In de bruisende wereld van de horeca komen culinaire creativiteit, gastvrijheid en teamwork samen om een unieke ervaring te creëren voor de gasten. Horeca staat voor hotels, restaurants, cafés en evenementen. Veel mensen doen horeca werk als bijbaan of als fulltime baan. Het is een sector die gedreven wordt door passie, toewijding en een onstuitbare energie. Je kunt hier groeien als persoon, nieuwe vaardigheden ontwikkelen, en vooral jezelf uitdagen.

Horeca werk heeft zo zijn voordelen. Het is hard werken, maar de flexibele werktijden passen bij je andere verplichtingen. Daarnaast is het enorm gezellig, met veel interactie met gasten en collega's. Het is een geweldige manier om te groeien en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Wij zetten graag een aantal redenen waarom horeca werk goed is voor jouw carrière op een rij: 

1. hard werken: zorgt voor een goede werkethiek

Door horeca werk ontwikkel je veel verschillende vaardigheden. Allereerst leer je wat het is om hard te werken. Werken tot laat, fysiek veeleisend werk, en een hoge werkdruk. Jij kijkt er niet meer van op! Hierdoor wordt er vaak gezegd "als je in de horeca hebt gewerkt, valt daarna alles mee". En dat klopt! Werkgevers zien dit dan ook als een hele belangrijke eigenschap die zij zoeken bij een werknemer.

2. klantenservice vaardigheden ontwikkelen

Dit is iets waar de horecasector grotendeels om draait. Met horeca werk kun je waardevolle ervaringen opdoen in het omgaan met klanten, het bieden van uitstekende service en het leren behandelen van klachten of uitdagende situaties. Dit vergt ook creativiteit en oplossingsgericht denken! Deze vaardigheden zijn waardevol in bijna elke industrie en kunnen in je carrière van pas komen, ongeacht het vakgebied. 

3. leren samenwerken met iedereen

Ook leer je in de horeca samen te werken met verschillende teamleden, zoals cateringmedewerkers, medewerkers bediening, barmedewerkers en afwassers. Het ontwikkelen van sterke samenwerkingsvaardigheden is essentieel in de horecasector. Deze vaardigheden, zoals communicatie, coördinatie en het vermogen om onder druk te presteren, zijn ook waardevol in andere professionele omgevingen. 

4. flexibiliteit en aanpassingsvermogen ontwikkelen

Dit zijn twee hele belangrijke vaardigheden die je ontwikkelt met horeca werk. De horeca staat bekend om zijn flexibele werktijden en wisselende omstandigheden. Door horeca werk te doen ontwikkel je het vermogen om je aan te passen aan veranderende situaties, onverwachte uitdagingen en werken in de verschillende shifts. Deze flexibiliteit kan je helpen om je aan te passen aan andere banen of sectoren waar flexibiliteit en aanpassingsvermogen vereist zijn. 

5. leiderschap- en managementvaardigheden ontwikkelen

Verder is een belangrijke eigenschap die je ontwikkelt ook leiderschap en managementvaardigheden. Na verloop van tijd kun je in de horeca doorgroeien naar floormanager of leidinggevende. Deze rollen stellen je in staat om leiderschaps- en managementvaardigheden te ontwikkelen, zoals het beheren van een team, het nemen van beslissingen, het plannen en organiseren van operationele activiteiten, en het ontwikkelen van budgetten en financiële vaardigheden. 

6. leuke momenten beleven

Natuurlijk is het hard werken in de horeca, en ontwikkel je allerlei belangrijke vaardigheden. Maar het is vooral ook een hele leuke ervaring met collega’s! In de horeca is geen dag hetzelfde. Elke dag ontmoet je nieuwe mensen en moet je jezelf en je team manoeuvreren door gekke situaties. Werken met feestdagen, na sluitingstijd een feestje bouwen met je collega’s in de keuken, een filmster die bij jullie komt eten, of gewoon weer een gekke klant die de aandacht van het hele restaurant vraagt. Kortom, er is altijd wat te beleven!

Dus, of je nu droomt van het openen van je eigen restaurant, het beheren van een vijfsterrenhotel of gewoon je passie voor gastvrijheid wilt cultiveren, de horeca biedt je de mogelijkheid om je carrièrepad vorm te geven op een manier die uniek is en bij jou past. Wil jij deze vaardigheden ook ontwikkelen of ben je op zoek naar een baan in de horeca? Bekijk dan al onze horeca opleidingsmogelijkheden en de horeca vacatures!

Ben je benieuwd naar wat er allemaal nog meer te doen is buiten horeca werk? Bekijk dan hier welke andere vakgebieden er nog meer zijn:

in welk vakgebied wil jij aan jezelf werken?

veelgestelde vragen over horeca werk

 • wat is horeca werk?

  Horeca, we kennen het woord allemaal. Maar wat betekent horeca werk nou precies? Het woord horeca is ontstaan uit de woorden hotel, restaurant en café. Dus in de volksmond eigenlijk al het werk dat te maken heeft met eet-, drink- en slaapgelegenheden. Wil je ook komen werken in de horeca? Bekijk snel alle vacatures in de horeca via Randstad.

 • waarom is horeca werk goed voor mijn carrière?
  • horeca werk biedt je een mooie kans om werkervaring op te doen. Als starter of juist om je horeca skills verder uit te breiden als specialist
  • het is afwisselend; de ene keer werk je in een voetbalstadion en de andere keer op een leuk evenement 
  • je kunt op verschillende momenten (ochtend, dag, avond en weekend) werken waardoor het goed te combineren is met andere dingen
  • wist je dat horeca werk hartstikke goed op je cv staat? Je toekomstige werkgever kan er namelijk vanuit gaan dat je goed met mensen bent, communicatief vaardig en tegen stress op de werkvloer kan. Wie wil dat nou niet? 
  • horeca werk betekent teamspirit: samen met je collega’s maak je er iedere dag weer een feestje van! 
  • je bent altijd in contact met mensen; je netwerk wordt dus steeds groter

  >> bekijk hier alle horeca vacatures

   

 • wat voor horeca werk is er?

  Horeca is een hele brede branche. Veel mensen denken aan de plaatselijke kroeg of een restaurant, maar horeca is nog veel meer dan dat! Hieronder zijn een aantal mogelijkheden voor horeca werk te vinden:

  Dus of je nou van een persoonlijke sfeer houdt, wat informeler, grote evenementen of juist klein. Het kan allemaal! Horeca werk is voor iedereen weggelegd die enthousiast is om het vak te leren.

 • hoe zorg ik ervoor dat ik die horeca baan krijg?
  • een leuke vacature gevonden? Voldoe je aan de eisen voor de vacature? Mooi dan zien we graag je sollicitatie tegemoet. Je kan solliciteren door op de sollicitatiebutton online te klikken. Denk daarbij aan een korte motivatie en een cv dat netjes up-to-date is
  • voorbeelden uit de praktijk maken je sollicitatie sterker. Ze kunnen ook ter ondersteuning dienen bij de eisen waar je aan moet voldoen. 
  • zorg ervoor dat je er verzorgd en representatief uitziet. Dus geen kleren met scheuren of te uitdagende kleding. Ongeïnteresseerd kauwgom kauwen is ook uit den boze
  • lees ook eens de do’s en don’ts tijdens het voeren van (telefonische) sollicitatiegesprekken