De hospitality branche is een bruisende en dynamische industrie waar gasten van over de hele wereld samenkomen om te genieten van onvergetelijke ervaringen. Je weet dan ook wel dat er heel veel verschillende banen in de hospitality branche te vinden zijn. Maar wist je dat er naast de bekende functies als medewerker bediening, kok, en host(ess) ook hele unieke functies zijn? Functies waar waarschijnlijk je nog nooit over gehoord hebt! 

Van een hotel tester tot een ijsbeeldhouwer, de hospitality branche biedt zoveel meer aan dan we denken! Stap binnen in een wereld vol nieuwe ervaringen en ontdek de spannende carrièremogelijkheden die de hospitality te bieden heeft. Wij zetten graag een aantal unieke banen op een rij: 

1. hoteltester

Stel je voor dat je de wereld rondreist en verblijft in luxe hotels. Dit klinkt al goed, toch? Maar wat nou als je hier ook nog eens voor betaald krijgt? Wow, wie wilt dit niet? Dit is voor hoteltesters realiteit. Als hoteltester ben je verantwoordelijk voor het beoordelen van hotels op verschillende criteria dat varieert van service tot voorziening en van netheid tot gastvrijheid. Helemaal geen verkeerde baan!

2. beddentester

Onze slaap is heilig en moet dan ook in een goed bed zijn. Om te zorgen dat de hotelgasten in een lekker bed slapen, zijn deze bedden allemaal getest door beddentesters. Deze mensen weten precies wat hotelgasten zoeken in een lekker bed en zullen alle bedden in elke kamer testen zodat ze allemaal perfect liggen en voelen. Hier zijn ze in grote hotels dus wel even zoet mee. 

3. coördinator bedverwarmer

Maar wat nou als je bed lekker ligt, maar je niet van een koud bed houdt? Dan hebben ook de luxehotels hiervoor een oplossing. Ze geven je niet gewoon bedverwarming, nee ben je mal! Ze sturen een coördinator bedverwarmer naar jouw kamer. Deze persoon zal ervoor zorgen dat de temperatuur van jouw bed precies goed is wanneer jij in je bed gaat liggen. De coördinator bedverwarmer heeft tijd gestopt in het bestuderen van de verschillende bedden in combinatie met het verwarmingssysteem van het bed. 

4. dutjes coördinator

Als kers op de taart hebben sommige ultra luxe hotels ook nog een andere functie die ze bieden, namelijk de functie nap-coordinator, of in het Nederlands ook wel dutjes coördinator genoemd. In deze hotels is er een speciale dutjes afdeling te vinden waar jij als gast even kan slapen in plaats van helemaal naar je kamer te gaan. Er zal dan ook een coördinator aanwezig zijn die ervoor zorgt dat bedden niet dubbel geboekt worden, en er ook voor zorgen dat jij op tijd weer wakker wordt gemaakt. 

5. foodstylist

Oké, genoeg over slapen. Laten we doorgaan met eten, ook een erg belangrijk onderdeel bij het werken in de hospitality branche. Je hebt vast wel een kookboek thuis. Hierin staan alle gerechten altijd mooi op de foto, maar als je het zelf maakt ziet het er net iets anders uit. Dit komt doordat wij geen foodstylist zijn. Foodstylisten worden namelijk ingehuurd om het eten mooi neer te leggen voordat het op de foto wordt gezet, of voor een reclame wordt gefilmd. Hier hebben ze allemaal trucjes voor die wij niet weten, waardoor ons eten er nooit hetzelfde uit zal zien. Ook gebruiken ze foodstylisten soms in hele dure en luxe restaurants!

6. ijsbeeldhouwer

We kijken allemaal films of series, en hierin komen vaak extravagante feesten in voor. Op dit soort feesten is het dan ook gebruikelijk om een ijssculptuur te hebben in de vorm van een bepaald logo, letters, of misschien wel een gezicht. Voor de feesten worden ijsbeeldhouwers ingehuurd die in koude loodsen aan hun sculpturen werken. De sculpturen worden aan het einde van het feest weer als water de deur uit gedaan, omdat ze dan helemaal gesmolten zijn. 

7. oester sommelier

De ijssculpturen worden niet gebruikt om er alleen leuk uit te zien, maar hebben ook een praktische taak, namelijk het koud houden van producten. Dit kunnen drankjes zijn, maar ook oesters waar echte oester sommeliers zorgen dat jij een oester krijgt die precies past bij wat jij lekker vindt of hoe je je voelt. Ik hoor je al denken, zit daar verschil in dan? Ja, zeker! Oesters uit verschillende gebieden hebben allemaal een andere smaak, en met de juiste specerijen kan dit aangepast worden op de smaak per persoon. Weer zo’n bijzondere functie!

Nu heb je kennis kunnen maken met een aantal unieke en misschien wel gekke functies binnen de hospitality branche. Zie jij jezelf helemaal werken in de hospitality branche? Check dan snel onze vacatures!

veelgestelde vragen over de hospitality branche

 • wat is hospitality?

  Hospitality betekent letterlijk gastvrijheid. Je belangrijkste taak als hospitality medewerker? Gastvrij zijn en ervoor zorgen dat de gasten zich welkom en op hun gevmak voelen! Hospitality betekent dat je door gastvrij te zijn richting gasten zij de ultieme belevening krijgen. Van het eerste contact tot het laatste afscheid.

  >> alle hospitality vacatures

 • waarom werken in de hospitality branche?

  De hospitality branche is een brede branche en dat maakt het zo leuk. Er zijn veel verschillende locaties waar je aan de slag kunt en ook binnen verschillende functies. Zo blijft je werk afwisselend en dus nooit saai. Daarnaast ontwikkel je nuttige vaardigheden die in je verdere loopbaancarrière goed van pas komen (gastvrijheid, communicatief vaardig, ondernemend, samenwerken). Medewerkers binnen de hospitality staan bekend om hardwerkend en gezellig, je komt dus altijd terecht in een warm bad van gedreven collega's. Als hospitality medewerker ben je vaak het visitekaartje van een organisatie, jij kunt iedere keer weer het verschil maken voor zo'n organisatie. Klinkt goed toch? 

  >> alle hospitality vacatures

 • welke unieke banen in de hospitality branche zijn er?

  Van een hoteltester tot een ijsbeeldhouwer, de hospitality branche biedt zoveel meer aan we denken! Stap binnen in een wereld vol nieuwe ervaringen en ontdek de spannende carrièremogelijkheden die de hospitality te bieden heeft. Wij zetten graag een aantal unieke banen op een rij: 

  1. hoteltester
  2. beddentester
  3. coördinator bedverwarmer
  4. dutjes coördinator
  5. foodstylist
  6. ijsbeeldhouwer
  7. oester sommelier

  Wil je meer te weten komen over deze unieke banen in de hospitality branche? Lees er dan hier alles over! 

 • wat voor hospitality werk is er nog meer?

  De hospitality branche kent veel mogelijkheden. De ene keer sta je bijvoorbeeld bij de garderobe in een theater en de andere keer begeleid je supporters naar de juiste plekken in een voetbalstadion. Ook kun je komen te werken in hotels, restaurants, bedrijven, attractieparken en op vliegvelden. Voldoende keuze dus! 

  >> alle hospitality vacatures

 • hoe zorg ik ervoor dat ik de hospitality branche kom te werken?
  • een leuke vacature gevonden? Voldoe je aan de eisen voor de vacature? Mooi dan zien we graag je sollicitatie tegemoet. Je kan solliciteren door op de sollicitatiebutton online te klikken. Denk daarbij aan een korte motivatie en een cv dat netjes up-to-date is
  • voorbeelden uit de praktijk maken je sollicitatie sterker. Ze kunnen ook ter ondersteuning dienen bij de eisen waar je aan moet voldoen. 
  • zorg ervoor dat je er verzorgd en representatief uitziet. Dus geen kleren met scheuren of te uitdagende kleding. Ongeïnteresseerd kauwgom kauwen is ook uit den boze
  • lees ook eens de do’s en don’ts tijdens het voeren van (telefonische) sollicitatiegesprekken