kom alles te weten over flexibiliteit:

wat is flexibiliteit?

Iemand die zich makkelijk, snel en rustig  kan aanpassen is flexibel. Flexibiliteit draait dus om het vermogen om veranderingen op korte termijn op te pakken en daar effectief en efficiënt een eigen draai aan te geven. Bijvoorbeeld bij een wisselende dienst, een collega die plots uitvalt waardoor je extra taken moet oppakken, of een onverwachte situatie in de planning. Er kunnen zich op de werkvloer verschillende situaties voordoen, waar van tevoren geen rekening mee is gehouden. 

verschil flexibiliteit en flexibel werken

Er is enige verwarring over wat flexibiliteit en flexibel werken (ook wel flexwerken genoemd) is. Wanneer je als werknemer de vrijheid hebt om je eigen werktijden in te delen en om vanaf verschillende plekken te werken, dan hebben we het over flexwerken. Dit is absoluut een vorm van flexibiliteit, maar niet waar de competentie flexibiliteit om draait.

Hoe flexibel ben jij? Doe onze persoonlijkheidstest.

wat maakt flexibel zijn zo belangrijk op de werkvloer?

Flexibiliteit op de werkvloer heeft een aantal voordelen. Zo kun je als flexibele werknemer op verschillende taken worden gezet. Op die manier heb je net wat meer te bieden dan een collega die een enkele taak op zich neemt. 

Daarnaast staat iemand met een flexibele werkhouding open voor nieuwe ideeën, een andere manier van werken of plotselinge veranderingen. De durf om van aanpak te veranderen om hetzelfde doel te bereiken, maakt dat een flexibel persoon de doelstellingen haalbaar maakt. Want soms moet je nou eenmaal herschikken en aandacht geven aan een onderwerp dat meer prioriteit heeft. En breekt er crisis uit dan ben je met jouw flexibiliteit degene die hier kalm en gedegen mee omgaat. 

Wat dacht je van een open dag van school, die buiten de normale werkuren valt? Of jouw inzet voor een buitenschoolse activiteit. Die keer dat je de handjes uit de mouwen steekt om een andere afdeling te helpen met een megaklus? Een klant die een afspraak vergeet en jouw planning in de war gooit? Of het feit dat je wilt blijven leren in je vakgebied; allemaal voorbeelden, die je als flexibele werknemer van grote toegevoegde waarde op de werkvloer maken. 

Want ben je flexibel, dan reageer je goed op veranderingen. En wie bereid is net iets meer te doen, heeft nou eenmaal een streepje voor.

wanneer sla je erin door?

Flexibel zijn betekent natuurlijk niet dat je overal ja op zegt en al het extra werk op je neemt. Je wilt altijd je eigen grenzen aangeven, zodat collega’s je niet overspoelen met werk. Ook is het belangrijk dat je niet het overzicht verliest over je eigen taken en wat belangrijk is of prioriteit heeft.

Zoals met elke competentie schuilt ook in flexibiliteit het gevaar dat je er in doorslaat. Doordat je juist zo goed kunt schakelen, breed geïnteresseerd bent en dus veel klussen aangrijpt, kan dit overkomen als wispelturig. Wispelturig wordt vaak gelinkt aan iemand die met alle winden meewaait en dat maakt je minder betrouwbaar en overtuigend. 

3 tips: zo ontwikkel je je flexibiliteit

  1. ontwikkel flexibel zijn door te observeren 
    Ga eens op zoek naar een collega of vriend die bekend staat als flexibel en neem een observerende houding aan. Wat zie je? Bestudeer het gedrag en kijk wat die persoon vooral wel en niet doet. Kan je dat misschien terugkoppelen aan je eigen gedrag? Of wellicht herken je patronen die je normaliter juist uit de weg gaat. Door te observeren en te imiteren leer je uiteindelijk zelf ook beter flexibel werken.
  2. ontwikkel flexibiliteit door te experimenteren
    Het is goed om te experimenteren door situaties op te zoeken die jou dwingen flexibel te zijn. Door te oefenen, doe je meer ervaring op. Ervaring die bruikbaar is voor flexibiliteit. Dat kan op de werkvloer, maar ook daarbuiten. Misschien heb je altijd wel gedroomd van theaterlessen of zou je graag vrijwilligerswerk willen doen. Daag jezelf uit om content te zijn met nieuwe en veranderende situaties.
  3. ontwikkel flexibel zijn door te leren
    Wil je vaker een flexibele werkhouding aannemen? Of vind je flexibel werken nog lastig? Dan is de online training Veerkracht leerzaam om te volgen! Met een Randstad-account is deze training helemaal gratis. Hier maak je er snel één aan

functies waarbij flexibel zijn belangrijk is

De nodige flexibiliteit wordt van iedereen wel verwacht, maar bij deze banen is het extra belangrijk dat je flexibel inzetbaar bent:

  • conducteur: duizenden mensen veilig van a naar b brengen en dat op de meest uitlopende tijdstippen. Als conducteur heb je niet alleen een grote verantwoordelijkheid, sterke communicatieve vaardigheden, maar houd je ook van flexibel werken. Soms in de ochtend, soms in het weekend en soms in de avonden; je vindt wisselende diensten geen probleem!
  • planner: als planner ben je verantwoordelijk voor roosters, planningen en deadlines. Je vindt het heerlijk om overzicht te houden en werkzaamheden te managen. Daarnaast ben je flexibel, want je weet als geen ander dat er op het laatste moment nog veranderingen in de planning kunnen komen. 
  • woonbegeleider: als woonbegeleider help je mensen op weg naar zelfstandigheid. Heel waardevol, maar soms ook heel onvoorspelbaar. Want je komt regelmatig in situaties terecht waarin je moet improviseren en waar je dus flexibel voor moet zijn. Denk bijvoorbeeld aan iemands gezondheid die rap achteruit gaat. 
  • basisschooldocent: je bent een belangrijk gezicht in het leven van kinderen en mag ze daarnaast ook nog van alles leren. Je houdt ervan om met kinderen te werken en het is nooit saai met ze! Als basisschooldocent is flexibiliteit dan ook een van je kernkwaliteiten. 

Meer weten over welke beroepen bij jou (en je competenties) passen? Doe onze beroepskeuzetest!

zo toon je je flexibiliteit aan tijdens een sollicitatiegesprek

Werkgevers zijn vaak op zoek naar flexibele werknemers en als werknemer wil je ook graag laten zien dat je dit bent. Maar hoe doe je dat nou het beste?

  • net dat beetje extra: meer taken of werkzaamheden die buiten je functieprofiel vallen? Daar draai je je hand niet voor om. Wanneer je de tijd en motivatie hebt, neem je graag taken over. Ook een collega die in tijdsnood zit help je met liefde! Door voorbeelden te geven van de manier waarop je flexibel inzetbaar bent, toon je aan dat flexibiliteit een van je sterke competenties is.
  • open houding: het management bij je vorige baan besloot het over een geheel nieuwe boeg te gooien. Alles ging overhoop en er kwam een nieuwe manier van werken. Veel collega’s schrokken daarvan, maar jij zag juist kansen. Sterker nog je was wel naar nieuwsgierig naar deze aanpak en je had zelf ook nog wel een goed idee om dit te laten slagen. Vertel over jouw rol op de werkvloer en wat voor positieve gevolgen dat had. 
  • diversiteit op je cv: toon je flexibiliteit aan op je cv. En dat doe je liever niet door het te benoemen (want velen met je), maar door het te laten zien. Door gevolgde cursussen, nevenactiviteiten, maar ook diverse rollen binnen je vorige functies op te noemen kan je tonen hoe multi-inzetbaar je bent.

zo help je anderen zich te ontwikkelen met flexibiliteit 

Je bent zelf al hartstikke behulpzaam door je flexibel op te stellen. Je helpt collega’s bergen werk verzetten, maar je wilt anderen ook leren hoe ze die flexibele werkhouding aannemen. 

Stel je hebt een collega die nogal van het plannen is en het ontzettend moeilijk vindt daar van af te wijken. Verandert er iets in de planning, dan is er vrijwel gelijk stress. Je kan daarbij helpen door aan te tonen dat zelfs plannen past binnen een flexibele werkhouding. Daarmee houd je het vertrouwd en toch leer je iets bij. Is dat niet tegenstrijdig dan? Nou nee! Want flexibel zijn is juist rekening houden met verschillende scenario’s. Dus help jouw collega met een plan a, b en c. Zo is er in het vervolg een plan achter de hand bij een ad hoc situatie.

gelijksoortige competenties

Iemand die flexibel is, heeft ook een groot aanpassingsvermogen. Iemand met aanpassingsvermogen kan goed schakelen tussen verschillende werkomstandigheden. Of dat nou te maken heeft met veranderingen in de werkomgeving, het takenpakket of de collega’s. 

Ben je flexibel, dan ben je vaak ook creatief. Met jouw creatief denkvermogen zie je kansen en bedenk je originele ideeën. Doen zich opeens onvoorziene problemen of veranderingen voor? Geen probleem! Met jouw creativiteit bedenk je een (vernieuwde) oplossing. 

Flexibiliteit is daarnaast een competentie die gepaard gaat met improvisatietalent. Onvoorziene zaken vragen om een oplossing die nog niet voor ogen was. Wanneer je goed kan improviseren kun je ter plekke met een goede oplossing komen. 

Wil je weten waar je aan de slag kan met de competentie flexibiliteit? Kom in contact met een van onze intercedenten!

veelgestelde vragen over flexibel zijn

  • wat is flexibiliteit?

    Flexibiliteit gaat niet zozeer over je eigen tijden en werkplek bepalen, maar over het vermogen om veranderingen en problemen op korte termijn op te pakken. Het snel kunnen schakelen tussen verschillende omgevingen, situaties en mensen. Flexibiliteit betekenis: lees er hier alles over.

  • wat maakt flexibel zijn zo belangrijk op de werkvloer?

    Flexibele werknemers hebben vaak een streepje voor, omdat ze open staan voor nieuwe ideeën en manieren van werken. Daarnaast zijn ze bereid extra taken op te pakken en weten ze goed prioriteiten te stellen en te herschikken. Ontdek hier meer over het belang van flexibiliteit.

  • wanneer sla je erin door?

    Doorslaan in je flexibiliteit kan tot gevolg hebben dat je wispelturig overkomt en moeite hebt om je eigen grenzen aan te geven. Bekijk hier wat de mogelijke valkuilen zijn van flexibel zijn.

     

  • zo ontwikkel je je flexibiliteit

    De competentie flexibiliteit ontwikkelen kun je doen door te leren, te imiteren en te experimenteren. Zo kun je een collega die bekend staat om zijn flexibiliteit observeren of jezelf uitdagen vaker situaties aan te gaan die jouw dwingen flexibel te zijn. Vaker flexibel zijn? Leer hier hoe je dat doet.

     

  • functies waarbij flexibel werken belangrijk is

    Wanneer je met mensen werkt is flexibiliteit een belangrijke competentie. Wat dacht je van woonbegeleider of basisschooldocent, daarin kunnen zich regelmatig situaties voordoen die je van te voren niet had ingeschat. Ook kunnen mensen onvoorspelbaar reageren. Bekijk hier in welke functies flexibiliteit belangrijk is.

     

  • zo toon je je flexibiliteit aan tijdens een sollicitatiegesprek

    Er zijn verschillende manier om aan te tonen dat je flexibel bent zonder het woord zelf te benoemen. Vertel over een moment waarop je buitenschoolse activiteiten oppakte of hoe je reageerde op een geheel nieuwe manier van werken. Lees meer over hoe je de competentie flexibiliteit kunt aantonen tijdens een sollicitatiegesprek.

  • zo help je anderen zich te ontwikkelen met flexibiliteit

    Help je collega’s aan een flexibele werkhouding door te oefenen met iets vertrouwds. Is jouw collega een planner? Maak dan voor verschillende situaties verschillende plannen. Hoe je anderen verder kan helpen? Lees het hier!

  • gelijksoortige competenties

    Ben je flexibel dan heb je ook een groot aanpassingsvermogen en ben je creatief. Snel schakelen en nieuwe ideeën of oplossingen bedenken, zijn voor jouw geen probleem. Bekijk meer over gelijksoortige competenties.