Een logistiek medewerker zorgt ervoor dat de goederenstroom van inkomende en uitgaande goederen soepel verloopt. Dit houdt in dat je je bezighoudt met het gehele proces in het magazijn. Moet er wat opgepakt worden? Dan doe je dat. Zijn er problemen? Dan fix je ze. De vraag is eerder, wat doet een logistiek medewerker niet?

wat doet een logistiek medewerker?

Als logistiek medewerker ben je verantwoordelijk voor:

  • laden en lossen van goederen

  • sorteren en ompakken van pakketten

  • administratief werk

  • signaleren en herstellen van fouten in het proces

Wil je weten wat je als fulltime logistiek medewerker gaat verdienen? Bekijk het in de salarischecker. Deze tool berekent het gemiddelde salaris van flexmedewerkers die als logistiek medewerker via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie, vakantiegeld of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen. Dit is gebaseerd op cijfers van onze Randstad vacatures

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

secundaire arbeidsvoorwaarden

Per werkplek gelden er verschillende extra’s die je krijgt in de logistiek. In veel gevallen worden je reiskosten vergoed en krijg je meer betaald voor diensten in het weekend of ‘s avonds.

Voor meer uitdaging in je werk kan jij je altijd verder ontwikkelen in de logistiek. Denk bijvoorbeeld aan deze functies:

  • logistiek teamleider: van uitvoeren naar coördineren. Als logistiek teamleider zorg je ervoor dat er overzicht is en dat jouw team zo efficiënt mogelijk wordt ingezet

  • logistiek supervisor: welke plannen zijn nodig om processen te verbeteren? Als logistiek supervisor kijk je verder dan je neus lang is en organiseer je de gehele goederenstroom

Om door te kunnen groeien, moet je een specifieke opleiding of cursus volgen. Deze behaal je bij een opleider, via je werkplek of gewoon bij ons. Hier vind je opleidingen en trainingen in de logistiek die we op dit moment aanbieden.

En wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen

Wat kan je verwachten als je gaat werken als logistiek medewerker? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als logistiek medewerker

Hoe komen al die pakketten van deur tot deur? Jij houdt je bezig met de volgende taken in het goederenproces:

laden en lossen

Bij het (af)leveren van de goederen sta je klaar met de hef- of reachtruck. Achter het stuur zorg je ervoor dat alle pakketten ingeladen worden of op de juiste plek in het magazijn terechtkomen.  

pakketten sorteren en ompakken

Alle goederen worden gelukkig niet op één hoop gegooid, maar ze krijgen allemaal hun eigen plek in het magazijn. Het sorteren en anders verpakken van de pakketten is helemaal jouw pakkie-an.

fouten voorkomen en herstellen

Heeft je  teamleider ergens overheen gekeken of loopt een proces niet zoals het hoort? Dan kom je in actie! Je lost de problemen op en houdt je hoofd koel.

administratieve taken

Ook het papierwerk moet geregeld worden. Bestellingen afvinken en nieuwe orders invoeren doe je met plezier. Ook dat hoort bij een soepel lopende goederenstroom.

wie zijn je collega’s?

In de logistiek word je omringd door een enthousiast team van collega’s. Je werkt samen met heftruckchauffeurs om de goederen, samen met de laders en lossers, in het magazijn te krijgen. Samen met de magazijnmedewerkers en orderpickers zorg je ervoor dat alles op de juiste plek staat en samengevoegd wordt. 

Bij het beheren van de magazijnvoorraad schakel je met de voorraadbeheerder. En bij het tekenen van de documenten, heb je contact met de teamleider logistiek. Ook een samenwerking met de reachtruckchauffeur, die jouw goederen hoog in de stellingen plaatst, gebeurt op dagelijkse basis.

werkdag van een logistiek medewerker

Weten hoe het is om in de logistiek te werken? Voor 100 dagen 100 banen ging Lonneke een dagje werken in het magazijn als logistiek teamleider. 

werken in de logistiek als orderpicker

Orderpicker

je werkplek in de grootste magazijnen

Als logistiek medewerker ben jij altijd te vinden in het magazijn. Wat er in dat magazijn staat, kan verschillen: van kleding en bloemen tot bootonderdelen. Je bedenkt het en er is wel een magazijn voor. 

In de logistiek werk je in ploegen en als medewerker bevind je je in één of meerdere ploegen. Als team zorg je voor verschillende onderdelen in het magazijn. 

leuke bedrijven om te werken als logistiek medewerker

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

  • de grote namen in de brieven en pakketten: Amazon, FedEx en PostNL zijn altijd op zoek naar logistieke medewerkers

  • bij Scania en DAF leer je alles over het produceren van vrachtwagens. Dus houd je van voertuigen? Dan is dit vakgebied echt wat voor jou

  • werken in de voeding is altijd populair. Een baan bij voedingsmagazijnen, zoals Kuehne + Nagel, Nutricia, Bidfood of Douwe Egberts, is ook echt om je vingers bij af te likken

  • ga je liever voor groothandelaars en magazijnen die van aanpakken weten? Neem dan een kijkje bij DB Schenker, Technische Unie en Rensa

de werktijden van een logistiek medewerker

In de logistiek valt er altijd wat te doen! Mensen bestellen zelfs midden in de nacht pakketjes en deze moeten de volgende ochtend al klaar staan om verstuurd te worden. Daarom zijn er bij veel bedrijven altijd logistiek medewerkers aan het werk. 

Weekend- en nachtdiensten zijn in de logistiek erg gangbaar en overdag zijn er natuurlijk ook diensten waarin je kunt werken. Zo zit er altijd een dienst tussen die het beste te combineren is met jouw leefstijl.
Per direct op zoek naar een korte klus? Of geïnteresseerd in een (studenten-)bijbaan? Bekijk dan de openstaande klussen op Randstad Go.

Iedereen is welkom in de logistiek! Het maakt niet uit welke opleiding je hebt gedaan, zolang je maar hard wilt werken en leergierig bent. Om als logistiek medewerker aan de slag te gaan, is ervaring in de meeste gevallen niet nodig. Elk magazijn staat te springen om enthousiaste en leergierige medewerkers. Toch kan je je wel goed voorbereiden op werken in een magazijn als je dat fijn vindt. 

Wil je bijvoorbeeld ook een reach- of heftruck kunnen besturen? Dan moet je daar een speciaal reachtruck- of heftruckcertificaat voor hebben. Deze kun je halen via de opleidingen en trainingen in de logistiek van Randstad.

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

welke eigenschappen en competenties ontwikkel je als logistiek medewerker

Wat moet je nou als logistiek medewerker écht kunnen? Je mouwen opstropen en opdrachten met beide handen aanpakken! En verder is het handig als je deze eigenschappen ook hebt:

  • logisch nadenken: in het magazijn is alles heel logisch ingedeeld en zo moeten de taken ook worden uitgevoerd. Zie het als puzzelen, waarbij je alle stukjes op de juiste plek weet te leggen

  • stressbestendigheid: pakketten of containers moeten het liefst gisteren al bezorgd zijn. Achter jouw werk zit dus bijna altijd haast, maar een goede logistiek medewerker laat zich niet gek maken

  • geordend zijn: om alles zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, is er orde nodig. Als logistiek medewerker weet je het werk netjes te doen, fouten te voorkomen en anderen te helpen om hetzelfde te doen

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • wekelijks uitbetaald worden
  • haal je reach- of heftruckcertificaat via Randstad
  • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt
  • altijd een contactpersoon waarop je terug kunt vallen en om hulp kan vragen;
  • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster
  • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons
  • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheid) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden
  • vast contract? Een uitzendbaan als logistiek medewerker via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen

  • wat doet een logistiek medewerker?

    Een logistiek medewerker heeft als hoofdtaak ervoor te zorgen dat de stroom van goederen, zowel inkomend als uitgaand, zonder problemen verloopt. Deze verantwoordelijkheid omvat het fysieke laden en lossen van goederen, maar het omvat ook een breed scala aan andere taken. Dit omvat onder andere het nauwkeurig sorteren van goederen, het gereedmaken voor verzending en het uitvoeren van verschillende administratieve taken. Het opsporen en corrigeren van eventuele fouten is eveneens een essentieel aspect van de rol. Kortom, een logistiek medewerker is zeer flexibel inzetbaar en draagt bij aan een vlekkeloze logistieke operatie. Het is eerder de vraag: welke taken vallen niet onder de verantwoordelijkheid van een logistiek medewerker?

    > bekijk alle logistiek medewerker vacatures

  • wat verdien je gemiddeld als logistiek medewerker?

    Het salaris van een logistiek medewerker is afhankelijk van het bedrijf, je takenpakket en de ervaring die je meebrengt. Bekijk hier wat je waard bent met onze salarischecker!

  • heb je ervaring nodig voor logistiek medewerker?
  • is logistiek medewerker zijn hard werken?
  • waarom is het leuk om te werken als logistiek medewerker?

    Als logistiek medewerker is elke dag uniek en gevarieerd. Naast het uitvoeren van je eigen taken, draag je ook bij aan het efficiënt laten verlopen van de werkzaamheden van anderen. Je bent proactief in het identificeren van potentiële problemen en lost ze op voordat ze zich voordoen.

    > bekijk alle logistiek medewerker vacatures

  • aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als logistiek medewerker?

    Om aan de slag te gaan als logistiek medewerker is een diploma in de logistiek meestal voldoende. Het kan ook voorkomen dat werkgevers vragen om specifieke certificaten, zoals een reach- of heftruckcertificaat. Deze certificaten kunnen soms worden behaald tijdens je opleiding of tijdens het werk.

    Daarnaast biedt Randstad cursussen en trainingen aan voor mensen in de logistiek. De keuze voor een specifieke cursus of training hangt af van je interesses en carrièredoelen. Randstad kan je hierbij adviseren en helpen bij het kiezen van de juiste cursus of training om je vaardigheden te verbeteren en je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

  • hoe moet ik solliciteren op een logistiek medewerker vacature?

    Solliciteren als logistiek medewerker is simpel: maak een Randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig jouw cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!

  • welke vaardigheden ontwikkel ik met een baan als logistiek medewerker?

    Werken in een goed georganiseerde logistieke omgeving vereist inderdaad een aantal belangrijke vaardigheden:

    1. Logisch denken: Als logistiek medewerker moet je in staat zijn om logische verbanden te leggen en efficiënte oplossingen te vinden voor verschillende logistieke uitdagingen. Het vermogen om problemen op te lossen en beslissingen te nemen op basis van logica is essentieel.

    2. Stressbestendigheid: Het werken in de logistiek kan soms hectisch en veeleisend zijn, vooral tijdens piekmomenten. Het ontwikkelen van stressbestendigheid helpt je om onder druk te blijven presteren en je taken effectief uit te voeren.

    3. Ordelijkheid: Een geordende aanpak is cruciaal om ervoor te zorgen dat goederen soepel en nauwkeurig worden behandeld, gesorteerd en verzonden. Het vermogen om georganiseerd te werken draagt bij aan de efficiëntie van de logistieke processen.

    Deze vaardigheden zijn waardevol in de logistiek, waar precisie en efficiëntie centraal staan om ervoor te zorgen dat de goederenstroom zonder onderbrekingen verloopt.

    > bekijk alle logistiek medewerker vacatures

  • hoe lang duurt een opleiding tot logistiek medewerker?

    De meeste opleidingen tot logistiek medewerker duren één jaar. Hierin leer je alle vaardigheden die je nodig hebt en eventueel haal je ook je reach- of heftruckcertificaat.