Als persoonlijk begeleider help je mensen met hun dagelijkse bezigheden. Je cliënten hebben vaak een handicap, een verslaving of psychische problemen. Daardoor hebben ze meer moeite met een zelfstandig leven. En dat is waar jij om de hoek komt kijken: door jouw één op één begeleiding worden je cliënten weer zelfstandiger. Persoonlijk begeleiders zijn dan ook hartstikke belangrijk: je ziet ze veel plekken terug in de zorg. Denk bijvoorbeeld aan de jeugdzorg, de ggz, de ouderenzorg, de gehandicaptenzorg of de dagbesteding. 

soorten persoonlijk begeleiders 

  • persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg
    Als begeleider in de gehandicaptenzorg help je cliënten met lichamelijke- of verstandelijke handicap. Wat je taken precies zijn, verschilt natuurlijk per locatie en soms zelfs per dag. Vaak help je cliënten met wassen, aankleden en in het huishouden, maar een gezellig spelletje doen hoort er ook bij! 

  • persoonlijk begeleider GGZ
    Mensen met psychische problemen willen graag weer meer zelfstandigheid krijgen. Dit is waar een persoonlijk begeleider GGZ mee kan helpen. Je stelt samen met de cliënt doelen op en geeft tools om deze doelen te halen. Ook help je je cliënt bijvoorbeeld met het opstellen van planningen voor het huishouden of met administratieve taken. Zo streef je samen naar een zo zelfstandig mogelijk leven voor de cliënt.

  • persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg
    Als persoonlijk begeleider in de maatschappelijke zorg ben je vooral werkzaam bij woongroepen en instellingen. Je begeleidt je cliënten met dagactiviteiten en zorgt voor een duidelijk ritme. Ook organiseer je wel eens activiteiten voor de woongroep waar je werkt. Je bent dus van alle markten thuis!

  • persoonlijk begeleider dagbesteding 
    Hou je van activiteiten organiseren? Dan is persoonlijk begeleider in de dagbesteding misschien iets voor jou. Je houd je bezig met het coordineren van activiteiten, maar ook met het opstellen van zorg begeleidingsplannen. Zo steek je je handen uit de mouwen met organiseren én help je mensen dagelijkse bezigheden.

  • persoonlijk begeleider ouderenzorg
    Het werk als persoonlijk begeleider in de ouderenzorg is lekker verschillend. De ene dag houd je een oude mevrouw gezelschap, de andere dag ga je met een oude meneer mee naar het ziekenhuis. Je zorgt ervoor dat je cliënten zolang mogelijk zelfstandig kunnen leven. Samen met eventuele thuishulp van een helpende of een verzorgende IG maak je thuis blijven wonen voor ouderen mogelijk!

  • persoonlijk begeleider jeugdhulp
    Een warme en veilige omgeving: dat is wat je de cliënten in de jeugdzorg wilt bieden. De jongeren die je begeleidt hebben vaak gedragsproblemen. Samen met hun docenten en hulpverleners begeleid je jongeren om de behandeldoelen die je hebt opgesteld te halen en ervoor te zorgen dat ze veilig kunnen opgroeien. 

persoonlijk begeleider word je met deze opleidingen en kwalificaties

Om als persoonlijk begeleider aan de slag te gaan, heb je een diploma nodig. Dit moet een diploma zijn van een zorgopleiding van minimaal mbo 3-niveau. Soms heb je een hbo-diploma nodig, dus let goed op de eisen in een vacature. Vaak moet je een van deze opleidingen hebben om te werken als persoonlijk begeleider: 

Wil je de overstap maken naar de zorg? Bekijk dan eens onze zorgopleidingen van Randstad. Hierbij leer én werk je tegelijkertijd. Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log direct in en ontdek wat bij je past! Nog geen Randstad-profiel? Maak er hier snel één aan!

gemiddeld salaris van een persoonlijk begeleider

Wil je weten wat je gaat verdienen als persoonlijk begeleider? Bekijk het in onze eigen salarischecker. Deze tool berekent het gemiddelde loon van flexmedewerkers die als persoonlijk begeleider via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen.

En benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

doorgroeimogelijkheden als persoonlijk begeleider

Wil jij je verder ontwikkelen als persoonlijk begeleider? Kies ervoor om in een andere organisatie persoonlijk begeleider te worden. Bijvoorbeeld de GGZ in plaats van de ouderenzorg. Zo kan je je functie verder uitbreiden en soms nét op andere plekken terechtkomen. Het kan zijn dat je voor een andere organisatie, bijvoorbeeld de GGZ, een hbo-diploma nodig hebt om aan de slag te mogen. 

Ook kan je intern doorgroeien naar functies, zoals: teamleider of projectmedewerker.
Wil jij je doorgroeimogelijkheden vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen.

Wat kan je verwachten als je gaat werken als persoonlijk begeleider? De volgende zaken zijn goed om te weten. Als persoonlijk begeleider heb je allerlei taken. Welke taken dit precies zijn, hangt af van de organisatie waar je persoonlijk begeleider bent. In de ouderen- en gehandicaptenzorg zijn de taken meer gericht op helpen verzorgen, terwijl je taken bij de jeugd en de ggz meer gericht zijn op het halen van doelen.

dit is je takenpakket als persoonlijk begeleider

  • helpen met doelen bereiken: als persoonlijk begeleider stel je met je cliënt doelen op. Deze kunnen heel verschillend zijn: van zelfstandig naar de supermarkt gaan tot het wekelijks doen van de was. Samen met je cliënt werk je vervolgens aan deze doelen en stel je de doelen bij als dat nodig is. 

  • een veilige omgeving creëren:je zorgt ervoor dat je cliënten zich compleet op hun gemak voelen. Je laat de jongeren in veiligheid opgroeien, je geeft de gehandicapten een warm thuis of je laat merken dat de cliënten je alles kunnen vertellen. Dankzij jou voelen zij zich veilig.

  • een luisterend oor bieden: bij jou kan een cliënt het hart luchten. Zie je dat het niet goed gaat met je cliënt? Dan begin je een gesprek. Zo voelt je cliënt zich gehoord en weet je natuurlijk ook beter waar hulp bij nodig is. Samen kunnen jullie hieraan werken!

  • helpen met dagelijkse bezigheden: je begeleidt je cliënten in allerlei huishoudelijke taken, maar bijvoorbeeld ook administratieve taken. Samen met je cliënten zorg je ervoor dat ze zelfstandiger kunnen leven. Je maakt bijvoorbeeld een schoonmaakschema en laat zien hoe en waar ze een bepaalde uitkering aan kunnen vragen.

je werkplek

Eén ding is zeker: je werkplek verschilt per werkgever. Je kan in een zorgcentrum werken, maar ook bij cliënten thuis. Heeft de cliënt een spannende afspraak in het ziekenhuis of met de gemeente? Je gaat als persoonlijk begeleider mee om de cliënt gerust te stellen én om de juiste vragen te stellen. Lekker afwisselend, toch? 

leuke bedrijven om te werken als persoonlijk begeleider

Via Randstad kan je snel aan de slag bij onze topwerkgevers. Wat dacht je bijvoorbeeld van werken bij:

  • help mensen met een (verstandelijke) beperking bij ‘s Heeren Loo. Met locaties door heel Nederland vind je altijd een werkplek waarbij je de mensen snel kunt helpen.

  • ondersteun mensen met een ernstige (verstandelijke) beperking of gedrags- en/of psychiatrische problemen bij Koraal. Zo zorg je ervoor dat deze mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen.

de werktijden van een persoonlijk begeleider

Houd je van afwisseling? Het werk van persoonlijk begeleider is lekker divers. Je hebt flexibele werktijden. Je diensten kunnen overdag zijn, maar ook ‘s avonds of ‘s nachts. In woongroepen is vaak 24 uur per dag een begeleider aanwezig. In de GGZ zijn de werktijden juist weer vaker overdag. Soms kun je helemaal zelf je uren bepalen. Net wat jou uitkomt, lekker makkelijk!

deze eigenschappen en competenties ontwikkel je als persoonlijk begeleider

Als persoonlijk begeleider begeef je je altijd onder de mensen. Hier horen ook een aantal competenties bij die je ontwikkelt tijdens je werk.

  • empathie: je voelt goed aan wat je cliënt nodig heeft en speelt daarop in. Je snapt de emoties van de cliënt.

  • flexibiliteit: je past je gemakkelijk aan de wensen en de benodigdheden van de cliënt aan. Meer duidelijkheid nodig? Dan geef je dat. Juist meer vrijheid nodig? Dan laat je de cliënt wat meer los. Zo kom je samen tot het een fijne samenwerking!

  • goed communiceren: je leert hoe je het best communiceert met je cliënt. Dit kan per cliënt verschillen. Dit voel je op den duur goed aan. 

  • goed luisteren: je biedt je cliënt een luisterend oor en luistert goednaar wat er gezegd wordt. Je cliënt voelt zich hierdoor veilig en vertrouwt je. En wees eerlijk: al dat praten is ook gewoon gezellig toch?

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • wekelijks uitbetaald worden

  • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

  • altijd een contactpersoon waarop je kan terugvallen en om hulp kan vragen

  • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

  • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

  • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

  • vast contract? Een uitzendbaan als persoonlijk begeleider via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over persoonlijk begeleiders

  • wat doet een persoonlijk begeleider?

    Als persoonlijk begeleider help je mensen met hun dagelijkse bezigheden. Je cliënten hebben vaak een handicap, een verslaving of psychische problemen, en hebben moeite met zelfstandig leven. Dat is waar jij je cliënten mee gaat helpen: met jouw één op één begeleiding help je de cliënten om zo zelfstandig mogelijk te leven. Persoonlijk begeleiders zijn hartstikke belangrijk: in veel gebieden van de zorg komen ze te pas, zoals bij de jeugdzorg, de ggz, de ouderenzorg, de gehandicaptenzorg of bij dagbesteding. Lees hier meer over het werk als persoonlijk begeleider.

  • wat verdien je gemiddeld als persoonlijk begeleider?

    Gebruik onze salarischecker om erachter te komen wat je gaat verdienen als persoonlijk begeleider. Deze tool berekent het gemiddelde loon van flexmedewerkers die als medewerker burgerzaken via Randstad aan het werk zijn.

  • hoe lang duurt een opleiding tot persoonlijk begeleider?

    Om persoonlijk begeleider te worden heb je een mbo- of hbo-opleiding nodig. Deze opleiding tot persoonlijk begeleider duurt ongeveer 3 of 4 jaar. Check hier meer informatie over een opleiding persoonlijk begeleider.