Een teamleider is iemand die een team van medewerkers aanstuurt. Ook maak en bewaak je de planning, verdeel je taken en zorg je ervoor dat de kwaliteit van het uitgevoerde werk tiptop in orde is. Als teamleider ben je de schakel tussen de collega’s van je team en het management van het bedrijf waar je werkt.  

Er is veel vraag naar teamleiders, want in bijna elk bedrijf loopt er wel een teamleider rond. Je hebt als teamleider veel baankansen in de zorg, logistiek, techniek of in het onderwijs. Een teamleider wordt in vacatures ook wel team leader genoemd. Benieuwd of een baan als teamleider ook wat voor jou is? Lees dan snel verder! 

wat doet een teamleider?

Als teamleider ben je verantwoordelijk voor:

 • aansturen en motiveren van medewerkers

 • planning en verdeling van taken

 • controleren van het uitgevoerde werk

 • behalen van doelstellingen

 • oplossen van problemen

 • advies geven aan het management 

 • zorgen voor veilige en prettige werkomgeving

Wil je weten wat je als teamleider verdient? Bekijk het in onze salarischecker. Deze tool berekent het gemiddelde salaris van flexmedewerkers die als teamleider via Randstad aan het werk zijn. Leeftijd, locatie, vakantiegeld of eventuele bonussen zijn hierin niet meegenomen. 

Benieuwd wat je netto overhoudt van dat salaris? Of weet je wat je netto wilt verdienen en wil je berekenen welk brutosalaris daarbij past? Check het in onze bruto netto calculator.

Werk je al een tijd als teamleider en ben je klaar voor meer verantwoordelijkheid? Dan is het een logische stap om als teamleider door te groeien naar de functie van manager. Als manager stuur je collega’s én teamleiders aan en ben je verantwoordelijk voor het beleid van het bedrijf. Samen met de directeur stel je doelstellingen op en zorg je dat het bedrijf financieel gezond blijft. Als manager ben je minder betrokken bij de dagelijkse uitvoering van het bedrijf, maar ben je meer gefocust op de strategische uitvoering van het bedrijf. 

Als manager kan je tot slot doorgroeien naar de functie van directeur. Als directeur sta je aan het hoofd van het bedrijf of de organisatie en ben je eindverantwoordelijk voor alle werkzaamheden en beslissingen.  
Wil jij je doorgroeimogelijkheden als teamleider verder vergroten? Ga dan aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling. Ook kijken we graag samen met je naar je loopbaanontwikkeling. Bekijk de tests, tips en trainingen.

Als teamleider kan je op veel verschillende plekken aan de slag. De meest voorkomende sectoren zijn:

 • teamleider in de zorg: met jouw kloppende hart voor de zorg geef je structuur aan je team, zodat patiënten de beste zorg krijgen die ze nodig hebben

 • teamleider in een supermarkt: als teamleider in een supermarkt zorg je dat je team lekker draait, net als de winkel zelf

 • teamleider in de logistiek: wil je werken als teamleider in de logistiek? Dan bewaar je het overzicht, help je collega’s en halen jullie samen de gestelde doelen 

 • teamleider in de productie: ga aan de slag als teamleider in de productie en stuur jouw team van productiemedewerkers aan. Jij zorgt dat het productieproces altijd door kan gaan!

 • teamleider in het onderwijs: werken als teamleider in het onderwijs betekent je inzetten voor goed onderwijs: je begeleidt docenten en adviseert de directie over hun beleid

 • teamleider in de techniek: houd je van overzicht én heb je technisch inzicht? Start dan als teamleider in de techniek en begeleid technisch medewerkers in hun werk

Als teamleider geef je natuurlijk leiding aan een team. Jij zorgt er elke dag opnieuw voor dat je collega’s gemotiveerd aan de slag gaan! Wat kan je verwachten als je gaat werken als teamleider? De volgende zaken zijn goed om te weten:

dit is je takenpakket als teamleider:

 • aansturen van medewerkers: je belangrijkste taak als teamleider is het aansturen van de collega’s in je team of van je afdeling. Je begeleidt ze in hun werk en helpt hen wanneer er iets onduidelijk is. Ook zorg je ervoor dat je medewerkers gemotiveerd blijven. Jouw energie en enthousiasme zijn aanstekelijk en zorgen voor een fijne werksfeer! 

 • maken van een duidelijke planning: als teamleider ben je verantwoordelijk voor het creëren van overzicht. Dat doe je door duidelijke planningen te maken. Zo maak je de personeelsroosters, maar verdeel je ook het werk onder je teamleden

 • kwaliteit van het werk controleren: als teamleider houd je ook de kwaliteit van het werk dat je team uitvoert nauwlettend in de gaten. Is de kwaliteit tiptop in orde? Of kan iets nog verbeterd worden? Jij zorgt dat de uitgevoerde werkzaamheden voldoen aan alle eisen! 

 • behalen van doelstellingen: jij weet je collega’s zo te motiveren dat jullie gezamenlijke doelen bereikt worden. Die doelen zijn meestal vastgesteld door het management, maar aan jou als teamleider de taak om die doelen ook daadwerkelijk te behalen! 

 • oplossen van problemen: als teamleider ben je het eerste aanspreekpunt bij problemen. Is er iemand ziek? Of lopen je medewerkers tegen knelpunten aan in hun werk? Jij weet wat je te doen staat!

 • zorgen voor een veilige en prettige werkomgeving:  tot slot ben je als teamleider ook verantwoordelijk voor een fijne werkomgeving voor de medewerkers binnen je team. In welke sector je ook aan de slag gaat: jij zorgt ervoor dat alle veiligheidsvoorschriften worden nageleefd en dat iedereen zich gewaardeerd voelt 

wie zijn je collega’s?

Als teamleider stuur je natuurlijk je collega’s aan. Ook schakel je veel met het management en de directie. Het is afhankelijk van je werkplek met welke collega’s je precies te maken krijgt. Maar één ding is zeker: je hebt de hele dag door contact met mensen! 

werkdag van een teamleider

Benieuwd hoe je werkdag eruit ziet als teamleider in de logistiek? Lonneke zocht het uit in onze videoreeks 100 dagen, 100 banen!

je werkplek: overal!

Als teamleider kan je op heel veel plekken aan de slag. Hierdoor ligt het aan het soort bedrijf waar je precies komt te werken.

Je werkt als team leader samen met je collega’s. Dit kan op een afdeling in het ziekenhuis zijn, maar ook in een productiehal of in een supermarkt. Vaak heb je als teamleider ook een eigen bureau of kantoor met een computer op een wat rustigere plek. Daar kan jij je even terugtrekken om administratieve taken uit te voeren, zoals het maken van een personeelsplanning. 

de werktijden van een teamleider

Het verschilt per sector wat de werktijden van een teamleider precies zijn. Als team leader werk je in veel sectoren fulltime van maandag tot en met vrijdag. Je werkt vaak op de momenten dat je collega’s ook aan het werk zijn, dus in het weekend ben je vrij. 

Maar dit is niet altijd het geval. In de logistiek en techniek draaien veel processen bijvoorbeeld 24 uur per dag, 7 dagen per week door. Daarom komt het in deze sectoren ook vaak voor dat je als teamleider buiten kantoortijden werkt, zoals in de avond of tijdens het weekend. 

Daarnaast ben je als teamleider eindverantwoordelijk voor het werk van je team, dus het kan natuurlijk wel eens voorkomen dat je wat langer doorwerkt. Bijvoorbeeld wanneer een deadline nadert en er een probleem opgelost moet worden. Gelukkig gaat jou dat met je flexibele houding goed af! 

Om als teamleider aan de slag te gaan, heb je vooral de juiste motivatie nodig. Vaak groei je vanuit een andere functie binnen je bedrijf door naar de functie van team leader. Daarom is er geen specifieke opleiding die je nodig hebt om teamleider te worden. 

Er bestaan wel opleidingen die goed aansluiten bij deze functie, zoals de opleiding projectmanagement (hbo) of bedrijfsmanagementopleidingen (hbo of wo). Daarnaast zijn er veel cursussen die je kan volgen op het gebied van management en leiderschap. Deze cursussen worden vaak vergoed door je werkgever. 
Zin om zelf al een cursus te volgen? Dat kan gemakkelijk én gratis via Randstad! Met de online trainingen van GoodHabitz spijker je bijvoorbeeld je time-management bij, of volg je een training over gesprekstechnieken.

Ook als je (nog) niet via Randstad werkt heb je toegang tot het opleidingsaanbod. Log meteen in en ontdek wat bij je past! Heb je nog geen Randstad-profiel? Maak er snel één aan!

De belangrijkste eigenschap van een goede teamleider? Je moet natuurlijk goed leiding kunnen geven! Jij stuurt je team vol zelfvertrouwen aan, weet hoe je collega’s motiveert en houdt altijd het overzicht. Zo loopt alles binnen jouw team op rolletjes! 

Daarnaast zijn de volgende eigenschappen ook handig voor een teamleider:

 • vakkennis: om je collega’s en hun werk in goede banen te leiden, is het belangrijk dat je snapt waar je medewerkers mee bezig zijn. Daarom bezit je specifieke vakkennis over de sector waarin je werkt, zodat je precies weet hoe jij je collega’s kan aansturen

 • communicatief sterk: een functioneringsgesprek voeren met een collega, een belangrijke mail versturen of overleggen met het management? Jij weet precies hoe je jouw boodschap moet overbrengen! 

 • goed in samenwerken: als teamleider heb je een centrale rol in de organisatie. Het is dus belangrijk dat je met iedereen goed overweg kan en goed kan samenwerken 

 • stressbestendig: op sommige dagen loopt alles gesmeerd, op andere dagen helaas niet. Gelukkig schiet jij daar niet van in de stress! Jij houdt het hoofd koel en weet altijd de beste beslissingen te maken

Wanneer je werkt via Randstad heb je een aantal voordelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • wekelijks uitbetaald worden

 • pensioenregeling als je 26 weken gewerkt hebt

 • altijd een contactpersoon waarop je kan terugvallen en om hulp kan vragen

 • via onze Randstad-app declareer je snel je gewerkte uren en heb je altijd direct overzicht over je werkrooster

 • vakantiegeld en recht op 25 vakantiedagen krijg je van ons

 • via Randstad is het mogelijk om op elk moment verschillende (veiligheids-) certificaten te behalen. Bekijk hier onze opleidingsmogelijkheden

 • vast contract? Een uitzendbaan als teamleider via Randstad is vaak een opstap naar een mooie vaste baan. Jaarlijks verdienen duizenden mensen een contract voor onbepaalde tijd bij leuke werkgevers dankzij een tijdelijke baan via ons. Bovendien werven veel bedrijven hun vaste medewerkers mede via Randstad

veelgestelde vragen over teamleiders

 • wat is een teamleider?

  Als teamleider stuur je een team van medewerkers aan. Je maakt en bewaakt de planning, verdeelt taken en zorgt ervoor dat het werk goed uitgevoerd wordt. Als teamleider ben je de schakel tussen de collega’s in je team en het management van het bedrijf waar je werkt. Lees hier meer over wat je werk als teamleider inhoudt.

 • wat verdien je gemiddeld als teamleider?

  Een fulltime teamleider verdient gemiddeld tussen de 2.600 en 2.832 euro bruto per maand. Per jaar is dat 35.135 euro bruto, wanneer je 40 uur per week werkt. Maar je salaris hangt erg af van de sector waarin je gaat werken. Zo verdient een teamleider in de logistiek gemiddeld 2.261 euro bruto per maand, een teamleider in de techniek gemiddeld 3.147 euro bruto, en een teamleider in de zorg gemiddeld 11.347 euro bruto per maand. Lees op deze pagina meer over het salaris van een teamleider.

 • heb je ervaring nodig om teamleider te worden?

  Om aan de slag te gaan als teamleider, heb je geen specifieke opleiding nodig. Vaak groei je vanuit een andere functie binnen een bedrijf door naar de functie van teamleider. Zo beschik je direct over inhoudelijke kennis van de sector waarin je gaat werken, dat vinden werkgevers een groot pluspunt. Er bestaan wel studies die zorgen voor een goede basis, zoals de opleiding projectmanagement (hbo) of bedrijfsmanagementopleidingen (hbo of wo). Lees hier verder over welke opleiding en kwalificaties je nodig hebt om teamleider te worden

 • hoe moet ik solliciteren op een teamleider functie?

  Solliciteren als teamleider is simpel: maak een randstad-profiel aan en zoek in onze vacaturebank naar vacatures bij jou in de buurt. Hierna stuur je eenvoudig jouw cv en motivatie op. Hulp nodig bij het opstellen van een cv of motivatiebrief? Bekijk hier al onze sollicitatietips!