DIEMEN, 6 juni 2014 – Werkgevers in Nederland zijn vooral op zoek naar hoogopgeleid en flexibel inzetbaar personeel. Dat blijkt uit onderzoek van Randstad. Op dit moment is 51% van het totaal aantal vacatures gericht op hoogopgeleiden (Jobfeed 2014). Waar bedrijven graag een flexibel personeelsbeleid willen voeren, hebben werknemers juist behoefte aan nieuwe zekerheden.

Hoogopgeleiden zijn vooral nodig in de dienstensector. Met name in sales, techniek en ICT zijn goede kandidaten schaars. De vijf meest gevraagde functies voor ervaren professionals zijn:

  1. software engineer
  2. accountmanager
  3. projectleider
  4. salesmanager
  5. financial controller

ontwikkelen medewerkers

Professionals van nu zijn te omschrijven als carrière- en resultaatgericht, zakelijk en nieuwsgierig. Zij stellen specifieke eisen aan hun werkgever. Salaris en werksfeer zijn daarbij de belangrijkste factoren, maar inhoud, uitdaging in het werk en ontwikkelingsmogelijkheden spelen een belangrijke rol, zo blijkt uit onderzoeken van Randstad. “Het ontwikkelen van medewerkers, zowel de vaste als flexibele krachten, is essentieel om talenten te kunnen aantrekken en behouden.”, aldus Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt Randstad.

‘loopbaandenken’ in een flexibele arbeidsmarkt

“Werknemers hebben behoefte aan zekerheden, maar bedrijven streven meer naar flexibiliteit. Om het juiste personeel aan te trekken, moeten werkgevers nieuwe zekerheden aanbieden, los van de vorm van het arbeidscontract,” aldus Marjolein ten Hoonte, directeur Arbeidsmarkt Randstad. Een ‘zekerheid’ die een werkgever bijvoorbeeld kan geven, is de mogelijkheid tot het volgen van opleidingen en het realiseren van persoonlijke ontwikkeling. Ten Hoonte: “Daarmee groeit de waarde van de werknemer en dat is precies wat medewerkers nodig hebben in een flexibele arbeidsmarkt. Met voldoende ervaring en bagage zijn zij beter inzetbaar en kunnen ze makkelijker overstappen naar een volgende baan. Dit past in het nieuwe ‘loopbaandenken’, dat draait om werkzekerheid in plaats van baanzekerheid.”

bekijk meer informatie in de whitepaper talentmanagement