De horecasector biedt heel veel carrièremogelijkheden. Van hotelmanagers tot koks, deze banen geven je de kans om je passie voor eten, drinken en gastvrijheid tot leven te brengen. Naast dat je veel ervaring kan opdoen in deze sector, betaalt het werk in de horeca ook best goed. Hieronder delen we graag de top 5 best betaalde horeca banen.

1. hotelmanager

Als hotel manager ben je verantwoordelijk voor het beheer van het hele hotel. Je leest het goed, het HELE hotel! Jij overziet alles, van het personeel tot de gastervaring en van de roomservice tot de parkeergarage. Dat zijn nogal wat balletjes om hoog te houden! Als manager van een hotel heb je heel wat ervaring nodig. Maar hard work pays off. Letterlijk. 

2. chef-kok

De meesterbreinen achter de heerlijke, en prachtige gerechten in restaurants. Niet alleen zijn ze verantwoordelijk voor het maken en bedenken van deze gerechten, ze zijn ook verantwoordelijk voor het creëren van het gehele menu, het beheren van alles wat er in de keuken gebeurt, het trainen van het keukenpersoneel en het waarborgen van de voedselkwaliteit. Ervaren chef-koks kunnen zeer goed betaald worden, vooral wanneer ze onderscheidingen hebben ontvangen voor hun culinaire vaardigheden. Klaar om de nieuwe Jamie Oliver of Gordon Ramsey te worden?

3. sommelier

Wijntje erbij? Als sommelier ben je een wijnexpert die verantwoordelijk is voor het beheren van de wijnprogramma's in restaurants en luxe hotels. Je selecteert wijnen, beheert de wijnvoorraad, adviseert gasten over welke wijn het beste bij hun eten past, en draagt ook bij aan het creëren van een uitstekende gastervaring. Sommeliers kunnen ook aantrekkelijke inkomsten genereren door middel van fooien en commissies op wijnverkoop. Hiervoor hebben ze wel cursussen moeten volgen en diploma's moeten behalen. 

4. food and beverage manager

Ze zeggen dat liefde door de maag gaat, en dat is nou net wat een Food and Beverage manager overziet. Als Food and Beverage Manager ben je namelijk verantwoordelijk voor het beheer van de voedsel- en drank operaties in een horecagelegenheid. Je ontwikkelt menu’s, beheert voorraden, traint personeel en zorgt ervoor dat de kwaliteit van de dienstverlening hoog is. Food and Beverage Managers werken vooral in voor grote hotels, resorts of luxe restaurants. 

5. event manager

We houden allemaal van een goed muziek- of foodfestival, en event managers zijn daarbij erg belangrijk. Ze zijn de regisseurs van de feesten en zorgen dat alles tot in de puntjes geregeld is. Naast festivals organiseren ze ook bruiloften, conferenties en gala’s. Hier komt natuurlijk veel bij kijken, maar vandaar dat het ook goed betaald. Ben jij een geboren partyplanner?

jouw horeca droombaan

Van hotelmanagers tot sommeliers en van eventmanagers tot chef-koks, het zijn allemaal geweldige banen in de horeca met een goed salaris. Deze banen vergen veel ervaring, toewijding, en bepaalde vaardigheden, maar bieden ook de mogelijkheid om te werken in bijzondere omgevingen en een geweldige carrière op te bouwen. De horeca is een goede leerschool! Ben jij klaar om te beginnen? Check dan hier alle horeca banen.

veelgestelde vragen over horeca banen

 • waar staat horeca voor?

  Horeca, we kennen het woord allemaal. Maar wat houden horeca banen nou precies in? Het woord horeca is ontstaan uit de woorden hotel, restaurant en café. Dus in de volksmond eigenlijk al het werk dat te maken heeft met eet-, drink- en slaapgelegenheden. Wil je ook komen werken in de horeca? Bekijk snel alle vacatures in de horeca via Randstad.

 • waarom werken in de horeca?

  De hospitality branche is een brede branche en dat maakt het zo leuk. Er zijn veel verschillende locaties waar je aan de slag kunt en ook binnen verschillende functies. Zo blijft je werk afwisselend en dus nooit saai. Daarnaast ontwikkel je nuttige vaardigheden die in je verdere loopbaancarrière goed van pas komen (gastvrijheid, communicatief vaardig, ondernemend, samenwerken). Medewerkers binnen de hospitality staan bekend om hardwerkend en gezellig, je komt dus altijd terecht in een warm bad van gedreven collega's. Als hospitality medewerker ben je vaak het visitekaartje van een organisatie, jij kunt iedere keer weer het verschil maken voor zo'n organisatie. Klinkt goed toch? 

  >> alle hospitality vacatures

 • wat voor horeca banen zijn er?

  Horeca is een hele brede branche. Veel mensen denken aan de plaatselijke kroeg of een restaurant, maar horeca is nog veel meer dan dat! Hieronder zijn een aantal mogelijkheden voor horeca banen te vinden:

  Dus of je nou van een persoonlijke sfeer houdt, wat informeler, grote evenementen of juist klein. Het kan allemaal! Horeca banen zijn voor iedereen weggelegd die enthousiast zijn om het vak te leren.

 • hoe zorg ik ervoor dat ik die horeca baan krijg?
  • een leuke vacature gevonden? Voldoe je aan de eisen voor de vacature? Mooi dan zien we graag je sollicitatie tegemoet. Je kan solliciteren door op de sollicitatiebutton online te klikken. Denk daarbij aan een korte motivatie en een cv dat netjes up-to-date is
  • voorbeelden uit de praktijk maken je sollicitatie sterker. Ze kunnen ook ter ondersteuning dienen bij de eisen waar je aan moet voldoen. 
  • zorg ervoor dat je er verzorgd en representatief uitziet. Dus geen kleren met scheuren of te uitdagende kleding. Ongeïnteresseerd kauwgom kauwen is ook uit den boze
  • lees ook eens de do’s en don’ts tijdens het voeren van (telefonische) sollicitatiegesprekken
 • hoe kan ik doorgroeien en ontwikkelen in de horeca?

  We helpen je graag met je ontwikkelen. We vinden het namelijk belangrijk dat je plezier hebt in je werk en kun blijven groeien. Wij zien werken in de horeca als vak. Je hebt sociale vaardigheden nodig, je moet goed met mensen kunnen omgaan en je etiketten kennen. Daarnaast ben je stressbestendig, ben je niet vies van hard werken en boost je je verkooptechnieken. Door een tekort aan gekwalificeerd personeel zijn er veel kansen binnen de horeca banen. Een introductietraining krijg je sowieso van ons. Wil je daarnaast specifieke certificaten halen of heb je nog geen ervaring? Bekijk dan het aanbod voor een horeca opleiding of training.

  Daarnaast hebben we diverse testen, zodat jij inzicht kunt krijgen in wat goed bij je past en bieden we gratis online trainingen (bijvoorbeeld gesprekstechnieken of meer werkplezier). Bekijk de testen.