iedereen hetzelfde over het doel denkt, wordt het gedragen door het hele team. Zo heb je meer kans dat jullie het doel samen behalen! 
 • zorg voor goede communicatie
  Duidelijke communicatie is een van de belangrijkste sleutels tot een goede samenwerking. Waarom? Omdat je dan precies weet waar iedereen mee bezig is en waar ze tegenaan lopen. Je kunt niet iedereen beïnvloeden, dus begin bij jezelf. Maak altijd goed duidelijk wat je van de ander wilt. Probeer je ook niet te ergeren aan mensen die anders communiceren dan jij. Verplaats je liever in de ander en ga altijd in gesprek. 
 • pas je aan elkaar aan
  Elke collega is anders. Dat is juist leuk, want verschillende mensen nemen verschillende dingen mee voor het team. Maak gebruik van elkaars sterktes. Dat zorgt er juist voor dat je groeit. Het is, zeker als jullie erg verschillend zijn, wel belangrijk om rekening te houden met de verschillen. Merk je bijvoorbeeld dat de manier waarop je met een collega omgaat voor onbegrip zorgt? Pas dan zelf je gedrag aan om conflicten te voorkomen. 

4 veelgestelde vragen over samenwerken

 • 1. wat is samenwerken?

  Samenwerking is het proces waarbij meerdere mensen samen aan een taak werken. Je werkt dus samen richting hetzelfde doel: je hebt elkaar nodig! Dat maakt het soms ook lastig, want iedereen is verschillend en dat zie je terug in hoe mensen met elkaar samenwerken.

 • 2. hoe kan ik mijn samenwerking verbeteren?

  Samenwerken is een proces dat van twee kanten komt. Maar je kunt zelf wel je samenwerking met anderen verbeteren en blijven ontwikkelen. Begin met duidelijke communicatie! Onbegrip is namelijk vaak het eerste struikelblok bij de samenwerking tussen mensen.

 • 3. hoe kan ik beter communiceren?

  Betere communicatie begint bij jezelf: het klinkt cliché, maar het is echt waar! Communiceer duidelijk over wat je van de ander wilt en wanneer, en doe dat zo direct mogelijk. Zo weet je altijd wat je aan elkaar hebt.  

 • 4. waarom is samenwerken in een team belangrijk?

  Samenwerking is belangrijk in een team, omdat je samen meer kunt dan alleen! En dat niet alleen, je leert ook nog eens van elkaar en daagt elkaar uit om er het beste van te maken. Genoeg redenen om je samenwerking te verbeteren!