wat houdt werken in de horeca in?

Horeca, we kennen het woord allemaal. Maar wat betekent werken in de horeca nou precies? Het woord horeca is ontstaan uit de woorden hotel, restaurant en café. Dus in de volksmond eigenlijk al het werk dat te maken heeft met eet-, drink- en slaapgelegenheden. Werken in de horeca is niet alleen het bedienen van eten en het maken van eten, er komt veel meer bij kijken!

Een ding is zeker: werken in de horeca is hard werken, maar daar krijg je veel gezelligheid voor terug. Want werken in de horeca is nou eenmaal een feestje! Horecamensen staan bekend om hun sociale vaardigheden, oplossingsgericht vermogen en dat ze geen 9-5 mentaliteit hebben. Eén team, één taak en jij zorgt dat de gasten een onvergetelijke avond hebben. Herken je jezelf al? Bekijk snel welke horeca banen we voor jou hebben. En bij welke leuke bedrijven je aan de slag kunt. 

welke functies zijn er in de horeca?

Wil je weten wat er allemaal mogelijk is in de horeca? Dan is het goed om te weten wat voor functies en werkplekken er allemaal zijn. De keuze is namelijk reuze! 

In een hotel zijn er bijvoorbeeld al veel verschillende mogelijkheden. Mensen die de gasten ontvangen, mensen die achter de bar staan of in de keuken en mensen die zorgen dat de kamers tip-top in orde zijn. Verder kun je ook werken op leuke evenementen. Bijvoorbeeld bij het organiseren en plannen ervan. Of liever bier tappen achter de bar? Sta je liever de lekkerste broodjes in de bedrijfskantine te maken? Ook dat kan! Als cateringmedewerker zijn je glimlach en sociale skills om jaloers op te worden.

Zo kunnen we nog wel even doorgaan met het opnoemen van hospitality functies. Speciaal voor jou hebben we ze op een rij gezet. Ontdek per functie wat er bij komt kijken, hoe je werkdag eruit ziet en of er leuke banen bij je in de buurt openstaan! 

liever een video kijken?

Snappen we! Je krijgt een veel betere indruk van werken in de horeca als je ziet hoe een werkdag eruit ziet. Daarom nemen we je graag mee langs verschillende werkplekken en functies. Zo weet je precies welke rol bij jou past! 

een inkijkje bij onze horeca banen

horecamedewerker

cateringmedewerker

barista

hostess

chefkok

restaurant medewerker

attractie medewerker

eventmanager

waar kun je werken in horeca? 

Horeca, welke stad heeft dat nou niet? Dit betekent dat er volop kansen zijn om in de horeca te werken. Hoe fijn is dat? We noemen een paar mogelijkheden:

 • Evenementen, beurzen en festivals
 • Cateringspecialisten
 • Hotels
 • Voetbalorganisaties
 • Recreatieparken
 • Overige interessante locaties zoals: vliegvelden, ziekenhuizen, musea, theaters en scholen
 • En natuurlijk de lokale restaurants, cafés en andere hospitality werkgevers

Genoeg keuze dus! Wist je dat je via Randstad bij veel leuke organisaties en bedrijven kunt werken? Hieronder geven we je graag een makkelijk overzicht van alles:

horeca banen bij jou in de buurt

Werken in de horeca doe je natuurlijk het liefste gewoon in de buurt. Check daarom snel welke banen er bij jou in de regio openstaan. 

Check bijvoorbeeld:

parttime en/of fulltime

Het voordeel van werken in de horeca? Je kunt op elk moment werken: ochtend, middag, avond of juist in het weekend of in de vakantie. Bij Randstad kun je zowel parttime of fulltime werken. Zo kun jij werk en privé goed met elkaar blijven combineren. Want dat vinden we belangrijk! Roosters worden tijdig gemaakt, zodat je precies weet wanneer jij gaat werken. Last minute tijd over? Dan kun je gewoon via Randstad Go openstaande diensten aannemen via de app wanneer jij dat wil. Fijn toch? 

alle horeca banen.

veelgestelde vragen werken in de horeca

 • waarom werken in de horeca?
  • Horeca banen bieden je een mooie kans om werkervaring op te doen. Als starter of juist om je horeca skills verder uit te breiden als specialist
  • Het is afwisselend; de ene keer werk je in een voetbalstadion en de andere keer op een leuk evenement 
  • Je kunt op verschillende momenten (ochtend, dag, avond en weekend) werken waardoor het goed te combineren is met andere dingen
  • Wist je dat horecawerk hartstikke goed op je cv staat? Je toekomstige werkgever kan er namelijk vanuit gaan dat je goed met mensen bent, communicatief vaardig en tegen stress op de werkvloer kan. Wie wil dat nou niet? 
  • Werken in de horeca betekent teamspirit: samen met je collega’s maak je er iedere dag weer een feestje van! 
  • Je bent altijd in contact met mensen; je netwerk wordt dus steeds groter
 • waar kun je werken in de horeca?

  Horeca, welke stad heeft dat nou niet? Dit betekent dat er volop kansen zijn om in de horeca te werken. Via Randstad kun je bij veel leuke organisaties en bedrijven werken. We noemen er een paar: 

  Maar natuurlijk ook in restaurants, hotels en cafés bij jou in de buurt.  

 • waarom via randstad werken?
  • Door een groot netwerk aan bedrijven en organisaties vinden we snel een leuke baan voor jou
  • Fulltime, parttime, bijbaan, vast, tijdelijk, ervaren of onervaren: het is aan jou!
  • Mocht je baan eerder stoppen of als je iets anders in je baan zoekt, we helpen je verder (baanzekerheid noemen we dat!)
  • Horeca is de sector waar je altijd met een team van gezellige en positieve collega's werkt
  • Persoonlijke begeleiding en advies van onze recruiters en intercedenten
  • Uitgebreide opleidingsmogelijkheden, trainingen en coaching om te groeien. Check hier de opleidingen en trainingen in de horeca
  • 8,33% vakantiebijslag, pensioenopbouw na 8 gewerkte weken en collectieve korting op ziektekostenverzekering
 • waarom werken in de horeca via een uitzendbureau?

  Of je nou bij een horeca onderneming zelf gaat werken of bij Randstad maakt niet uit. Je krijgt hetzelfde betaald. Randstad staat voor goed werkgeverschap en baanzekerheid vinden we belangrijk! Wat je van ons kunt verwachten: snel, dichtbij, betrouwbaar en uiteraard persoonlijk. Een leuke horecabaan hebben we zo voor je gevonden. Parttime, fulltime, tijdelijk of juist een vaste baan? Bij Randstad Hospitality kan het allemaal. Juist liever op zoek naar iets anders binnen Randstad of wil je jezelf meer ontwikkelen? Ook daar helpen we je graag bij. Neem contact met ons op via: hospitality@nl.randstad.com

   

 • vaste of flexibele banen in de horeca?

  We hebben zowel vaste banen als flexibele banen. Ook kun je parttime werken of fulltime. We kijken graag samen wat het beste aansluit op jouw wensen. Ochtend, overdag, avond, nacht, vakantiewerk of weekendwerk? In de horeca kan het gelukkig allemaal! Roosters worden tijdig gemaakt, zodat je precies weet wanneer jij gaat werken zodat je werk en privé makkelijk kan combineren. Fijn toch? 

   

  Heb je last minute tijd over en wil je snel bijverdienen op flexibele basis? Dan hebben wij Randstad GO voor je! Randstad Go is onderdeel van de ‘Mijn Randstad’ app en werkt heel eenvoudig. Je plant je werk in via de app wanneer het jou uitkomt. Je zit nergens aan vast en je kunt zelf bepalen voor welke jobs je je aanmeldt. >> check het hier. 

   

 • wat is randstad hospitality?

  Randstad Hospitality focust zich op de horecasector. We zijn hét horeca uitzendbureau in Nederland waar je moet zijn voor de leukste horeca vacatures. Daarnaast staan we voor goed werkgeverschap. We willen dat je je thuis voelt bij ons. Daarom begeleiden we je vanaf je eerste werkdag en bekijken we je carrière voor de lange termijn. Randstad Hospitality is snel, dichtbij en persoonlijk. 

 • welke functies zijn er in de horeca?
 • werken in de horeca, wat moet ik kunnen?

  In de horeca is niet voor elke functie een diploma vereist, we zijn vooral op zoek naar mensen die er zin in hebben. Want werken in de horeca is veel gezelligheid! Maar dat niet alleen. Wie denkt dat werken in de horeca simpel is, heeft het mis! Werken in de horeca betekent:

  • Hard werken, continu in beweging zijn en ook nog eens snel kunnen schakelen tussen verschillende werkzaamheden.
  • Oplossingsgericht aan de slag gaan. Tijdens drukte en piekmomenten kunnen zich onverwachte dingen voordoen en zul je snel met oplossingen moeten komen om alles in goede banen te leiden
  • Een goed geheugen is ook belangrijk omdat je vaak meerdere dingen tegelijk moet kunnen onthouden.
  • Als horeca medewerker weet je als geen ander welke taken prioriteit hebben om alles in goede banen te leiden. Je wilt immers alle gasten tevreden houden, zodat ze altijd met een glimlach naar buiten lopen.
  • Gasten komen terug omdat JIJ hen een fantastische beleving hebt bezorgd met je klantgerichtheid. Absoluut niet simpel toch?

  Kan je al lopen met een dienblad en drie borden tegelijk? Top, je kan aan de slag! Zo niet, dan helpen we je graag verder. Randstad Hospitality biedt diverse mogelijkheden zodat je met de juiste skills in de horeca aan het werk kan. Bekijk onze opleidingsmogelijkheden

   

 • salaris en arbeidsvoorwaarden in de horeca

  Hoeveel je precies verdient verschilt per functie, ervaring en organisatie. We maken o.a. een onderscheid in de volgende cao’s:

  Wanneer je wilt weten welk salaris of uurloon je in de horeca gaat verdienen, neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder! Of kijk alvast naar de loontabellen binnen de horeca voor 2021. 

   

 • hoe kan ik doorgroeien en ontwikkelen in de horeca?

  We helpen je graag met je ontwikkelen. We vinden het namelijk belangrijk dat je plezier hebt in je werk en kun blijven groeien. Wij zien werken in de horeca als vak. Je hebt sociale vaardigheden nodig, je moet goed met mensen kunnen omgaan en je etiketten kennen. Daarnaast ben je stressbestendig, ben je niet vies van hard werken en boost je je verkooptechnieken. Door een tekort aan gekwalificeerd personeel zijn er veel kansen binnen de horeca banen. Een introductietraining krijg je sowieso van ons. Wil je daarnaast specifieke certificaten halen of heb je nog geen ervaring? Bekijk dan het aanbod voor een horeca opleiding of training.

  Daarnaast hebben we diverse testen, zodat jij inzicht kunt krijgen in wat goed bij je past en bieden we gratis online trainingen (bijvoorbeeld gesprekstechnieken of meer werkplezier). Bekijk de testen.

   

 • wat kan ik nog meer met horeca ervaring?