Een afwasser is onmisbaar voor chefkoks om de keuken draaiende te houden. Dat betekent dat je ervoor zorgt dat alle borden, glazen, pannen en andere vaat constant schoon zijn. Hierdoor kunnen de koks en de bediening goed en snel hun werk uitvoeren. 

wat doet een afwasser?

Een spoelkeukenmedewerker is aan het werk in de spoelkeuken. De bediening haalt alle gebruikte borden, glazen en het bestek van de tafels en brengt deze naar je toe. De rest van de afwas komt van de koks in de keuken. Als afwasser moet je snel werken. Zeker tijdens piekmomenten, zoals de lunch van twaalf uur tot drie uur ‘s middags of het diner van vijf uur tot tien uur ‘s avonds. 

Dat houdt in dat je, voordat je alle afwas in de vaatwasmachine zet, alles eerst voorspoelt. Zo weet je zeker dat de vaat straks goed schoon is! Daarom heet de werkplek van een afwasser ook wel de spoelkeuken. En na het voorspoelen zet je natuurlijk alle vaat netjes in de afwasmachine.

Als alles is afgewassen moet je er vaak ook nog voor zorgen dat het bestek en de glazen glimmen. Poleren heet dat. Dat kan op twee manieren: of met een poleermachine of met de hand. In dat laatste geval moet je al het bestek dat uit de vaatwasser komt met een theedoek schoonwrijven. Net zo lang tot er geen vlekje meer te zien is! 

En meestal zorgt de afwasser er aan het eind van de dag voor dat de keuken weer helemaal spic en span is. Opgeruimd staat netjes. 

Wil je weten wat je als afwasser gaat verdienen? Afhankelijk van het bedrijf waar je werkt, kan je ook fooi krijgen. Dit bedrag wordt verdeeld over bediening en keuken. Wat je precies gaat verdienen hangt natuurlijk af van je ervaring, je opleiding en het bedrijf waar je aan de slag gaat. Meer weten over je salaris? Check dit blog over het horeca salaris of vul onze salarischecker in.

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Wil je weten waar je allemaal recht op hebt als het gaat om: je loon, aantal vakantiedagen, pensioen opbouw, vakantiegeld en overwerktoeslagen? Check dan de horeca cao

Wat kan je verwachten als je gaat werken als afwasser? De volgende zaken zijn goed om te weten:

Wanneer je werkt in de afwas heb je verschillende taken en verantwoordelijkheden.

Je zorgt ervoor dat

 • de afwas altijd schoon is: en met altijd wordt ook echt altijd bedoeld. Het kan niet zo zijn dat er aan het eind van de dag nog vieze vaat in de keuken staat! Ook moet je op piekmomenten snel schakelen en echt even knallen om bij te blijven met alle vaat van de koks en de gasten.
 • de koks op hun wenken bediend worden: wanneer jij in de spoelkeuken staat moet je altijd luisteren naar de koks. In een keuken kan het namelijk heel druk zijn en dan is luisteren naar de chef superbelangrijk. Zo blijft alles in het restaurant op rolletjes lopen!

  Hierdoor bouw je een goede band op met je directe collega’s in de keuken. Werken in de afwas is echt goed samenwerken als team. En ook niet onbelangrijk: je ziet van dichtbij hoe het reilt en zeilt in de keuken. Hier leer je niet alleen veel van, ook krijg je zo een goed beeld van hoe het eraan toegaat in de keuken en de horeca. 

 • de keuken elke avond schoon en opgeruimd is: naast het afwassen moet je als afwasser ook zorgen dat de keuken aan het eind van de dag schoon is. Dat betekent dat je goed moet letten op de hygiëne onder de keukenbanken, afwasmachine en in kastjes. Dit gebeurt meestal aan de hand van een checklist die elke avond moet worden ingevuld. Zo weet iedereen altijd zeker dat alles goed schoon is. 

  En Iedereen in de keuken moet op elk moment alles snel kunnen vinden. Daarom hebben keukens alles steeds op vaste plekken staan. Als afwasser ben jij er verantwoordelijk voor dat alles altijd opgeruimd is en op de juiste plek staat. 

werken in de spoelkeuken

Als afwasser werk je in de spoelkeuken. Dit is jouw domein. De plek waar alle afwas binnenkomt. Afhankelijk van of je in een klein restaurant gaat werken of juist bij grote evenementenorganisaties sta je hier alleen of met een paar anderen. Gemiddeld werken er zo’n twee afwassers in een keuken. 

Type bedrijven waar je in de spoelkeuken kan werken zijn:

 • hotels

 • restaurants

 • evenementenlocaties

 • strandtenten

 • cateringbedrijven 

 • lunchrooms

de horeca als vakgebied

Werken als medewerker in de keuken is werken in de horeca! Dat is naast heel hard werken ook vooral veel plezier maken met collega’s. Horecamensen staan bekend om hun sociale vaardigheden, oplossingsgericht vermogen en dat ze flexibel zijn. En vaak zijn ze na werktijd in voor een borrel. Herkenbaar? Dan ben je helemaal op je plek in de horeca. 

leuke bedrijven om te werken als afwasser

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

soort dienstverband

Afwassers werken meestal parttime en op uurbasis. Dat betekent dat je vaak aan het begin van de maand een aantal shifts krijgt toegewezen, waarop jij je uren kan maken. Zo’n shift duurt meestal 8 à 10 uur. 

Als je fulltime aan de slag gaat als spoelkeukenmedewerker wordt je rooster ook elke maand ingepland. Wanneer de shifts tien uur duren, betekent dit in de praktijk vaak dat je maar vier dagen per week hoeft te werken.

Werken als afwasser betekent daarnaast vaak shifts draaien in de middag en avond. Afhankelijk van in wat voor horecabedrijf je werkt, kan dit ook in de ochtend en soms zelfs in de nacht zijn. Ook werk je veel in de weekenden. 

Voordeel: er staan vaak naast fulltime vacatures ook veel korte, tijdelijke klussen klaar in de afwas. Deze vind je snel via Randstad GO

doorgroeimogelijkheden voor een afwasser

Een afwasser is voor veel koks het startpunt van hun loopbaan. In de afwas wen je namelijk aan de snelheid en hectiek van de horeca. Als afwasser kun je dus ook snel doorgroeien. Vaak begin je als keukenhulp of als combinatie van afwasser en keukenhulp. Dit type werknemer assisteert de kok bij het bereiden van ‘koude’ maaltijden, zoals: bepaalde voorgerechten en desserts. Dit wordt daarom ook wel de ‘koude kant’ genoemd. 

Wanneer je dit een tijd doet, kan je ook doorgroeien naar kok op de ‘warme kant’ en later, en meestal na het volgen van een cursus of opleiding, uitgroeien tot zelfstandig werkend kok, souschef of zelfs chefkok. 

Om afwasser te worden heb je geen opleiding nodig. Wel kan het handig zijn om je Sociale Hygiëne te halen als je wilt doorgroeien in de keuken. 

En natuurlijk kan iedereen die via Randstad werkt altijd gebruikmaken van alle online trainingen en cursussen via Randstad opleidingen en trainingen. Je vindt ze in je Randstad-profiel onder Mijn Ontwikkeling.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

Daarbij is het goed om te weten dat er ook opleidingsmogelijkheden zijn specifiek voor in de horeca. Check hier alle opleidingen en trainingen in de horeca!

eigenschappen en competenties voor afwasser

Belangrijke eigenschappen en competenties als afwasser zijn:

 • stressbestendig: je moet kunnen werken onder tijdsdruk én goed kunnen omgaan met de stress van anderen! Op drukke avonden werkt iedereen op de top van zijn kunnen

 • behulpzaam: als medewerker in de spoelkeuken moet je goed luisteren naar de chef en uitvoeren wat iemand van je vraagt. Anders komen bestellingen niet op tijd aan of kunnen er zelfs ongelukken gebeuren

 • doorzettingsvermogen: afwassen is hard werken en soms even flink doorzetten om alles op tijd af te krijgen. Ook moet je niet schrikken van late werktijden als het een drukke dag is geweest

 • zelfstandigheid: je moet zelf initiatief nemen om je taken af te krijgen. Als afwasser sta je soms alleen in een spoelkeuken en dan moet je jezelf kunnen redden

 • nauwkeurigheid: de afwas moet goed schoon zijn, dus geen vlekken of vegen achterlaten op de borden en het servies. En ook bij het schoonmaken moet je nauwkeurig een checklist nalopen om zeker te weten dat alles goed is afgesloten

heb je ervaring nodig voor afwasser?

Om als afwasser aan het werk te gaan, heb je geen ervaring nodig. Wel is het handig om een gevoel te hebben voor en bij de horeca. In de horecakeukens moet je namelijk wel tegen een stootje kunnen en je moet niet bang zijn om hard te werken. Wanneer je hier niet op ingesteld bent, kan een drukke zaterdagavond je wel eens overdonderen. Bespreek daarom goed van tevoren met je contactpersoon van Randstad wat voor horecabedrijf bij jou past. 

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden;

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je terug kunt vallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via onze opleidingen en trainingen is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheid) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

veelgestelde vragen over afwassers

 • wat is een gemiddeld loon voor een afwasser?

  Een fulltime afwasser verdient rond het minimumloon. Op basis van een 40-urige werkweek is dit 1.701 euro bruto per maand. Per week is dit 392,55 euro en per dag 78,51 euro. Lees er meer over in dit artikel en bekijk meteen de vacatures.

 • hoeveel verdient een afwasser per uur?
 • is afwassen moeilijk?
 • wat is een spoelkeuken medewerker?
 • wat moet je kunnen als afwasser?
 • hoe oud moet je zijn om af te wassen?

  Je mag beginnen met helpen en werken in de spoelkeuken als je 15 jaar oud bent. Vanaf die leeftijd mag je lichte werkzaamheden doen, zoals: handafwas en poleren. Lees er meer over in dit artikel en bekijk meteen de vacatures.