DIEMEN, 15 april 2013 – Randstad is blij met de voorgestelde maatregelen rondom payroll in het sociaal akkoord tussen werkgevers, werknemers en het kabinet. Payrollmedewerkers ontvangen in de toekomst meer duidelijkheid over hun arbeidspositie. Daarnaast worden bijzondere ontslagregels die nu voor payroll gelden, geschrapt. “We juichen deze ontwikkeling toe. Over payroll heerst de laatste tijd namelijk veel onduidelijkheid. Payroll biedt werknemers heel veel kansen op de arbeidsmarkt. Dat wordt wel eens onderschat, "aldus Jacqueline van Beek, directeur Randstad Payroll Solutions.

In de arbeidsmarkt van morgen staat flexibiliteit centraal. Mensen werken niet meer hun hele leven bij dezelfde werkgever. Payroll kan die ontwikkeling faciliteren door gelijktijdig voor meerdere werkgevers te werken of regelmatig te veranderen. Payroll ontzorgt werkgevers en biedt werknemers mogelijkheden om die flexibiliteit te organiseren. Zo zijn bedrijven bijvoorbeeld in staat om snel op te schalen als de markt hier om vraagt. De voorgestelde maatregelen in het sociaal akkoord biedt werknemers extra zekerheid. Voordelen voor zowel werkgevers als werknemers dus. In Nederland zijn ongeveer 150.000 mensen via payroll aan het werk, waarvan 15.000 via marktleider Randstad Payroll Solutions.

waar op letten

Jacqueline van Beek: “Wij werken al langer volgens de voorgestelde maatregelen in het sociaal akkoord, maar we zijn blij dat dit nu geldt voor de hele markt. We adviseren werknemers die in dienst komen van een payrollonderneming op een aantal zaken te letten. Kijk allereerst of de onderneming lid is van de VPO (Vereniging Payroll Ondernemingen). Leden van VPO hebben een informatieplicht. Leden die goed werkgeverschap voorstaan, zullen de aard en inhoud van de arbeidsovereenkomst tijdig kenbaar maken aan kandidaten. Ook raden we kandidaten aan te controleren op welke wijze zij worden aangesteld bij de payrollonderneming en wie hun werkgever is.”

gemeente enschede

De kantonrechter in Almelo oordeelde onlangs dat de via payroll ingehuurde medewerkers bij de gemeente Enschede eigenlijk ambtenaar zijn. Dit houdt in dat zij niet zomaar ontslagen kunnen worden door de gemeente. Van Beek: “In een degelijke payrollconstructie krijgen dit soort excessen geen kans. Bij Randstad Payroll Solutions maken we vooraf aan kandidaten duidelijk wie de juridisch werkgever is, zodat hier voor werknemers en opdrachtgevers geen misverstand over bestaat. Hiermee vermijden we onnodige risico’s.’’

over payroll

Bij payroll worden juridische en administratieve aspecten van het werkgeverschap uitbesteed. Opdrachtgevers blijven zelf verantwoordelijk voor de werving, selectie en begeleiding van werknemers.Gemiddeld wordt 80% van de payrollmedewerkers waarvan de arbeidsovereenkomst afloopt via Randstad bemiddeld naar een nieuwe baan.