op deze pagina

wat is een beoordelingsgesprek?

Een beoordelingsgesprek is een gesprek tussen jou en je leidinggevende waarin je bespreekt hoe je functioneert, hoe anderen je beoordelen en je ontvangt feedback. Dit is vaak hét moment om een mogelijke promotie, loonsverhoging of contractverlenging te bespreken. Vaak vullen je collega’s een beoordelingsformulier over jou in en deze bespreken jullie tijdens het gesprek.

de verschillende soorten beoordelingsgesprekken

Beoordelingsgesprekken zijn er in alle soorten en maten. Het ligt erg aan het bedrijf welke soort gesprekken daar van toepassing zijn, hoe ze worden genoemd en hoe ze worden ingestoken. Zo zie je vaak dat bedrijven naast een beoordelingsgesprek vaak ook eindejaarsgesprekken en/of functioneringsgesprekken houden.

Ook kan je als organisatie je hele eigen variant maken. Zo wordt binnen Randstad gebruikgemaakt van Great Conversations. Dit houdt in dat je het hele jaar door gesprekken voert met je collega’s, klanten, flexwerkers en je managers. Dezelfde onderwerpen als in een beoordelingsgesprek worden besproken, maar er hangt geen eindbeoordeling of eindcijfer aan vast. Dat maakt de gesprekken een stuk laagdrempeliger.

verschil beoordelingsgesprek en functioneringsgesprek

Het grootste verschil tussen een functioneringsgesprek en een beoordelingsgesprek is dat in een functioneringsgesprek de prestaties van jou én je leidinggevende worden besproken. Je mag hierbij dus feedback ontvangen én geven, terwijl bij een beoordelingsgesprek worden alleen jouw prestaties besproken. 

In een functioneringsgesprek wordt dus meer gepraat over jullie samenwerking, de projecten die jullie samen hebben afgerond en hoe jullie je kunnen ontwikkelen. Vaak heb je eerst een functioneringsgesprek en daarna pas een beoordelingsgesprek.

verschil beoordelingsgesprek en eindejaarsgesprek

Het verschil tussen een beoordelingsgesprek en een eindejaarsgesprek is niet groot. De inhoud van deze gesprekken is over het algemeen hetzelfde en alleen het functioneren van de werknemer wordt besproken. Het enige verschil, en de naam zegt het al: het eindejaarsgesprek is aan het eind van een kalenderjaar. Terwijl een beoordelingsgesprek het hele jaar gevoerd kan worden.  

zo bereid je je beoordelingsgesprek voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zo bereid je je beoordelingsgesprek het beste voor:

  • neem de onderwerpen door: is er van tevoren een agenda gestuurd? Mooi, dan weet je al precies wat er besproken wordt en kun je zelf nog punten toevoegen die je wilt bespreken. Ook als je geen agenda hebt gekregen, kun je alvast nadenken wat eraan kan komen. Of neem het heft in eigen handen en stel zelf een agenda op
  • hoe ging je afgelopen jaar: kijk realistisch naar je functioneren, wat valt je dan op? Jullie gaan het hebben over alles wat goed ging en wat minder goed ging. En natuurlijk wat je hiervan hebt geleerd en hoe de problemen zijn opgelost. Bereid hier alvast je antwoord op voor zodat je stevig in je schoenen staat
  • pak vorige beoordelingen erbij: kijk nog eens terug naar vorige beoordelingsgesprekken, tenzij dit je eerste is natuurlijk. Wat kwam er uit het vorige gesprek, wat is er sindsdien veranderd en wat wil je deze keer anders doen?

6 tips voor een succesvol beoordelingsgesprek

Het moment is daar: je beoordelingsgesprek komt eraan. Vind je het spannend en weet je niet goed wat je ervan moet verwachten? Maak je geen zorgen, we helpen je er doorheen. 

Met deze tips maken jij en je leidinggevende een geslaagd beoordelingsgesprek:

  1. geef sturing aan het gesprek:
    Ook is dit gesprek niet bedoeld voor jou om feedback te geven, dit betekent niet dat je geen vragen terug kan stellen. Bereid je beoordelingsgesprek dus voor met een aantal vragen, die je al een tijd had willen stellen, zoals: je verwachtingen en eventuele plannen voor promotie of salarisonderhandeling. Zo kom je lekker assertief over en weet je meteen waar je aan toe bent
  2. het beoordelingsformulier wordt besproken:
    Voor het gesprek hebben collega’s en je leidinggevende meestal een beoordelingsformulier over je ingevuld. Deze gaat natuurlijk besproken worden in je beoordelingsgesprek. Met de criteria van dat formulier wordt het gesprek dus hoogstwaarschijnlijk ingestoken
  3. heb je je doelen behaald:
    In een beoordelingsgesprek bespreek je het werk dat je de afgelopen tijd hebt gedaan en de doelen die je voor jezelf hebt gezet (tijdens je eindejaarsgesprek). Ga dus bij jezelf na: heb ik mijn doelen bereikt? Waarom wel en waarom niet? 
  4. blijf vragen stellen:
    Ook al is in een beoordelingsgesprek voornamelijk je leidinggevende aan het woord, je kunt nog steeds vragen stellen. Krijg je onduidelijke feedback? Vraag dan waar dit op is gebaseerd. Met vragen leer je niet alleen meer over je beoordeling, het laat ook zien dat je interesse hebt en leergierig bent
  5. niet je persoonlijkheid maar je acties worden besproken:
    Een goede leidinggevende zal altijd je werk en je daden bespreken, niet wat hij/zij persoonlijk van je vindt. Maak je daar dus geen zorgen over. De kwaliteit en kwantiteit zijn veel belangrijker voor je leidinggevende
  6. schiet niet in de verdediging:
    Ben je het oneens met je beoordeling? Zie dit dan niet als een persoonlijke aanval, maar als een leermoment. Deze beoordeling vertelt je iets over de werkdynamiek, jouw functioneren of de bedrijfscultuur. Niet over wie je bent. 

is een beoordelingsgesprek verplicht?

Een beoordelingsgesprek is volgens de wet niet verplicht. Je leidinggevende hoeft dus niet ieder jaar een gesprek met z’n werknemers te voeren. Toch zie je dat veel bedrijven dit wel jaarlijks doen, omdat je zo goed feedback kan krijgen en werknemers weten hoe ze ervoor staan.

5 veelgestelde vragen over een beoordelingsgesprek

  • 1. wat is een beoordelingsgesprek?
  • 2. hoe breid je een beoordelingsgesprek voor?

    Breid je beoordelingsgesprek allereerst voor door eventuele onderwerpen op de agenda door te nemen. Denk daarnaast na over hoe jouw afgelopen jaar ging. Wat ging er goed? Wat kon er beter? Bereid je antwoorden voor, zodat je goed weet wat je wilt vertellen tijdens het gesprek. Bekijk tot slot de beoordelingen van de vorige beoordelingsgesprekken. Wat kwam er toen uit die gesprekken en wat wil je deze keer anders doe?

  • 3. wat is het verschil tussen een beoordelingsgesprek en functioneringsgesprek?

    In een beoordelingsgesprek wordt alleen jouw functioneren bespreken. Niet die van jou én je leidinggevende. Dat is het grote verschil tussen een beoordelingsgesprek en een functioneringsgesprek

  • 4. wat is het verschil tussen een beoordelingsgesprek en een eindejaarsgesprek?

    Het verschil tussen een beoordelingsgesprek en een eindejaarsgesprek is het moment waarop het gesprek uitgevoerd wordt. Een beoordelingsgesprek kan het hele jaar, terwijl het eindejaarsgesprek aan het eind van het kalenderjaar plaatsvindt. 

  • 5. is een beoordelingsgesprek verplicht?

    Een beoordelingsgesprek is niet verplicht. Toch kiezen veel bedrijven hiervoor, omdat ze dan je dan feedback kunnen geven en goed weten hoe je ervoor staat.